Kan je een internetpagina niet bezoeken? Kijk dan eerst of de pagina veilig is.

Bij KPN gebruiken we standaard DNSSEC om jou veiliger te laten internetten. DNS staat voor Domain Name System en kan je zien als het telefoonboek van het internet. De naam van de site wordt vertaald naar een IP-adres. DNSSEC is een techniek die nog een keer extra checkt of het IP-adres echt klopt met dit telefoonboek. Op die manier krijgen kwaadwillenden geen kans om je stiekem naar een ander IP-adres te leiden.

Ik kan een internetpagina niet bezoeken

Soms kan het voorkomen dat een website niet goed is ingesteld voor het gebruik van DNSSEC. Als een website deze techniek niet gebruikt, kun je de pagina niet bereiken. Je browser geeft mogelijk een foutmelding zoals "Server not found.", maar meestal zie je alleen een witte pagina.

Zelf controleren of een pagina veilig is

Je kan makkelijk zelf kijken of een website voldoet aan alle eisen voor DNSSEC.

  1. Ga naar https://nl.internet.nl/
  2. Bij de optie “Test je website” vul je de domeinnaam (url) van de website in die je wil testen
  3. Klik op “start test"
  4. Je ziet nu een resultaatpagina met onder andere informatie over DNSSEC

Staat er een groen vinkje voor “aanwezigheid DNSSEC” en ook een rood vinkje voor “DNSSEC geldigheid”? Dan is het een DNSSEC probleem. Het kan ook zijn dat er alleen een rood vinkje staat bij DNSSEC aanwezigheid, in dat geval is er geen DNSSEC probleem omdat de website die je test helemaal geen DNSSEC gebruikt.