Welke internetsnelheid heb ik thuis nodig?

Wil je internet voor thuis, maar heb je geen idee hoeveel snelheid je nodig hebt? Dat is heel begrijpelijk. We helpen je graag een handje bij het maken van de juiste keuze.

Wat voor internetgebruiker ben ik?

Om te bepalen welke internetsnelheid je nodig hebt thuis, is het van belang om goed na te denken waar je het internet voor gebruikt. Ben je bijvoorbeeld vooral op zoek naar informatie, of vind je het leuk om veel films en series te kijken via Netflix? Ben je een fervent gamer of verstuur je regelmatig grote bestanden? Als je internet alleen gebruikt voor informatie en bijvoorbeeld internetbankieren, dan is de minimale internetsnelheid – vaak 50 Mbit/s – voldoende. Ga je ook series kijken via Netflix, dan heb je een sneller abonnement nodig. Zeker als ook anderen tegelijkertijd willen internetten. 

Hoeveel Mbit/s heb ik nodig?

Het aantal Mbit/s (of Mpbs) van je internetverbinding geeft weer hoe snel je verbinding is. Het maximaal haalbare aantal Mbit/s is afhankelijk van het soort internetverbinding – zoals ADSL – en of je internet via kabel of via glasvezel hebt. Zo is een glasvezelverbinding altijd sneller dan een kabelverbinding.

Tot 50 Mbit/s: degelijke snelheid voor de beperkte gebruiker

Woon je alleen of met z’n tweeën en gebruiken jullie de internetverbinding maar beperkt? Dan is deze internetsnelheid voldoende om te mailen, op social media te kijken en te internetbankieren. Ook kun je hiermee gewoon tv-kijken en met één apparaat een film of serie via Netflix streamen.

Shop 50 Mbit/s

Tot 100 Mbit/s: betrouwbare verbinding voor de standaard gebruiker

Met deze snelheid kun je tv-kijken op meerdere televisies en tegelijkertijd mailen, downloaden en via Netflix een filmpje streamen. Handig voor gezinnen met kleine kinderen, want gezamenlijk tv-kijken gaat met deze snelheid zonder problemen.

Shop 100 Mbit/s

Tot 200 Mbit/s: snel en stabiel internet voor het hele gezin

Zijn je kinderen al wat groter en wil iedereen tegelijk Netflixen en zonder gedoe online gamen? Dan is deze snelheid de juiste keuze. Ideaal om supersnel in 4K tv te kijken, te gamen en grote bestanden te downloaden.

Shop 200 Mbit/s

1 Gbit/s: geen beperkingen voor de heavy user

Voor gebruikers die de allerhoogste eisen stellen aan hun internetverbinding is dit de juiste keuze. Hiermee kun je ongekend snel zeer grote bestanden downloaden en uploaden. Daarnaast kun je tegelijkertijd op meerdere apparaten streamen, gamen en tv-kijken. Deze verbinding werkt op KPN Glasvezel. Hiermee heb je altijd sneller internet dan via een koperen verbinding.

Shop 1 Gbit/s

Lees ook: Online gamen doe je met Glasvezel Internet

Wat is het verschil tussen Mbit/s download en Mbit/s upload?

Mbit/s download is onder andere:

  • Het bekijken van een website
  • Online filmpjes bekijken
  • Online radio luisteren
  • Netflix/Spotify lijst op je mobiel zetten

Mbit/s upload is onder andere:

  • Een filmpje op YouTube zetten
  • Een nieuwe foto op Facebook plaatsen
  • Jouw CV plaatsen op LinkedIn

Hoeveel Mbps is normaal voor een goede wifiverbinding? 

Hoeveel Mbps je nodig hebt, is dus geheel afhankelijk van het doel waar je het voor gebruikt en met hoeveel personen je tegelijkertijd op het internet zit. Mensen die veel online gamen, snel willen downloaden en snel bestanden willen kunnen versturen, hebben vaak een abonnement met meer Mbit/s nodig. Kleine huishoudens hebben normaal gesproken genoeg aan 50 Mbit/s. Kortom, de snelheid die je nodig hebt, hangt af van jouw persoonlijk situatie.

Lees ook: Tips voor razendsnel draadloos internet

Gerelateerde artikelen