24 augustus 2020 Auteur: Redactie Beleef KPN

Ouderlijk toezicht instellen op Android

Online leuke filmpjes kijken, interessante verhalen lezen op social media en gamen met vrienden. De digitale wereld ligt met een Android-telefoon aan de voeten van je kind. Hoe voorkom je dat het in aanraking komt met de minder fijne kanten van het web? In dit blog lees je alles over ouderlijk toezicht voor Android om op de achtergrond een oogje in het zeil te houden.

Ouderlijk toezicht op Android instellen stappenplan

Met een Android-telefoon kan je zoon of dochter het internet op. Wil je hem of haar afschermen voor de minder fijne kanten van het internet? Dat regel je met het instellen van ouderlijk toezicht. Zo voorkom je dat het gewelddadige beelden ziet of per ongeluk veel geld uitgeeft aan zijn favoriete spelletje. Google Family Link is een goede app om ouderlijk toezicht op een Android-telefoon te hebben. Dat werkt zo:

 • Download op je eigen Android-telefoon Family Link voor ouders
 • Download op het andere Android-apparaat Family Link voor kinderen en tieners.

Vervolgens doorloop je de installatie. Daarna kun je een aantal instellingen beheren:

 • App-activiteit bekijken: zo zie je hoeveel tijd wordt besteed aan verschillende typen apps, zoals spelletjes en social media.
 • Apps beheren: je ontvangt een melding als je zoon of dochter een app wil installeren en kunt hiervoor wel of geen toestemming geven.
 • In-app aankopen beheren: jij bepaalt of je kind geld kan uitgeven aan apps.
 • Beperkingen instellen: jij bepaalt hoe lang je zoon of dochter elke dag op zijn telefoon mag. Na die tijd kan hij of zij geen apps meer gebruiken.
 • Vergrendelen: de telefoon is hiermee niet te gebruiken.
 • Locatie zien: handig om te zien waar je kind zich bevindt.

Gebruikt jouw kind een iPhone? Lees dan hoe je ouderlijk toezicht instelt op een iPhone.

ouderlijk toezicht android kpn

Beste ouderlijk toezicht-apps voor Android

Met Google Family Link houd je goed ouderlijk toezicht op de Android-telefoon van je zoon of dochter en is je kind veilig online. Gebruik je liever een andere app? Wij zetten een paar alternatieven op een rij.

FamilyTime

Deze app kan wat Family Link kan, met een paar handige extra’s. Zoals tijdsperiodes instellen waarin je kind op zijn telefoon mag. Ook bevat de app een internetfilter, waarmee je voorkomt dat je zoon of dochter met een mobiel abonnement voor kinderen bijvoorbeeld websites bezoekt met gewelddadige beelden. Omgekeerd kan je zoon of dochter via de app een noodbericht sturen, waarbij hij zijn locatie met je deelt.

FamilyTime is beschikbaar voor Android en iOS.

KidsPlace

KidsPlace is een handige ouderlijk toezicht-app voor Android die is bedoeld voor peuters en kleuters. Hiermee kunnen ze alleen apps gebruiken die jij voor ze uitzoekt. Daarnaast worden inkomende oproepen en berichten automatisch gedempt, zodat je kind niet wordt afgeleid als het tekent met de teken-app of een filmpje kijkt op YouTube Kids.

KidsPlace is beschikbaar voor Android.

Qustodio

Ook deze ouderlijk toezicht-app voor Android heeft veel van de mogelijkheden die Google Family Link ook heeft. Handige extra’s? Je kunt websites op categorieën blokkeren. Zo voorkom je dat je kind bijvoorbeeld terechtkomt op gok- of sekssites. Ook heeft Qustodio een veilig zoeken-functie, waarbij expliciete content (zoals seks en geweld) niet vindbaar is.

Qustodio is beschikbaar voor Android en iOS.

Lees ook:
tips om je kind veilig te laten internetten

Instellen schermtijd op Android

Wil je niet dat je kind te lang op zijn telefoon zit? Je kunt dan een maximale schermtijd op Android instellen als je bijvoorbeeld een Samsung of Huawei telefoon hebt. Hiervoor hoef je niet per se ouderlijk toezicht op de Android-telefoon in te stellen. Met het instellen van een maximale schermtijd kan je zoon of dochter de telefoon niet langer dan een door jou bepaald moment gebruiken. Ze kunnen dan nog wel bellen en gebeld worden. Zo stel je het in op de telefoon:

 1. Ga naar het instellingenmenu.
 2. Druk op ‘Schermtijd’.
 3. Schuif de slider naast ‘Dagelijkse schermtijd limiet’ naar rechts.
 4. Je kunt nu instellen hoe lang per dag de telefoon gebruikt mag worden.

Zodra je kind de limiet bereikt, worden apps grijs en zijn ze niet meer te openen. De Android-schermtijd wordt om middernacht gereset.

Ouderlijk toezicht KPN

Is het moment daar dat je kind zijn eerste telefoon krijgt, maar wil je toch op de achtergrond toezicht houden? Bij een Kids Sim van KPN kun je KPN Veilig gebruiken. Hiermee blokkeren we automatisch sites met gewelddadige of seksuele inhoud.

Ook interessant voor jou:

Veiligheid

Tips om je kind veilig digitaal te laten surfen!

Gezin

Sim Only of Prepaid simkaart voor je kind?

Gezin

Ouderlijk toezicht instellen op iPhone en iPad