12 juli 2019 3 min Auteur: Redactie Beleef KPN

Dit is iOS 13, de nieuwste iOS update!

Sinds 19 september 2019 is iOS 13 beschikbaar. Dit is een gloednieuw besturingssysteem met een heleboel handige verbeteringen en nieuwe functies. Daardoor werkt jouw iPhone straks nóg prettiger. Ontdek de highlights van iOS 13 bij KPN.

iOS 13 iPhone

Wat is iOS 13?

iOS 13 is de allernieuwste versie van iOS. Dit is Apple’s besturingssysteem voor mobiele apparaten zoals de iPhone 11, iPad en - ja, ze bestaan nog - de iPod. Apple komt het hele jaar met allerlei verbeteringen en updates voor iOS, maar één keer per jaar trekt de fabrikant alle registers open. Dan komt er een volledig nieuwe versie van iOS uit. Dit jaar is dat iOS 13, dat in juni werd gelanceerd als testversie voor ontwikkelaars. In september komt de gebruiksklare versie voor iedereen uit.

Alles over de nieuwste iOS update!

Het leuke aan de testversie van iOS 13 is dat we nu al weten welke nieuwe functies en verbeteringen jouw iPhone in september krijgt. Deze iOS beta is voor ontwikkelaars beschikbaar, zodat hun apps straks geschikt zijn voor iOS 13. Mede hierdoor is al veel bekend over iOS 13. Dit zijn de highlights op een rij!

Privacyvriendelijk inloggen met ‘Sign in with Apple’

Bij veel apps en websites log je in met je Google- en Facebook-account. Handig, want dit scheelt het gedoe van je gegevens invullen. Met iOS 13 log je straks in met de ‘Sign in with Apple’-functie. Het werkt precies hetzelfde als het inloggen via je Google- of Facebook-account, want je logt met de gegevens van je Apple ID in bij de app of site.

Het voordeel? Apple legt de nadrukt op jouw privacy. Zo deelt deze inlogmethode niet jouw locatie en ook weet je vooraf precies welke persoonlijke info de site of app van je vraagt. Kers op de taart is dat Apple, als je dat wilt, een tijdelijk e-mailadres voor je aanmaakt. Daar wordt de activatiemail van de dienst of site naar gestuurd en vervolgens stuurt Apple deze mail direct door naar jouw e-mailadres. Zo krijgt de app of site jouw eigen e-mailadres niet te weten. Bye, bye nieuwsbrieven, reclame en andere spam!

Door je foto’s bladeren was nog nooit zo makkelijk

Heb je jouw iPhone al een paar jaar? Grote kans dat jouw fotocollectie behoorlijk imposant is. Leuk natuurlijk, alleen is het bladeren in de Foto-app een crime. Het gooit immers al je kiekjes op één hoop. Sorteren? Ho maar! Gelukkig ondergaat de Foto-app met iOS 13 een metamorfose. Straks kun je bladeren op jaar, maand en dag. Ideaal om die ene foto van die fijne vakantie van drie jaar snel terug te vinden.

Batterijvriendelijk opladen

Veel mensen laden hun smartphone voor het slapen gaan op. Eén probleem hiermee: na een paar uur is je telefoon al volledig opgeladen. Daarna blijft de telefoon zich ook daarna telkens een piepklein beetje opladen. Hij verbruikt immers ook stroom. Dat is niet de beste oplaadmanier: hierdoor gaat de capaciteit sneller achteruit.

In iOS 13 komt Apple met wat moois: je iPhone analyseert je slaapgedrag en weet zo wanneer jij je telefoon oplaadt. Van het moment dat je gaat slapen laadt je iPhone tot 80 procent op. De resterende 20 procent volgen pas net voor het moment dat je doorgaans wakker wordt. Handig! Wil je de slimmigheid niet gebruiken, omdat je in het holst van de nacht je bed uit moet om op vakantie te gaan? Dan kun je deze functie uitzetten. Wel zo fijn!

Ook een Dark Mode voor de iPhone dankzij iOS 13

Na de Mac krijgt de iPhone ‘m nu ook: Apple’s Dark Mode. Met deze modus zijn delen van het scherm donker, in plaats van wit. Voor je ogen is dit een stuk rustiger en daardoor ben je minder snel vermoeid als je vaak op je telefoon zit. De apps van Apple ondersteunen de mogelijkheid direct als je iOS 13 hebt. Net als het startscherm en vergrendelscherm. Zo schijnt het scherm van je iPhone een stuk minder tegenlicht. Vooral ’s avonds fijn, want het kan ervoor zorgen dat je beter slaapt. Aan jou de keuze of je dit ook echt gebruikt. Kies jij de dark side of blijf je trouw aan de light side?

Kleine, slimme verbeteringen in iOS 13

iOS 13 krijgt ontelbare verbeteringen. De één is net wat merkbaarder dan de ander. Zoals de snellere werking van Face ID op de nieuwste iPhones. Ook installeert je iPhone apps tot 60 procent sneller. De apps die je het vaakst gebruikt starten in iOS 13 tot twee keer zo snel op. Dit komt doordat kunstmatige intelligentie analyseert hoe jij je telefoon gebruikt. Hierdoor weet de telefoon op welk moment jij waarschijnlijk welke app wilt gebruiken. Je iPhone anticipeert daarop en zet de app alvast op de achtergrond voor je klaar. Zo staat hij in de startblokken als je ‘m écht nodig hebt.

Nog wat leuke verbeteringen:

- De volumeregelaar is subtiel aan de rand verwerkt en komt niet meer midden in beeld.
- Je selecteert nu een wifi-netwerk via het snelle menu, dat je vanaf de onderkant naar boven veegt. Hiervoor hoef je dus niet de Instellingen-app te openen.
- Last van anonieme bellers? Met iOS 13 verwijs je die direct door naar de voicemail. Tot horens, call centers!

Stuk voor stuk slimme verbeteringen. Ook je persoonlijk assistent Siri wordt weer een stuk intelligenter, al is nog niet duidelijk welke nieuwe Siri grappen je kunt maken. Wie weet wat ze nú weer in petto heeft!

Welke apparaten krijgen iOS 13

iOS 13 komt dus in september uit, maar voor welke apparaten? Tijd voor een lijstje!

 • iPhone Xs en Xs Max
 • iPhone XR
 • iPhone X
 • iPhone 8 en 8 Plus
 • iPhone 7 en 7 Plus
 • iPhone 6s en 6s Plus
 • iPhone SE
 • iPod Touch

De iPad krijgt zijn eigen besturingssysteem, iPadOS, dat naast iOS 13 wordt uitgebracht. De volgende tablets krijgen iPadOS:

 • iPad Air 2
 • iPad Air (derde generatie)
 • iPad mini 4
 • iPad mini (vijfde generatie)
 • iPad (zesde generatie)
 • iPad Pro 9,7 inch
 • iPad Pro 10,5 inch
 • iPad Pro 11 inch
 • iPad Pro 12,9 inch

De nieuwste iOS update installeren: zo doe je dat!

Apple rolt iOS 13 in september uit. Zodra de update beschikbaar is, duurt het misschien nog een aantal dagen duren voordat ook jij ‘m kunt downloaden. Dit doet Apple om overbelasting van zijn servers te voorkomen. Ga er maar aanstaan: honderden miljoenen apparaten die tegelijkertijd de update downloaden… daar is aardig wat bandbreedte voor nodig!

Zodra de update voor jou beschikbaar is, ontvang je een melding. De update kun je alleen via wifi downloaden. Daarna kun je iOS 13 installeren op een moment dat het jou uitkomt. Ben je druk en heb je je telefoon nodig? Dan is het slim als je even wacht: updaten duurt vaak wel een half uur of langer.

iOS 13 op de iPhone 11

Op 10 september 2019 lanceerde Apple drie nieuwe iPhones: de iPhone 11, iPhone 11 Pro en iPhone 11 Pro Max. Deze worden standaard geleverd met iOS 13 als besturingssysteem.

Maak kennis met de iPhone 11, 11 Pro en 11 Pro Max.

Ook interessant voor jou:

Films, series & TV

80’s outfit aan en Stranger Things seizoen 3 kijken!

Mobiel

Update van de iTV App

Mobiel

Apple AirPods, onderdeel van de draadloze toekomst