Heeft u uw digitale nalatenschap geregeld?

Iets waar u misschien liever niet bij stilstaat, maar weet u wat er na uw overlijden gebeurt met uw socialemedia-accounts, e-mails en online-fotoalbums? In deze blog bespreken we het digitaal nalatenschap en hoe u alles zo goed mogelijk regelt.

Digitaal nalatenschap zijn alle online-bezittingen en accounts die u bij leven maakt en beheert. Denk aan socialemedia-accounts, e-mailaccounts, cloudopslagdiensten en digitale abonnementen. In juridisch opzicht worden deze digitale voetsporen anders behandeld dan fysieke bezittingen. We stellen een testament op voor de verdeling van materiële eigendommen, maar vergeten vaak de digitale erfenis te bespreken met onze naasten.

U bent geen eigenaar van uw accounts

Wist u dat u geen eigenaar van uw digitale accounts bent? De kleine lettertjes van de gebruikersvoorwaarden vermelden meestal nadrukkelijk dat u geen recht heeft om een account over te dragen aan nabestaanden. Overlijden betekent dan automatisch beëindiging van de gebruikersovereenkomst en het verlies van toegang tot de digitale nalatenschap.
Daarom is het belangrijk om u voor te bereiden en keuzes te maken over wat er met uw online voetsporen moet gebeuren. Wilt u dat nabestaanden toegang hebben tot uw e-mailaccounts om belangrijke mailtjes af te handelen? Moeten zij uw socialemedia-accounts verwijderen of bewaren als een onlinegedenkplaats?

Checklist met wensen

Neem de tijd om voorkeuren vast te leggen, contactpersonen aan te wijzen en te zorgen dat iedereen op de hoogte is. Zo houdt u de controle over uw digitale nalatenschap en zorgt u dat deze respectvol wordt beheerd, zelfs na uw overlijden.
Stel bijvoorbeeld een checklist op met uw specifieke wensen. Een voorbeeld kunt u hier downloaden. In zo'n lijst staat welke accounts u wilt overdragen, bewaren of verwijderen. Zorg dat uw naasten op de hoogte zijn van deze checklist. Pro-tip: wijs iemand die u vertrouwt aan als digitale executeur. Deze krijgt de verantwoordelijkheid om de digitale nalatenschap af te handelen volgens uw wensen.

Wat zou het fijn zijn als alle platforms uw digitaal nalatenschap op dezelfde manier zouden regelen. Maar helaas. Bij sommige kunt u zelfs helemaal niets vastleggen. We zetten de populairste platforms op een rijtje.

Google

Google maakt het mogelijk om ‘inactiviteitsvoorkeuren’ in te stellen. Hiermee bepaalt u wat er met uw Google-account gebeurt als deze twee jaar inactief blijft. U kunt ervoor kiezen om het account eerder te laten verwijderen of de toegang tot gegevens te delen met een door u aangewezen contactpersoon.

Inactiviteitsvoorkeuren stelt u hier in.
Toegang tot uw account na overlijden vraagt de aangewezen contactpersoon aan via dit formulier.

Facebook

Bij Facebook kunt u een contactpersoon aanwijzen voor het beheer van accounts met een herdenkingsstatus. Deze status krijgt een account zodra het overlijden is gemeld en bewezen. De contactpersoon kan een vastgezet bericht op het profiel plaatsen, de profiel- en omslagfoto bijwerken, het account laten verwijderen en eventueel een kopie van gedeelde berichten downloaden.

U voegt de contactpersoon zo toe:

  1. Log in bij Facebook en ga naar ‘Accountcentrum’.

  2. Selecteer ‘Persoonlijke gegevens’.

  3. Klik vervolgens op ‘Eigendom en beheer van account’ en dan ‘Herdenkingsstatus’.

De contactpersoon vraagt hier de herdenkingsstatus aan na uw overlijden.
De contactpersoon vraagt op deze pagina om verwijdering van het account na uw overlijden.

Twitter

Bij Twitter is het niet mogelijk een specifieke persoon aan te wijzen om uw account te beheren na uw overlijden. Wel kunnen nabestaanden het platform benaderen om het overlijden te melden. Zijn de bewijsstukken in orde, dan deactiveert Twitter uw account. Profielinformatie, berichten en media worden ook gewist.

Nabestaanden melden hier het overlijden van een Twitter-gebruiker.

Instagram

Bij Instagram en LinkedIn is het niet mogelijk iemand aan te wijzen als beheerder van uw account. Wel kunnen nabestaanden een herdenkingsstatus aanvragen. Het account wordt dan vergrendeld en er verschijnt een herdenkingspagina. Berichten en media die u in het verleden deelde, blijven zichtbaar. Voor beide platforms geldt dat nabestaanden ook de mogelijkheid hebben om het account te laten verwijderen.

Nabestaanden vragen hier de Instagram-herdenkingsstatus aan. Op dezelfde pagina vindt u een formulier waarmee nabestaanden een verzoek kunnen indienen om een account te laten verwijderen.

Op deze pagina vragen nabestaanden de herdenkingsstatus of permanente sluiting van een LinkedIn-account aan.

WhatsApp

WhatsApp verandert uw account in de status inactief als u deze 120 dagen niet gebruikt. Uw profiel verdwijnt uit chatgroepen en de profielfoto verandert in een grijs silhouet. Nabestaanden hebben toegang tot uw telefoon nodig om chats en media uit WhatsApp te exporteren en het account te verwijderen.

Op deze pagina vindt u informatie over het exporteren van chats en media vanuit WhatsApp.
Zo verwijdert u een WhatsApp-account.

Apple

Bij Apple kunt u een erfeniscontact aanwijzen. Deze persoon krijgt na uw overlijden toegang tot uw iCloud-gegevens, zoals uw e-mail, foto's en documenten. Hiervoor deelt u een digitale toegangscode. Samen met uw overlijdensakte en een kopie van het eigen identiteitsbewijs krijgt het erfeniscontact toegang tot uw iCloud.

Klik hier voor meer informatie over erfeniscontacten.

Microsoft

Microsoft kent geen proces voor digitaal nalatenschap. Nabestaanden vragen de klantenservice om het account te laten sluiten. Voor toegang tot het account, inclusief Hotmail en de cloudomgeving OneDrive, is een dagvaarding of vonnis nodig. Microsoft bekijkt eerst of het verzoek voldoet aan lokale privacywetgeving.
Hier vindt u informatie voor nabestaanden.


Gerelateerde artikelen