4 november 2020 4 min Auteur: Redactie Beleef KPN

5 tips om te controleren of een webshop betrouwbaar is

78% van de Nederlanders shopt wel eens online (CBS, 2018). Dit percentage zal blijven stijgen, maar het aantal valse webshops neemt ook toe. Naar schatting is 20% van alle webshops nep (Consumentenbond, 2018). Via deze valse webshops kan je wel echt iets bestellen, maar wordt je aankoop nooit geleverd. Foute boel, dus. In dit blog geven we je tips om te controleren of een webshop betrouwbaar is, zodat jij veilig kan shoppen.

Gebruik een beveiligde internetverbinding

Veilig shoppen begint bij je eigen internetverbinding. Zorg ervoor dat je op een beveiligde internetverbinding zit als je online shopt. De 4G-verbinding van je mobiel is zo’n beveiligd netwerk, net zoals je wifi thuis. Doe nooit online aankopen op openbare wifi-netwerken, zoals in de trein of in een café. Ook het checken van je banksaldo kan je beter niet op een openbaar netwerk doen.

Zo controleer je de betrouwbaarheid van een webshop

Met een beveiligde internetverbinding alleen ben je er nog niet. Het is belangrijk om te controleren of een webshop betrouwbaar is. Met de onderstaande tips helpen we je een handje.

1. Bekijk de contactgegevens

Op valse webshops staat vaak geen telefoonnummer, e-mail of adres. Of het staat er wel, maar het is nep. Gebruik bij twijfel een routeplanner om te controleren of het adres echt bestaat en kijk of de website reageert op een e-mail, chatbericht of telefoontje.

2. Controleer of het bedrijf is ingeschreven bij de Kamer van Koophandel (KvK)

Een bedrijf moet ingeschreven staan bij de KvK en is verplicht zijn KvK-nummer te vermelden op de website. Natuurlijk kan het ook een nepnummer zijn dat er staat. Zoek daarom in het handelsregister op of het bedrijf is aangesloten bij de KvK.

3. Zoek reviews op

Zoek naar reviews van andere klanten. Dit doe je door te googelen op ‘reviews + de naam van website’. Je kan ook kijken of er veel klachten over de website staan op www.klachtenkompas.nl.

4. Kijk of er een keurmerk staat

Controleer of de webshop is aangesloten bij keurmerken zoals Thuiswinkel Waarborg. Als dat zo is, dan weet je zeker dat je er betrouwbaar kan winkelen. Je checkt dit door naar het logo van een keurmerk te zoeken. Meestal staat zo’n logo helemaal bovenaan of onderaan de website. Helaas zetten valse websites soms neppe logo’s neer. Controleer daarom op www.thuiswinkel.org of de webshop echt is aangesloten op het keurmerk.

5. Controleer de betaalopties

Een echte webwinkel moet je altijd de optie geven om achteraf te betalen met bijvoorbeeld Afterpay of een acceptgiro. Je betaalt dan pas als je de bestelling hebt ontvangen. Als die optie er niet tussenstaat, is het slimmer om ergens anders te shoppen. Betalen via Paypal of je creditcard is sowieso altijd veiliger dan via iDeal. Vaak heb je bij Paypal of creditcard aankoopbescherming, waardoor je je geld terugkrijgt als je de aankoop niet ontvangt. Bij iDeal heb je die aankoopbescherming niet.

Gebruik je gezonde verstand en onderbuikgevoel

Vaak voelen we het aan als een website niet te vertrouwen is. De website staat bijvoorbeeld vol spelfouten en (ver)taalfouten. Of het design ziet er niet professioneel uit. Ook de prijs is vaak te mooi om waar te zijn. 70% korting op die mooie schoenen en ook nog eens alle maten op voorraad? Hmmm, vreemd. Luister naar je onderbuikgevoel en kies voor een andere, bekendere webshop. Die schoenen lopen niet weg.

Volg ons blog voor meer weetjes en tips over internetveiligheid.

Ook interessant voor jou

Veiligheid

Waar ga je eigenlijk mee akkoord als je cookies accepteert?

Veiligheid

4 phishing trends die je in de gaten moet houden

Veiligheid

6 trucs om nepnieuws te herkennen