5G vs 4G: wat is het verschil?

5G is er! Een gloednieuw mobiel netwerk met hogere snelheden, meer capaciteit en een kortere reactietijd. Op welke verbeteringen kun je rekenen vergeleken met 4G? Je ontdekt het in dit blog over 5G vs 4G.

Wat is 5G?

5G is een nieuw mobiel netwerk waarmee je draadloze apparaten (zoals smartphones, maar bijvoorbeeld ook auto’s en drones) met elkaar kunt verbinden. Het is de afkorting voor de vijfde generatie van mobiel internet en is de opvolger van 4G. 5G is een compleet nieuw netwerk dat is opgebouwd uit de nieuwste technologieën.

5G vs 4G: alle verschillen op een rij

5G heeft een paar interessante voordelen ten opzichte van 4G. Welke? Check ze hieronder.

Op termijn hogere snelheden

5G is met een maximale snelheid van 500 Mbit/s nu nog even snel als 4G. Sites laden daarmee supersnel op je telefoon. Ook verstuur en ontvang je via WhatsApp snel foto’s en video’s. In 2022 komt de 5G-frequentie beschikbaar die hogere snelheden mogelijk maakt. 5G wordt dan nóg sneller dan 4G.

Kortere reactietijd

Een ander groot voordeel van 5G vs 4G is de kortere reactietijd. Dit is de tijd tussen het aangeven dat je bijvoorbeeld een liveprogramma wilt streamen en het moment dat je telefoon de beelden van de live-uitzending start. Dankzij de kortere reactietijd tussen aanvraag en download, hapert het beeld minder. De kortere reactietijd is ook hartstikke handig tijdens het online gamen. Zo zie je bij een schietspel sneller je tegenstander. Goed voor je digitale overlevingskansen!

Grotere capaciteit

Met 4G is het nog zo dat je snelheid omlaag gaat als veel mensen in de buurt ook 4G gebruiken. De capaciteit van 5G is een stuk groter. Ook op een druk plein of in een vol stadion heb je dus een snelle verbinding. Je blijft gewoon WhatsApp-berichtjes ontvangen en zelfs het streamen van video’s verloopt soepel.

Voor meer soorten apparaten

Meer soorten apparaten kunnen 5G gebruiken. Zoals slimme auto’s die via 5G met elkaar in verbinding staan. Of drones die op boerderijen gewassen analyseren en deze informatie direct doorsturen naar de boer. Maar denk ook aan Internet of Things-apparaten, zoals de slimme beveiligingscamera bij de poort, waar geen wifi beschikbaar is. Dankzij de kortere reactietijd, grotere capaciteit en hogere snelheden zijn deze apparaten zonder problemen 24/7 online.

Snelheid van 5G en 4G

5G en 4G verschillen qua snelheid nu nog nauwelijks van elkaar. In 2022, zodra de 3,5GHz-frequentie beschikbaar komt, wordt 5G sneller dan 4G. Daar profiteer jij nu al van. Want met de aanleg van ons 5G-netwerk verbeteren we ook de kwaliteit van ons huidige 4G-netwerk. Eén van de grootste verschillen die je zult merken, is de kortere reactietijd van het netwerk. Zo start het down- of uploaden van data sneller.

Hard werken aan landelijke dekking 5G

Met een 5G-telefoon en abonnement van KPN ben je nu al online via ons 5G-netwerk. Sinds 28 juli 2020 staat dit netwerk namelijk aan. In de vijf grootste steden heeft het 5G-netwerk al 90% dekking. We doen ons best om 5G zo snel mogelijk landelijk dekkend te maken.

Welke 5G-toestellen zijn er?

Wil je online zijn via 5G? Dat kan met een abonnement van KPN in een gebied met 5G-dekking. Je telefoon moet daar wel geschikt voor zijn. Steeds meer smartphones zijn 5G-ready. Ben je een iPhone-fan? Dan kun je je je hart ophalen. De nieuwste iPhone is namelijk 5G-ready. Check de iPhone 12!

5G wordt alleen nog maar sneller en sneller. Op de hoogte blijven van alle verbeteringen? Dat doe je op onze pagina over 5G! 

Gerelateerde artikelen