5 tips om van je smartphone verslaving af te komen

Wist je dat de meeste Nederlanders gemiddeld meer dan 2,5 uur per dag met hun telefoon bezig zijn? Bijna de helft van de Nederlanders zegt dat ze geen dag meer zonder de mobiele telefoon kunnen en meer dan 70% ergert zich aan mensen die teveel met hun smartphone bezig zijn. Ik denk dat we wel mogen zeggen dat we er een nationale verslaving bij hebben. Ook in het onderwijs is het een veelgehoorde klacht dat jongeren altijd maar op hun telefoon kijken tijdens de les, kortom tijd om hier wat tegen te doen. Of je nou jong of ouder bent, met deze tips kom jij vast van je smartphone verslaving af.

Herken jij de symptonen?

Heb je wel eens het gevoel gehad dat er iets trilde in je broekzak, terwijl je smartphone gewoon voor je op tafel lag? Nou jij bent niet de enige, de deskundigen noemen het met een mooie term: the Phantom vibration syndrome, oftewel je hersenen houden je voor de gek. Ervaar je dit vaak, dan is het verstandig om snel het telefoongebruik te minderen. Daarnaast herken je wellicht nog een paar symptonen:

- Je ervaart veel stress als je batterij bijna op is
- Je gebruikt je telefoon op de vreemdste plekken, zoals op de wc
- Je moet alle statusupdates bijhouden, in de klas of zelfs als je ’s nachts wakker wordt
- Je hebt je telefoon nodig om dingen te herinneren, huiswerk, afspraken, etc.
- Je bekijkt apps tijdens het avondeten of als je met mensen in gesprek bent

Dit zijn de nadelen van een smartphone verslaving

Hoewel het woord verslaving misschien wat hard klinkt, is het veelvuldig gebruiken van een mobiele telefoon wel degelijk nadelig voor sommige mensen. Door het licht van de smartphone kan je bijvoorbeeld minder goed in slaap komen, vooral als je hem vlak voor het slapen gebruikt. Daarnaast kan je concentratieproblemen ontwikkelen. Als je vaak je telefoon bekijkt en notificaties leest, wordt je continu afgeleid van de taak waarmee je bezig bent. Je ontwikkeld minder concentratieproblemen als je voor langere tijd met dezelfde opdracht bezig bent, zonder gestoord te worden. Tenslotte vindt het grootste deel van de Nederlanders het vervelend als mensen met hun telefoon bezig zijn, of het nou tijdens het eten, een gesprek of in het openbaar vervoer is, het lijkt of we door de telefoon steeds minder sociaal worden.

Tips om van je smartphone verslaving af te komen

Naast het maken van regels voor jezelf of je gezin zijn er nog veel meer tips om je telefoongebruik, of die van je kinderen, te minderen.

1. Geen smartphone bij het eten

Je herkent het vast, het eten staat op tafel en het gezin is net aangeschoven, tijd om even gezellig bij te praten na een dag werken of naar school gaan. Helaas, na de eerste hap vliegen de app geluiden je alweer om de oren, meteen moet er worden gereageerd en wordt de telefoon erbij gepakt. Eén van de meest gehanteerde regels voor gezinnen is dan ook om geen telefoon te gebruiken tijdens het eten. Daarnaast zie je dat veel gezinnen ervoor kiezen om de telefoon niet mee te nemen naar de slaapkamer, zodat je een goede nachtrust krijgt. Kortom, een groot deel van de oplossing van de smartphone verslaving ligt in het maken van regels, of dat nou voor jezelf is of om het gezin gezellig aan de eettafel te krijgen.

2. Zet pushberichten uit

Weg met die notificaties en push meldingen, die leiden alleen maar af. De grootste winst haal je dan ook door push-berichten uit te zetten. Je krijgt dan geen bericht meer van nieuwe e-mails of WhatsApp berichten en dat is echt niet erg. Bij iPhone en Android doe je dit door je meldingen of berichtgeving uit te zetten in de instellingen.

3. Haal social media van je telefoon

Een like op Facebook of een nieuwe foto op Instagram, social media vormt een enorme afleiding voor mensen. Tijd om je social media apps van je telefoon te halen. Je spreekt met jezelf af dat je een keer per dag nog kijkt en reageert op alle leuke nieuwe berichtjes, dat zorgt voor een stuk minder stress.

4. Maak het gebruik van je telefoon uitdagender

Een lange inlogcode op je telefoon, gewoon je telefoon ergens in een la leggen of in je jaszak laten zitten, allemaal manieren om het gebruiken van je telefoon lastiger te maken. Hoe lastiger het is om je telefoon te gebruiken, hoe minder je geneigd bent om ermee te spelen. Het klinkt heel simpel, maar probeer het maar eens een dagje bewust te doen.

5. Negeer je telefoon

De allerbeste manier om van je verslaving af te komen is om er gewoon abrupt even mee te stoppen. Negeer je telefoon en focus je op andere dingen. Begin met een dagdeel je telefoon compleet te negeren en breid dat vervolgens uit met een hele dag. Aan het eind van de week gebruik je de mobiele telefoon alleen nog maar als het echt nodig is.

Nou vooruit, nog een laatste tip, omdat we toch bezig zijn. Gebruik je de smartphone om ’s ochtends wakker te worden? Koop dan gewoon een ouderwetse wekker en leg je telefoon lekker beneden neer, dan wordt je een stuk relaxter wakker. Veel succes met afkicken!

Gerelateerde artikelen