Wat is het verdienmodel van een gratis app?

Heel veel populaire apps en diensten zijn gratis. Zoals Instagram, WhatsApp, Buienalarm en de Nike Running-app. Maar als een app of dienst gratis is, hoe verdient de ontwikkelaar of het bedrijf dan geld?

1. Advertenties

Een van de meest voorkomende verdienmodellen van apps zijn de advertenties. Je kan de app gratis gebruiken. Elke keer als je op een advertentie klikt, verdient de eigenaar van de app geld. Hetzelfde geldt als je iets koopt. Bevalt de gratis app maar zie je liever geen advertenties? Dan kun je vaak overstappen op de betaalde versie. Een voorbeeld hiervan is Buienalarm. Facebook en Google hebben elke dag miljarden bezoekers. Je betaalt niets voor je persoonlijke Facebookpagina. En ook iets opzoeken via Google is gratis. Ze verdienen geld doordat andere bedrijven massaal op de platformen adverteren. Facebook en Google verdelen samen 70 procent van alle digitale reclame wereldwijd.

2. Een percentage van een aankoop

Platformen verdienen geld door aankopen mogelijk te maken tussen kopers en verkopers. Heeft er een succesvolle aankoop plaatsgevonden? Dan moeten beide partijen daarvoor betalen aan het platform. Airbnb is hier een goed voorbeeld van. Een variant hierop zijn doorverwijs-apps. Deze zijn meestal gratis voor de gebruikers maar niet voor de aangesloten bedrijven. Bijvoorbeeld de app Momondo die vliegtickets van verschillende maatschappijen met elkaar vergelijkt. En deze doorverkoopt. Doorverwijs-apps ontvangen geldt voor het doorverwijzen. Of ze krijgen een deel van de opbrengst van alles wat gebruikers via hun platform kopen.

3. Betalen voor extra functionaliteiten

Bij dit verdienmodel kunnen gebruikers de basisversie van een app gratis testen. Als de app bevalt, gaan de gebruikers vaak over tot de aankoop van een betaalde versie. Deze heeft extra functies. De app Dropbox is bijvoorbeeld gratis te downloaden. De meest eenvoudige versie dan. Deze is voor één gebruiker, voor maximaal drie apparaten, met 2 GB opslagruimte. Wanneer je meer wil, kan je overstappen naar een betaalde versie. Je kan dan een onbeperkt aantal apparaten eraan koppelen en je krijgt 2.000 GB opslagruimte. Ook beschik je over extra functies zoals automatische back-ups en offline toegang tot bestanden.

4. Marketinginstrument

Sommige bedrijven gebruiken apps als een vorm van marketing. Ze binden er gebruikers mee aan hun merk. Met als doel om ze meer producten te laten kopen. Op deze manier kan een bedrijf toch geld verdienen met een gratis app. De Nike Running-app houdt bijvoorbeeld uw hardloopprestaties bij. Ook coacht de app je tijdens het hardlopen. Zo promoot Nike zijn merk. En zorgt het bedrijf ervoor dat mensen zich beter kunnen herkennen in het merk Nike.

5. Data verkopen aan andere partijen

Wanneer je een nieuwe app installeert, vraagt deze om toegang tot bepaalde delen van jouw telefoon. Mag de app bijvoorbeeld foto’s maken? Of gegevens van je telefoon bekijken? Ook als je geen toestemming geeft, verzamelen veel apps toch gegevens van je. Stiekem. Of via een uitzondering die ergens in de paginalange voorwaarden staat.
De fotobewerking-app Shutterfly verzamelt bijvoorbeeld gps-coördinaten van foto’s. Die data stuurt de app naar de servers van het bedrijf. Of u nu toestemming gaf of niet. Deze verzamelde gegevens worden doorverkocht aan andere bedrijven. Die kunnen daarmee gericht campagnes voeren. Maar er hangen ook voordelen aan het toestemming geven op gebruik van data. Op deze manier zie je informatie die interessant is voor jou. Kijk bijvoorbeeld naar Netflix. Die gebruikt jouw kijkgedrag om interessante kijktips te geven.

6. Eerst gratis testen en dan abonnement

Abonnementsvormen zijn de laatste jaren erg populair. Voor bedrijven is dit erg interessant omdat ze zich hiermee verzekeren van terugkerende inkomsten. De eerste maand van zo’n abonnement op de app is vaak gratis. Wil je daarna gebruik blijven maken van de app, dan zul je daarvoor moeten betalen. Spotify Premium Service werkt op deze manier. Als je aan het eind van je gratis proefperiode geen interesse meer heeft in de app, dan moet je deze beëindigen. Vergeet je dit? Dan zit je vast aan een betaald abonnement.

Gerelateerde artikelen