1 mei 2019 5 min Auteur: Redactie Beleef KPN

Android Q en de wondere wereld van Android updates

Van Android Cupcake tot Pie: de snoepwinkel van Android heeft steeds meer lekkernijen. Google geeft elke Android-versie de naam van snoepgoed en de volgende dient zich alweer aan. Hoe gaat Android Q heten? En waarom krijgt de ene telefoon wél het nieuwe snoepje en de andere niet? Duik met KPN mee in de wondere wereld van Android updates.

Android Q

Android Q, Google’s nieuwste Android update!

In maart bracht Google de eerste bètaversie van Android Q uit, de allernieuwste versie van het besturingssysteem. Dit is een testversie die app-ontwikkelaars alvast kunnen testen, zodat hun apps straks goed werken op jouw Android Q-telefoon. Op 1 mei kwam de tweede bètaversie uit en in augustus lanceert Google volgens TechRadar de officiële versie van Android Q. Daarover is nog niet alles bekend. Heb je ook zoveel vragen? Wij proberen ze te beantwoorden! En wel hieronder :-).

Hoe gaat Android Q heten?

Onder techies is dit dé hersenkraker van dit moment: welke naam krijgt Android Q? Bij andere letters was kiezen van het snoepje niet zo moeilijk. Zo had Android Pie bijvoorbeeld ook Android Popcorn kunnen heten. Maar de Q… dié is wat lastiger! Gelukkig denken er genoeg sites mee. TheVerge en Android Authority komen bijvoorbeeld  op de proppen met namen als Android Quinoa, Quindim en Quaker Oats. Maar of Google deze namen ook op het oog heeft? Dat is nog onbekend.

Welke nieuwe functies krijgt Android Q?

Belangrijker dan de naam: wat voor nieuwe mogelijkheden krijgt Android Q? Android World en Android Authority ontdekten een paar nieuwe functies in de bètaversie.

Sharing Shortcuts: delen ging nog nooit zo snel

Een daarvan is Sharing Shortcuts, waarmee je een stukje info uit een app makkelijk en snel deelt met andere apps of contacten. Wil je een interessant verhaal op Reddit als tekst opslaan in Google Docs? Of een passage uit een video uit je browser delen met een contactpersoon? Straks moet het kunnen.

Nieuwe Bestanden-app

Android Q heeft een nieuwe Bestanden-app. De grootste verbetering ten opzichte van de vorige versie: je kunt bladeren in bestanden uit andere apps. Dat kan nu nog niet en dat maakt de huidige app beperkt in zijn gebruik. Met de nieuwe Bestanden-app kun je straks waarschijnlijk makkelijk foto’s kopiëren vanuit de Foto-app naar je Micro SD-kaart.

Nieuw notificatiecentrum: aan te passen aan je voorkeuren

Heb je genoeg van game-apps die je met meldingen in het notificatiecentrum van je telefoon herinneren een nieuw level te spelen? Android Q laat je het notificatiecentrum aanpassen aan je voorkeuren. Snooze meldingen door naar links te vegen en krijg meer mogelijkheden als je een melding ingedrukt houdt. Op die manier kun je aangeven dat game-apps je niet meer dit type herinneringen mogen sturen. Rust in de tent!

Bubbles: sneller dan snel apps gebruiken

Een slimme toevoeging aan Android Q zijn bubbles. Een bubble is een pictogram van een app die altijd op je scherm te zien is. Ook als je andere apps gebruikt. Druk je op de bubble? Dan open je de functie van een door jou uitgekozen app. Supersnel reageren in de groeps-app? Via een bubble kun je op elk moment reageren. Deze functie ken je misschien al wel van het Facebook Messenger-bolletje dat je ook ziet als je de app niet gebruikt.

Ook nieuw: genderneutrale emoji’s!

Android Q krijgt ook een lading nieuwe emoji’s, namelijk: genderneutrale! Poppetjes die een bui of ‘mood’ visualiseren zonder daar een geslacht aan te koppelen. In totaal gaat het om 53 nieuwe unieke poppetjes. 

Dark Mode: bye, bye, verblindend wit scherm

Last, maar zeker not least: Android Q krijgt een Dark Mode. Met deze donkere modus verandert de kleur wit in zwart. Het resultaat? Een veel rustiger beeld. Met Dark Mode worden je ogen veel minder verblind door een overvloed aan wit. Zeker bij telefoons met OLED-schermen is de Dark Mode ideaal. Dit schermtype zet het deel van het scherm dat zwart kleurt namelijk ook écht uit. Zo bespaar je ook nog eens op je batterij.

Wat voor verbeteringen heeft Android Q nog meer?

Android Q krijgt dus een paar handige nieuwe functies. Verder werkt Google ook aan een hele reeks verbeteringen. Zo ondersteunt Android Q opvouwbare smartphones. Deze telefoons hebben andere beeldverhoudingen en werken anders dan gewone smartphones.

Ook fijn: wifi-internet wordt sneller en stabieler dankzij nieuwe netwerksoftware. Daarnaast kun je het wifi-netwerk bij je thuis makkelijk met visite delen. In het instellingenmenu van je smartphone is een QR-code die je visite kan scannen met hun eigen telefoon. Nooit meer achterop de router kijken en het wachtwoord letter voor letter opratelen. Vaarwel: ‘2342%#%Bla_-Bla91393’!

Welk snoepje heeft jouw smartphone?

Android Q komt er dus aan, maar op dit moment zijn Android Oreo uit 2017 en Android Pie uit 2018 nog de populairste Android-snoepjes. Toch draait volgens Telecompaper meer dan de helft van alle Android-apparaten op een versie van drie jaar of ouder. Welke jij hebt? Dat check je in het instellingenmenu onder ‘Over telefoon’. Hier zie je ook of je de software kunt updaten. Doe dit altijd, want op die manier is je toestel beter beveiligd.

Waarom hebben telefoons niet allemaal dezelfde Android-versie?

Nougat, Oreo, Pie en straks Android Q. Ja, er zijn heel wat verschillende Android-versies. Waarom heeft niet elke telefoon hetzelfde snoepje? Android wordt voor elk toestel op maat gemaakt. Dit is een taak voor de fabrikant en daardoor verschilt het per merk wanneer een Android update beschikbaar is.

Ook twee telefoons met precies dezelfde Android-versie kunnen verschillen. Hoe dat zit? Fabrikanten geven graag een unieke draai aan het Android-uiterlijk om hun telefoons iets unieks mee te geven. Hierdoor ziet Android 9 Pie er op een Samsung bijvoorbeeld anders uit dan op een Huawei.

Welke telefoons krijgen Android Q?

Het is nog niet bekend welke telefoons Android Q krijgen, maar de bètaversie is beschikbaar voor onderstaande toestellen. Waarschijnlijk krijgen deze apparaten ook de échte update:

 • Google Pixel en Pixel XL
 • Google Pixel 2 en Pixel 2 XL
 • Google Pixel 3 en Pixel 3 XL
 • Google Pixel 3a en Pixel 3a XL
 • Asus Zenfone 5Z
 • Essential Phone
 • Huawei Mate 20 Pro
 • LG G8
 • Nokia 8.1
 • OnePlus 6T
 • Oppo Reno
 • Realme 3 Pro
 • Sony Xperia XZ3
 • Techno Spark 3 Pro
 • Vivo X27
 • Vivo Nex A
 • Vivo Nex S
 • Xiaomi Mi 9
 • Xiaomi Mi Mix 5G

Ook nieuwe toptelefoons, zoals de Samsung S10 krijgen zo goed als zeker Android Q. Oudere smartphones uit een lagere prijscategorie krijgen de update misschien niet.

Wanneer is de Android Q update beschikbaar?

Kun jij niet wachten om Android Q te installeren op je telefoon? Voor de bovenstaande telefoons is de bètaversie beschikbaar. DigitalTrends legt uit hoe je Android Q installeert. Volgens TechRadar komt de officiële versie van Android Q dus rond augustus uit en krijgen de eerste telefoons de update. Per fabrikant en telefoon verschilt het wanneer Android Q wordt uitgerold. Zodra de update voor jouw toestel beschikbaar is, krijg je een melding. Je merkt het dus vanzelf!

Ook interessant voor jou:

Mobiel

Alles over Bixby 2.0, persoonlijke spraakassistent van je Samsung Galaxy S10

Innovatie & Techniek

Jeans met chips of een film kijken op je plafond; welk slimme product kies jij?

Innovatie & Techniek

Zelf een smart home maken? Kan met een Android-telefoon via NFC!