Met onze handige toesteltips heb je een betere en snellere ervaring met je mobiele telefoon. We geven je tips over de beste ontvangst, gebruik van Bluetooth en meer om het gebruik van je toestel optimaal te maken.

Optimale ontvangst

Stel automatische netwerkkeuze in

Laat je toestel automatisch het beste en snelst beschikbare netwerk kiezen, zodat het kan wisselen tussen de diverse netwerken. In het toestelmenu kan je de instellingen voor de netwerkkeuze veranderen in een automatische netwerkkeuze voor /3G/4G. Zo heb je altijd het beste mobiele signaal.

Gebruik wifi en kpn HotSpots

Heb je toegang tot een wifinetwerk thuis of op het werk? Dan kan je ook mobiel internetten via deze draadloze verbinding. Daarnaast heb je met HotSpots van kpn op meer dan 1.500 locaties in Nederland toegang tot mobiel internet. Via het toestelmenu kan je de netwerken en wifi instellingen zelf selecteren en aanpassen. Gebruik ook de handige kpn HotSpots app voor een eenvoudig overzicht van alle HotSpots en automatisch inloggen.

Gebruik je Bluetooth accessoires, bijvoorbeeld een headset in de auto? Dan moet het mobiele toestel een goed signaal kunnen ontvangen van de Bluetooth accessoire én van het mobiele netwerk. Leg voor de beste ontvangst het toestel op de stoel, of liever nog: gebruik een carkit of houder.
Zet 1 van je toestellen uit. De DuoCard is een set van twee simkaarten met hetzelfde mobiele nummer. Handig als je twee verschillende toestellen gebruikt en niet steeds de simkaart wilt wisselen. Het is met een DuoCard niet mogelijk om beide toestellen tegelijkertijd te gebruiken.

Software updates

Controleer op software-updates

Gebruik de meest recente software. Fabrikanten brengen regelmatig updates uit om eventuele fouten te herstellen, nieuwe functionaliteiten toe te voegen en het toestel beter en sneller te laten werken. Check daarom regelmatig of er nieuwe updates zijn. Update bij voorkeur via wifi. Als je dit via mobiel internet doet, dan kan dat gevolgen hebben voor je databundel en kosten met zich meebrengen.

Update je apps regelmatig

Heb je problemen nadat je een app hebt geïnstalleerd? Verwijder de app en check of er een geüpdatete versie van de app beschikbaar is. Is deze er niet, wacht dan liever tot de update beschikbaar is. Zorg hoe dan ook dat jouw apps altijd met de laatste update werken. Voor optimale werking van e-mail, apps en social media, heeft je telefoon de juiste en meest recente instellingen nodig. Kijk in de toestelhulp hoe je op jouw smartphone en/of tablet de meest recente instellingen kunt installeren.

Maximale snelheid

Start je mobiel wekelijks opnieuw op

Staat je mobiel altijd aan? Dan kan het zijn dat het interne geheugen volloopt en het toestel daardoor trager wordt. Start je toestel minimaal 1 keer per week op, dan wordt het interne geheugen automatisch geschoond en de instellingen vernieuwd.

Sluit toepassingen af

Reageert je mobiel opeens traag? Staan er veel toepassingen of vensters tegelijk open? Vaak blijven toepassingen op de achtergrond actief om steeds automatisch verbinding met het netwerk te maken. Sluit toepassingen en vensters direct na gebruik helemaal af. Dat geldt vooral voor het gebruik van internet, sociale netwerken en navigatie.

Schoon het geheugen op

Door een vol geheugen kan je toestel trager reageren. Sms-berichten worden automatisch bewaard in het toestelgeheugen. In de handleiding staat hoe je het geheugen opschoont.

Meer tips

Langere duur voor je batterij

Zet je beeldscherm minder fel

Het kleurenscherm van je mobiel verbruikt veel energie. Je kunt zelf de helderheid instellen en deze minder fel zetten. Ook kun je de tijd verkorten dat het beeldscherm aan blijft staan na gebruik van het toestel. Zo verleng je de batterijduur.

Laat Bluetooth en navigatie niet onnodig aanstaan

Veel mensen die Bluetooth en navigatieapps gebruiken, bijvoorbeeld in de auto, laten deze na gebruik aan staan. Sluit deze verbindingen direct na gebruik helemaal af.

Beperk het gebruik van videodiensten

Filmpjes kijken via bijvoorbeeld Uitzending Gemist en YouTube is erg populair. Houd er rekening mee dat dit extra batterijcapaciteit en dataverbruik kost.

Probeer minder vaak te synchroniseren

Om e-mail, apps en sociale netwerken te synchroniseren, maakt je toestel vaak contact met het mobiele datanetwerk. Dit beïnvloedt de bereikbaarheid en snelheid van je toestel. Je kunt dit beperken door de frequentie van het aantal automatische updates te verlagen, ze helemaal uit te zetten of alleen (handmatig) te synchroniseren op het moment dat jij dat wilt.

Gebruik altijd de originele lader die is bijgeleverd bij je telefoon. Een andere oplader past wel op de telefoon, maar kan de batterijduur en oplaadtijd negatief beïnvloeden.

Onderwerpen die met toesteltips te maken hebben

Toestelhulp

Hulp nodig bij het instellen van je toestel? Gebruik de toestelhulp.

Gebruik in het buitenland

Bekijk hoe je je mobiel het beste kunt gebruiken in het buitenland.

Inzicht in mobiel verbruik

Bekiijk jouw verbruik & dat van je apps.