Toesteltips voor je mobiel

Beter en sneller

Het is de ambitie van KPN om het beste mobiele netwerk te bieden. In de toesteltips vind je instellingen en tips voor een (nog) betere ervaring en profiteer je optimaal van je toestel. In de Toestelhulp kun je de handleidingen voor specifieke toestellen inzien en ondersteunende software downloaden. 

Ervaar je na het toepassen van de toesteltips nog steeds veel verbroken verbindingen op verschillende plaatsen en momenten? Neem dan contact op met onze Klantenservice (24/7 gratis bereikbaar).

Handige toesteltips

Handige toesteltips voor een betere en snellere ervaring met je mobiele telefoon.

Start je mobiel wekelijks opnieuw op

Staat je mobiele toestel altijd aan? Dan kan het zijn dat het interne geheugen volloopt en het toestel daardoor trager wordt en minder goed presteert. Door het toestel minimaal wekelijks opnieuw op te starten, wordt het interne geheugen automatisch geschoond en de instellingen vernieuwd. Vergelijk dit met de computer thuis of op het werk, die ook regelmatig opnieuw moet worden gestart. Daarna presteert hij beter en sneller.

Sluit toepassingen af

Reageert het toestel opeens traag? Mogelijk staan er veel toepassingen of vensters tegelijk open. Vaak blijven toepassingen op de achtergrond actief om steeds automatisch verbinding met het netwerk te maken. Hierdoor reageert het toestel trager en gaat de batterij sneller leeg. Sluit toepassingen en vensters dus direct na gebruik helemaal af. Dat geldt vooral voor het gebruik van internet, sociale netwerken en navigatie.

Schoon het geheugen op

Een vol geheugen kan ook een reden zijn waardoor je toestel trager reageert dan gebruikelijk. Sms- en mms-berichten worden automatisch bewaard in het toestelgeheugen. Het geheugen is echter beperkt en kan vol lopen, met als gevolg een mindere kwaliteit en snelheid. In de handleiding staat hoe je het geheugen opschoont.

Optimaal ontvangst van het mobiele signaal is belangrijk voor de bereikbaarheid en gesprekskwaliteit. Het mobiele netwerk van KPN biedt prima dekking, ook binnenshuis. Er zijn echter ook locaties en situaties waar het toestel het signaal van buitenaf niet goed kan ontvangen. Bijvoorbeeld in hoge gebouwen, liften, parkeergarages en tunnels, of gebouwen met speciale coatings op de ramen. Je toestel ontvangt een beter signaal wanneer je dichter bij het raam gaat staan of gebruikt maakt van een Wi-Fi netwerk of een mobiel binnenshuis netwerk in het bedrijfspand.

Stel automatische netwerkkeuze in

Sommige klanten hebben hun 3G/UMTS toestel zo ingesteld, dat het alleen het 3G/UMTS netwerk gebruikt. Maar er zijn locaties en situaties waar het signaal van het 2G/GSM netwerk beter is. Daarom adviseert KPN om het toestel automatisch het beste en snelst beschikbare netwerk te laten kiezen, zodat het kan wisselen tussen de diverse netwerken. In het toestelmenu kan je de instellingen voor de netwerkkeuze veranderen in een automatische netwerkkeuze voor 2G/3G. Zo heb je altijd het beste mobiele signaal.

Optimaal ontvangst met Bluetooth

Gebruik je Bluetooth accessoires, bijvoorbeeld een headset in de auto? Dan moet het mobiele toestel een goed signaal kunnen ontvangen van de Bluetooth accessoire én van het mobiele netwerk. Dat lukt niet optimaal als het toestel in je tas of dashboardkastje ligt. Voor de beste ontvangst leg je het toestel daarom op de stoel, of liever nog: gebruik een carkit of houder. Zo voorkom je onnodige verbroken verbindingen en een mindere gesprekskwaliteit.

Optimaal gebruik van accessoires

Accessoires zoals headsets en carkits zijn overal te koop. Maar voor de beste mobiele ervaring moeten de (reserve)batterij en accessoires wel van goede kwaliteit zijn. Een mindere kwaliteit kan namelijk leiden tot een mindere gesprekskwaliteit en onnodige verbroken verbindingen. Vervang haperende accessoires dus door nieuwe van goede kwaliteit.

Gebruik je een DuoCard?

Zet één toestel uit. De DuoCard is een set van twee sim-kaarten met hetzelfde mobiele nummer. Handig als je twee verschillende toestellen gebruikt en niet steeds de sim-kaart wilt wisselen. Helaas is het met een DuoCard niet mogelijk om beide toestellen tegelijkertijd te gebruiken. Het ene toestel moet compleet uitgeschakeld zijn voordat het andere aan gaat. Onjuist gebruik van de DuoCard kan verbroken verbindingen en onbereikbaarheid veroorzaken.

Gebruik Wi-Fi en KPN HotSpots

Heb je toegang tot een Wi-Fi netwerk thuis of op het werk? Dan kan je ook mobiel internetten via deze draadloze verbinding. Het dataverkeer van je laptop, smartphone of tablet verloopt dan via deze Wi-Fi verbinding, terwijl je mobiele toestel optimaal bereikbaar blijft voor gesprekken via het mobiele netwerk. Daarnaast heb je met HotSpots van KPN op meer dan 1.500 locaties in Nederland toegang tot mobiel internet via een snelle Wi-Fi verbinding. Via het toestelmenu kan je de netwerken en Wi-Fi instellingen zelf selecteren en aanpassen. Je kunt de handige KPN HotSpots app gebruiken voor een eenvoudig overzicht van alle HotSpots en automatisch inloggen.

Zet je beeldscherm minder fel

Het grote, heldere kleurenscherm van je mobiele toestel verbruikt veel energie. Je kunt zelf de helderheid instellen en deze minder fel zetten. Ook kun je de tijd verkorten dat het beeldscherm aan blijft staan na gebruik van het toestel. Zo verleng je de batterijduur.

Laat Bluetooth en navigatie niet onnodig aanstaan

Veel mensen die Bluetooth gebruiken, bijvoorbeeld in de auto, laten deze na gebruik aan staan. Het mobiele toestel blijft al die tijd verbinding zoeken met het Bluetooth apparaat, wat veel energie kost. Datzelfde geldt voor navigatietoepassingen die continu signalen ontvangen van satellieten. Sluit openstaande verbindingen direct na gebruik helemaal af.

Beperk het gebruik van videodiensten

Het via mobiel internet bekijken van filmpjes via bijvoorbeeld Uitzending Gemist en YouTube is zeer populair. Houd er wel rekening mee dat dit extra batterijcapaciteit en dataverbruik kost.

Probeer minder vaak te synchroniseren

Voor het synchroniseren en updaten van bijvoorbeeld e-mail, apps en sociale netwerken (FaceBook, Twitter), maakt het mobiele toestel vaak contact met het mobiele datanetwerk. Dit gebeurt vaak onzichtbaar op de achtergrond, maar beïnvloedt de bereikbaarheid en snelheid van het toestel. Je kunt dit beperken door de frequentie van het aantal automatische updates te verlagen, ze helemaal uit te zetten of alleen (handmatig) te synchroniseren op het moment dat jij dat wilt.

Gebruik altijd de originele lader die is bijgeleverd bij je telefoon. Een andere oplader past wellicht op de telefoon, maar kan de batterijduur en/of oplaadtijd negatief beïnvloeden.

Voor optimale werking van diensten als Mobiel Internet, Email, MMS, Apps en Social Media, heeft je telefoon de juiste en meest recente instellingen nodig. Deze kunnen per toesteltype en per operator verschillen en worden meestal voorgeprogrammeerd. Toch blijkt uit ons onderzoek dat instellingen soms verkeerd staan en bepaalde diensten dus niet (optimaal) werken. Hoe je op jouw smartphone en/of tablet stap voor stap de meest recente instellingen kunt opvragen, updaten of resetten vind je op de toestelhulp pagina.

Controleer op software-updates

Net als voor gewone computers is het ook voor jouw mobiele toestel belangrijk om de meest recente software te gebruiken. Fabrikanten brengen regelmatig updates uit om eventuele fouten te herstellen, nieuwe functionaliteiten toe te voegen en het toestel beter en sneller te laten werken. Toch blijken veel mobiele toestellen nog een verouderde versie te gebruiken met een mindere kwaliteit tot gevolg. Check daarom regelmatig of er nieuwe updates zijn. De wijze van downloaden of installeren kan per toestel en leverancier verschillen. Raadpleeg daarvoor de handleiding of de website van de toestelfabrikant.

Bij het installeren van updates worden databestanden uitgewisseld. Als je dit via mobiel internet doet, dan kan dat gevolgen hebben voor je databundel en kosten met zich meebrengen.

Update je apps regelmatig

Het kan gebeuren dat je met de smartphone na het installeren van een app problemen ervaart. Bijvoorbeeld dat het toestel zichzelf spontaan blijft in- en uitschakelen of dat bepaalde toepassingen niet meer (als voorheen) werken. Ervaar je problemen nadat je een app hebt geïnstalleerd? Verwijder de app en check of er een geüpdate versie van de app beschikbaar is. Is deze er niet, wacht dan liever tot de update beschikbaar is. Zorg hoe dan ook dat jouw apps altijd met de laatste update werken. App-ontwikkelaars brengen regelmatig updates uit om eventuele fouten en onvolkomenheden te herstellen en nieuwe functionaliteiten toe te voegen. Na het installeren van de updates werken zowel de apps als je toestel zelfs beter en sneller.

De melding ‘SIM: Oproep mislukt’ op je BlackBerry heeft niets met de SIM-kaart te maken. Het is een deels foutieve vertaling van het Engelse ‘failed call’ of ‘call failed’, en houdt in dat je om wat voor reden dan ook geen gesprek kon starten of een verbroken verbinding hebt.

Veel BlackBerry gebruikers denken na het lezen van deze melding dat er iets mis is met hun SIM-kaart; dit is dus niet het geval.