Zonder datacenter geen internet

Een berichtje sturen, het nieuws lezen of een YouTube-filmpje kijken. Elke keer als u dat doet, vraagt u data op. Al die informatie staat opgeslagen in een datacenter. Zonder datacenters geen internet.

Datacenters zijn grote gebouwen met veel krachtige computers (servers) en opslagapparatuur. Omdat deze veel hitte produceren, staan er ook veel airco’s en ventilatoren. Verder bevatten ze  stroomvoorzieningen en dataverbindingen naar de buitenwereld. Ze hebben geen ramen. Dat zorgt ervoor dat de temperatuur niet te hoog wordt, waardoor er minder gevaar is voor brand.

Het datacenter en u

Datacenters verwerken en bewaren grote hoeveelheden informatie. Als u thuis, op het werk of onderweg gebruikmaakt van internet bent u verbonden met een datacenter. Alle apps en onlinediensten die u gebruikt, bevatten gegevens die daar zijn opgeslagen. Denk bijvoorbeeld aan socialmediaplatforms zoals Facebook en LinkedIn. Online winkels zoals Bol.com en Amazon. En streamingdiensten zoals Netflix en Spotify.

Als u cloudopslagdiensten gebruikt, bijvoorbeeld Google Drive, iCloud of OneDrive, dan slaat u uw bestanden op in een datacenter. Doet u online aankopen? De transactiegegevens gaan daar ook heen. Hetzelfde gebeurt met gegevens die slimme apparaten verzamelen. Uw slimme thermostaat verzendt bijvoorbeeld uw energieverbruik naar een datacenter.

Bedrijven en anders organisaties zijn dan ook grootgebruikers van datacenters. Ze slaan er enorm veel van hun gegevens op. Zoals financiële data en gegevens over klanten, medewerkers en over hun bedrijfsvoering.

De locatie

Datacenters moeten dichtbij belangrijke internetknooppunten liggen. Omdat ze veel stroom gebruiken, is ook een locatie met een betrouwbare stroomvoorziening nodig. De plek moet veilig zijn tegen externe bedreigingen, zoals natuurrampen, inbraken of zelfs aanslagen.

Voor een datacenter gelden de wetten en regels van het land waarin het is gevestigd. In Nederland en de rest van de Europese Unie mag u gegevens over personen alleen in een datacenter binnen de Europese Unie verwerken en opslaan. Hierbij gaat het om namen, foto's, e-mailadressen, bankgegevens, berichten op sociale netwerken, locatiegegevens, medische informatie, et cetera.

Steeds meer datacenters

Bedrijven, overheden en andere organisaties verzamelen én produceren steeds meer gegevens. Het aantal apparaten dat verbonden is met internet groeit snel: van slimme huishoudelijke apparaten zoals een deurbel met camera tot en met industriële machines. Al deze apparaten produceren enorme hoeveelheden gegevens.

Ook de vraag naar data neemt nog steeds toe. En die gegevens willen we ook steeds sneller hebben. Een goed voorbeeld is Uber: u ziet meteen welke taxi’s bij u in de buurt zijn. Ook maken steeds meer bedrijven gebruik van software en rekenkracht in datacenters. Ze hoeven dan zelf geen software aan te schaffen of extra zware computers. Ze kunnen deze gewoon via hun internetverbinding op afstand gebruiken.

In Nederland staan ongeveer tweehonderd datacenters. Dit zijn onder andere hele grote van multinationale bedrijven, zoals Meta, Microsoft en Google. Het aantal datacenters groeit nog steeds. Zij voorzien niet alleen Nederland van data maar de hele wereld.

Nederland ligt centraal in Europa en is goed bereikbaar via de lucht, het land en het water . Dit maakt het een ideale locatie voor bedrijven die hun diensten willen aanbieden aan klanten in heel Europa. Er zijn veel datacenters in de regio Amsterdam, omdat hier het belangrijkste internetknoop van Nederland is. Het is zelfs een van de grootste in de wereld.

Goed beveiligd

Datacenters bevatten vaak gevoelige en waardevolle informatie. Dat maakt ze een aantrekkelijk doelwit voor kwaadwillenden. De systemen van bedrijven in een datacenter moeten altijd beschikbaar zijn. Daarom zijn deze goed beveiligd met onder meer beveiligingscamera’s en toegangscontrolesystemen. Alle computers en opslagsystemen zijn extreem goed beschermd tegen hackers.

Organisaties, en dus ook datacenters, moeten aan wetten en regels voldoen om de gegevens van hun klanten te beschermen. In Europa geldt bijvoorbeeld de privacywet Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). In de Verenigde Staten is de Health Insurance Portability and Accountability Act (HIPAA) van kracht. Bij overtredingen kunnen hoge boetes volgen.

Datacenters en duurzaamheid

Datacentra verbruiken veel stroom om hun apparatuur te laten draaien en te koelen.

Daarom proberen datacenters steeds efficiënter om te gaan met energie door nieuwe technologieën. Bijvoorbeeld met efficiënte koelsystemen en automatisering van energiebeheer.

Datacentra proberen vrijgekomen energie te hergebruiken. Met de warmte die vrijkomt bij het koelen van servers kunnen datacenters bijvoorbeeld kassen, zwembaden en huizen verwarmen.


Gerelateerde artikelen