22 november 2019 2 min Auteur: Redactie Beleef KPN

Alles over de Formule 1 in Zandvoort 2020!

Max Verstappen-fans en F1-liefhebbers opgelet! Op 3 mei 2020 keert de F1 na 35 jaar weer terug op Zandvoort. Kun je ook niet wachten op de eerste Grand Prix van Nederland in jaren? Wij praten je bij over de ins en outs rondom de Formule 1 in Zandvoort 2020.

Formule 1 auto

Na 35 jaar weer Zandvoort F1

1985 was het, toen de laatste Grand Prix van Nederland werd verreden. Een ver verleden. Red Bull bestond nog niet en het Formule 1-team van Williams deed nog mee voor de prijzen. Dat jaar won Niki Lauda in zijn McLaren de laatste F1-race op Zandvoort.

Legende Lauda is daarmee nog altijd de laatste winnaar van de Grand Prix van Nederland. Op 3 mei krijgt hij ein-de-lijk een opvolger. Dan is de eerste van in ieder geval drie Dutch Grands Prix op Zandvoort, want ook in 2021 en 2022 komt de F1 naar Nederland. Deze races zijn gratis te zien bij Ziggo Sport.

Formule 1 op Zandvoort in 2020: historisch circuit op de schop

Met de komst van Zandvoort op de racekalender keert de F1 terug op historische grond. Vanaf de jaren ’50 racete de Formule 1 al op het circuit in de duinen. De legendes Jim Clark, Juan Manuel Fangio, Graham Hill, Niki Lauda, Gilles Villeneuve en Ayrton Senna vertoonden allemaal hun kunsten op ‘ons’ circuit. Met een TV abonnement zie je volgend jaar de helden van nu in actie.

Parcours: langer, compacter en meer lastige bochten

De aankomende Grand Prix wordt niet op precies hetzelfde circuit verreden als vroeger. Tussen de laatste F1-race op Zandvoort en nu onderging het circuit namelijk meerdere metamorfoses. Hierdoor is Zandvoort een ander type circuit is dan vroeger. In de tijd van de laatste Grand Prix was het met bochten als het Hondenvlak en Tunneloost een uitdagend, supersnel circuit van 4252 meter. Nu is het parcours met 4300 meter iets langer, maar ook een stuk compacter met meer lastige bochtencombinaties.

Formule 1 op Zandvoort in 2020: twee nieuwe kombochten

Ook voor de komende Grand Prix zijn er weer wat aanpassingen. Zo wordt de snelle Arie Luyendijk Bocht, vlak voor start/finish, omgetoverd tot kombocht. Hierbij loopt de baan zijwaarts in hoogte op. Het voordeel? De Formule 1-auto’s razen als door een katapult gelanceerd het rechte stuk op. Ideaal voor mooie inhaalacties! Ook de langzame Hugenholtzbocht wordt een kombocht. Hierdoor kunnen de coureurs straks met een hogere snelheid de duinen richting het Scheivlak op racen.

Zandvoort F1 2020: eerste Grand Prix in Europa

De Formule 1 trapt in 2020 af met overzeese races in Australië, Bahrein, Vietnam en China. Zandvoort is de eerste Grand Prix in Europa. F1-teams nemen dan altijd veel verbeteringen mee voor hun auto’s, zoals nieuwe voor- en achtervleugels. Liefhebbers van techniek kunnen daarmee hun hart ophalen.

Met Max Verstappen als nationale autosportheld zat heel Nederland met smart te wachten op de eerste Dutch Grand Prix in jaren. Het is daarom geen verrassing dat de race al ruim van tevoren uitverkocht is. Als dát geen mooi gezicht wordt op 3 mei: oranje tribunes die Max Verstappen massaal naar de overwinning schreeuwen. Nog meer goed nieuws? Waarschijnlijk gaat Verstappen hoge ogen gooien. Zandvoort is een bochtig circuit en daar ligt de kracht van zowel Verstappen als zijn Red Bull-bolide. Wordt het een dag om nooit te vergeten als Max de overwinning pakt? En verandert 3 mei 2020 daarmee in een nationale feestdag? We gaan het zien!

Organisatie bereidt zich voor op Formule 1 in Zandvoort 2020

De voorbereidingen om het circuit van de F1 op Zandvoort in 2020 klaar te stomen zijn al in volle gang. Bochten gaan op de schop, uitloopzones worden vergroot: de lay-out van het circuit wordt klaargestoomd om straks een veilige race te organiseren. Daarnaast bouwt de organisatie heel veel nieuwe tribunes. Zo biedt de race plek voor alle 105 duizend toeschouwers en kleuren de duinen oranje.

Kun je niet bij de Grand Prix op Zandvoort in 2020 zijn? Bekijk Formule 1 op Ziggo Sport!

Ook interessant voor jou:

Sport

Grand Prix van Abu Dhabi live kijken bij KPN

Internet

Glasvezel of kabel/koper?

Sport

Dit kijk je bij Ziggo Sport Totaal