De toekomst van IoT vraagt om meer dan 2G

Op dit moment biedt KPN verbindingen voor Internet of Things (IoT) via LTE-M, LoRa, 2G, 3G en 4G. Er is een toename in het gebruik van 4G, LTE-M en LoRa en verwacht wordt dat deze een steeds grotere rol krijgen om in de toekomst apparaten met elkaar te verbinden. Met de komst van verschillende nieuwe technologieën (waaronder ook 5G), komt ook de tijd om na te denken over de toekomst van oude vertrouwde technologieën.

Vorig jaar heeft KPN gecommuniceerd over het beëindigen van de 3G dienstverlening (UMTS) per 1 januari 2022. Om duidelijkheid te geven over de toekomst van 2G garandeert KPN het 2G netwerk tot tenminste april 2025. Daarnaast gaan we ons de komende tijd beraden over de toekomst van 2G. Zodra hier meer duidelijkheid over is, zullen we onze klanten tijdig informeren.

Naast bellen en sms’en voorziet 2G vooral in de verbinding tussen apparaten. Als alternatief voor deze toepassingen via 2G hebben we inmiddels diverse IoT-netwerken geïntroduceerd, zoals LoRa en LTE-M. Meer informatie over het wisselen van een 2G simkaart.

Slimme meters

In Nederland is in 2014 besloten om slimme meters te gaan uitrollen met als doelstelling dat minimaal 80% van de huishoudens eind 2020 een slimme meter moet hebben. KPN heeft duurzaamheid hoog op de agenda staan. We onderstrepen het belang van de slimme meter voor het behalen van energie-efficiëntie in huishoudens. Dat deze meter deels afhankelijk is van 2G heeft meegespeeld bij het garanderen van 2G tot april 2025.

KPN biedt inmiddels LTE-M en 4G als alternatieve verbinding voor deze slimme meter. Dit biedt mogelijkheden voor een nóg slimmere meter en daarmee grotere energie efficiëntie.

Lees meer over 2G en Internet of Things in ons artikel 'Waarom IoT onsterfelijk is, maar 2G niet'.

Gerelateerde artikelen