Android 14: Release date en alles wat je moet weten over nieuwe functies

Google heeft Android 14 op 4 oktober 2023 officieel gelanceerd. Wat kun je allemaal verwachten in de nieuwste versie van Android 14? We zetten het voor je op een rijtje!

Google’s ontwikkelaarsconferentie I/O is de plek waar Google elk jaar tal van nieuwe aankondigingen doet en Android 14 was daarbij één van de langverwachte hoogtepunten.

Hoewel het niet een hele uitgebreide upgrade is, biedt Android 14 toch weer een aantal interessante functionele verbeteringen. Daarnaast gaat het besturingssysteem op het gebied van veiligheid en privacy ook weer een stap maken. Een overzicht van alle nieuwe Android 14 features.

Vind Mijn Apparaat

De Vind Mijn Apparaat-app wordt in Android 14 uitgebreid. Met de nieuwste versie van Android kun je straks nog makkelijker oordopjes, koptelefoons, tablets en andere verbonden apparaten terugvinden.

Aangepaste lockscreens

Het vertrouwde lockscreen van Android kun je vanaf Android 14 zelf aanpassen. Je kunt de standaard app-snelkoppelingen op het scherm vervangen of aanvullen met andere apps. Je kunt diverse soorten klokken instellen of ervoor kiezen om de huidige datum en temperatuur te tonen.

Cinematic wallpaper

Gebruikers van iOS 15 zijn er al mee bekend: Cinematic Wallpapers. Deze geanimeerde achtergronden geven je bestaande foto’s een ‘3D-effect’. Ook kun je in Android 14 een kunstmatige intelligentie opdracht geven om bijvoorbeeld een wallpaper voor je te genereren.


eBook: 100 Websites voor ondernemers

Beter (samen)werken met 100 handige websites en clouddiensten voor ondernemers.

Download


WhatsApp op je smartwatch

Tijdens Google I/O bevestigde het bedrijf ook de komst van een speciale app voor WhatsApp op smartwatches. Die app moet in de zomer verschijnen en moet ervoor zorgen dat gebruikers dan ook berichten kunnen lezen en beantwoorden vanaf hun pols.

AI in de Android Berichten-app

Ook in de Berichten-app van Android 14 vinden we nieuwe AI-toepassingen. Zo kan de app in de nieuwe versie automatische reacties voorstellen die gebaseerd zijn op jouw schrijfstijl. Je kunt echter ook de schrijfstijl van de AI aanpassen.

Privacy en Veiligheid

Google maakte ook bekend dat Android 14 weer een flink aantal verbeteringen krijgt op het gebied van privacy en veiligheid. Zo worden de cijfers van je pincode bijvoorbeeld niet meer getoond op het lockscreen, zodat meespieken een stuk minder zinvol is voor kwaadwillenden. Daarnaast toont je smartphone vanaf Android 14 een melding wanneer hij opmerkt dat er een onbekend bluetooth-tracker in je nabijheid is. Google werkt aan een nieuwe standaard die het volgen via dit soort trackers verder moet tegengaan.


eBook: Beste apps voor ondernemers

Ontdek welke apps écht handig zijn bij het succesvol maken van jouw bedrijf.

Download


Android 14 vanaf nu verkrijgbaar

Enthousiast over alles wat Android 14 te bieden heeft? Google heeft Android 14 op 4 oktober 2023 officieel gelanceerd. Zoals altijd het geval kregen Google’s eigen Pixel-telefoons als eerste toegang tot het nieuwe besturingssysteem.

Intussen zijn ook Samsung en Sony begonnen met het uitrollen van Android 14 voor hun populairste Android smartphones. Overige fabrikanten zullen waarschijnlijk in de komende maanden volgen.

Gerelateerde artikelen