Tips om je computer veilig te gebruiken

Even je bankzaken regelen, je e-mail bekijken of gewoon op het internet surfen, de computer heeft ons leven een stuk eenvoudiger gemaakt. Met de populariteit van de computer is helaas ook de online criminaliteit toegenomen. Het is daarom belangrijk om te weten hoe je jouw computer kan beschermen. In dit blog vind je handige tips om je computer veilig te gebruiken.

Voorkom virussen en ander gespuis

Een virus is een programmaatje dat ervoor zorgt dat je computer niet meer doet wat je wilt of zelfs helemaal niet meer opstart. Virussen worden vaak verspreid door middel van e-mails met onschuldig ogende bijlagen. Door een virusscanner te installeren en regelmatig je computer te scannen, voorkom je een hoop narigheid. Een antivirusprogramma is vaak onderdeel van een compleet beveiligingspakket, dat je hele computer continu in de gaten houdt. KPN veilig Viruscanner is een voorbeeld van een compleet pakket waardoor je online beschermd bent.

Houd je computer up-to-date

Criminelen gebruiken vaak de lekken in oudere versies van een besturingssysteem om toegang tot je computer te krijgen. Houd je besturingssysteem daarom goed bij door updates automatisch te laten installeren. Kijk bijvoorbeeld op de websites van Windows en Mac OS x hoe je dit kan instellen. Naast het besturingssysteem is het ook van belang dat je de andere software op je computer up-to-date houdt, denk hierbij aan je browser, veiligheidssoftware of programma’s als Flash, Java en Quicktime.

Veilig online bankieren

Als het om bankzaken gaat wil je natuurlijk veilig te werk gaan. Dit is vaak een kwestie van goed opletten en je gezond verstand gebruiken. Controleer bijvoorbeeld of het juiste adres (URL) van de bank in de adresbalk van je browser staat en of de URL begint met HTTPS en een gesloten slotje. Daarnaast is het aan te raden om niet te internetbankeren via WiFi. Dit maakt het namelijk makkelijker voor internetcriminelen om je gegevens te achterhalen. Het is daarom aan te raden om je online transacties uit te voeren via een bekabelde verbinding of de mobiele app van de bank. Op de website veiligbankieren.nl kan je terecht voor meer tips en regels over veilig internetbankieren. Twijfel je over de veiligheid, stop dan met bankieren en neem contact op met de bank.

De sleutel tot een sterk wachtwoord: 

Wist je dat slechts een op de drie Nederlanders regelmatig zijn wachtwoord verandert? Aangezien een wachtwoord je privégegevens beschermd, is het belangrijk om hier zorgvuldig mee om te gaan. De volgende tips kunnen je helpen bij het bedenken van een sterk wachtwoord:

- Kies een volstrekt willekeurig wachtwoord en gebruik geen namen of belangrijke datums 
- Gebruik niet voor iedere website hetzelfde wachtwoord
- Zorg dat je wachtwoord minimaal 8 tekens lang is
- Gebruik een combinatie van kleine letters, hoofdletters, cijfers en speciale tekens
- Verander je wachtwoorden regelmatig

Wees voorzichtig met onverwachte e-mails

Bijna iedereen heeft tegenwoordig een e-mailadres, maar helaas wordt hier door cybercriminelen veel misbruik van gemaakt. Zij versturen bijvoorbeeld virussen of /t5/Nieuws-en-evenementen/Wat-is-Phishing/m-p/215279/highlight/true#M337 naar willekeurige mailadressen. Om deze narigheid te voorkomen is het aan te raden om mails van onbekende ontvangers te verwijderen, nooit onbekende bijlagen of links te openen, nooit je persoonlijke of bankgegevens door te geven en niet te reageren op spam of phishing e-mails.

Gerelateerde artikelen