De evolutie van e-mail in meer dan 50 jaar tijd

97% van de Nederlanders checkt dagelijks zijn e-mail. E-mail is dus nu nog steeds een van de meest succesvolle communicatiemiddelen ter wereld. Maar waar is het eigenlijk allemaal begonnen? Een mooi moment voor een terugblik.

1965
Introductie van het systeem ‘mailbox’ van MIT (Massachusetts Institute of Technology). Studenten kunnen berichten achterlaten op computers van hun eigen universiteit. Het is nog niet mogelijk om berichten tussen computers onderling uit te wisselen.

1969
Het ARPANET (Advanced Research Projects Agency Network) ontstaat. De voorloper van het internet. Het is een netwerk om computers van de ‘United States Department of Defense’ met elkaar te verbinden voor interne communicatie. Het eerste bericht wordt op 29 oktober verzonden via dit net, toen er nog twee knooppunten waren. Een systeemcrash gooit roet in het eten, alleen de letters L en O zijn verzonden. Na nog een poging wordt ‘Login’ de eerste echt verstuurde boodschap.

1971
Ray Tomlinson verzendt de eerste ‘electronic mail’ ooit. Hij bedenkt een systeem waarmee machines verbonden met ARPANET kunnen communiceren. Berichten buiten intern verbonden machines om dus. Handig, maar complex. Want hoe weet het netwerk waar een bericht naar toe moet? Ray introduceert het @-symbool. Het adresformaat wordt gebruikersnaam@computernaam. En dat werkt bijna nog steeds zo!

1976
75% van al het ARPANET-verkeer is ‘electronic mail’. De vraag naar het medium is zo groot geworden, dat mensen electronic mail ook buiten het netwerk willen gebruiken. Vanaf nu wordt e-mail ook commercieel ingezet.

1982
Het woord ‘e-mail’ doet zijn intrede. SMTP (Simple Mail Transfer Protocol) wordt geïntroduceerd om e-mails te versturen via het internet. Dat biedt veel nieuwe mogelijkheden.

1988
De vier internetpioniers van XS4ALL beginnen aan hun avontuur met de oprichting van tijdschrift Hack-Tic, een magazine voor 'techno-anarchisten'. Ook de e-mailprogramma's Eudora van Steve Dorner en Pegasus Mail van David Harris komen in dit jaar uit.   

1989
CompuServe biedt particulieren een internetconnectie aan. Ook sluiten ze hun eigen interne mailsysteem aan op het internet. Klanten kunnen daarmee e-mailen met andere internetgebruikers. Op dat moment bestaan de gebruikersnamen alleen nog uit getallen, en e-mailadressen dus ook. CompuServe groeit uit tot toonaangevende internetprovider.

1990
Internet is razend populair en ondernemers zien dollartekens: de geboorte van commerciële e-mails, en daarmee de eerste spam. Ook is het voor het eerst mogelijk om e-mails opmaak mee te geven dankzij rich text formatting.

1992 – 1997
Vanaf 1992 komen er in Europa diverse internetproviders online die ook e-mail aanbieden. Demon Internet in Engeland bijvoorbeeld. XS4ALL gaat op 1 mei 1993 live: de eerste internetprovider voor particulieren in Nederland. Klanten kunnen dan ook gelijk een @xs4all.nl e-mailadres krijgen. Ook krijgt de eerste mobiele telefoon een e-mailfunctie. In 1996 wordt de eerste gratis web-based e-mailservice gelanceerd: Hotmail. In 1997 heten we ook Yahoo! Mail welkom.

1999
De vraag naar e-mail neemt toe, en daarmee ook de vraag naar meer veiligheid. Met de introductie van STARTTLS is er nu een manier om e-mails versleuteld te versturen tussen mailservers, wat het eenvoudig afluisteren van e-mailverkeer voorkomt.

2003 – 2005
Microsoft Outlook 2003 bevat een junkmailfilter en ontvangstbevestigings-opties. In 2004 kondigt Google op 1 april de lancering aan van Gmail. De opslagruimte van 1 gigabyte, die ook nog eens elke seconde blijft groeien, is zó veel dat iedereen denkt dat het een grap is. XS4ALL introduceert de XXL-mailbox van 500 MB. E-mail belandt in de top-3 van marketingtools.

2007
XS4ALL introduceert IMAP voor haar leden. E-mails blijven daarmee standaard op de server staan. Zo kan iedereen overal zijn e-mail inzien op meerdere apparaten. De inhoud van alle mappen wordt via de server met alle apparaten gesynchroniseerd. Ook Gmail wordt toegankelijk voor het grote publiek.

2011
E-mail bestaat 40 jaar! E-mail wordt massaal door bedrijven ingezet, zowel intern als voor marketingdoeleinden. Het wordt inmiddels gezien als één van de meest betrouwbare communicatiesysteem om zaken te doen. De lage kosten maken het toegankelijk voor iedereen en het gebruik is gemeengoed geworden.

2015
Personalisatie in e-mailmarketing is extreem belangrijk. Outlook experimenteert met geanimeerde GIF’s, CSS-opmaak, web fonts en media. E-mail is  hét middel voor marketeers om klanten te informeren, verleiden en vermaken! En wat blijkt? Als een e-mail gepersonaliseerd is, is de kans dat iemand de mail opent 75% hoger dan bij een niet-gepersonaliseerd bericht.  

2016
De AVG-wet, oftewel de Algemene Verordening Gegevensbescherming, wordt aangenomen. Een standaardisering in de verwerking van persoonsgegevens door particuliere bedrijven en overheidsinstanties binnen de EU.

2018
XS4ALL-klanten krijgen mailboxen van 25GB.

2019
97% van de Nederlanders checkt dagelijks zijn e-mail. Ongeveer 62% van al deze e-mails wordt op een smartphone gelezen. E-commerce en e-mail zijn een match made in heaven. Ruim de helft van alle Nederlanders heeft wel eens iets gekocht naar aanleiding van een e-mail.

2020
XS4ALL stapt over op vernieuwde webmail. Experts voorspellen dat de topics met de grootste impact in e-mail over vijf jaar zijn: AI, data, content, AVG, automatisering en personalisatie.

2022
Nieuwe communicatiesystemen werpen steeds vaker de vraag op: zal e-mail überhaupt blijven bestaan, of wordt het langzaam iets van vroeger?

Gerelateerde artikelen