Persoonlijke hotspot maken: altijd en overal internet

Altijd en overal online zijn is tegenwoordig erg belangrijk. Kom je er ineens achter dat je WiFi niet werkt, dan baal je waarschijnlijk flink. Vooral als je net een belangrijke meeting hebt. Gelukkig kun je altijd en overal een persoonlijke hotspot maken. Geen idee wat een persoonlijke hotspot is en hoe je deze maakt? Dan is dit artikel je redding, want wij vertellen je alles over de persoonlijke hotspot.

Wat is een hotspot?

Allereerst de vraag: wat is een hotspot? Simpel gezegd is een hotspot een plek waar draadloos internet is. Dit heb je in huis waarschijnlijk in de vorm van een WiFi hotspot, maar het is dus ook mogelijk om een mobiele of persoonlijke hotspot aan te maken. Als de WiFi hotspot het thuis of op kantoor even niet doet bijvoorbeeld, of als je in het park zit en toch je laptop open wil klappen.

Maar je kunt een persoonlijke hotspot ook gebruiken om jouw mobiele internet met andere mensen te delen die bijvoorbeeld geen internetbundel hebben en toch iets via het internet op willen zoeken.

Een mobiele hotspot: hoe werkt het?

En hoe werkt zo’n mobiele hotspot dan precies? Dat leggen we je uit. Via de instellingen van je telefoon geef je aan dat je de mobiele hotspot wil inschakelen. Zo kan er een internetverbinding gemaakt worden met jouw telefoon die de mobiele data van je abonnement ‘uitgeeft’ aan het internet dat gebruikt wordt via de externe verbinding. Je ‘verlengt’ daarmee jouw internetabonnement naar een ander apparaat dan jouw eigen telefoon.

Hoe maak je een hotspot aan?

Hoe kun je zo’n hotspot dan aanzetten? Een WiFi hotspot maken doe je door het installeren van een router. Maar het maken van een mobiele hotspot, daar zijn verschillende manieren voor, die we je allemaal gaan uitleggen. Een hotspot aanmaken gaat via een iPhone en Android-telefoon bijvoorbeeld net even anders. Daarom knippen we de uitleg op, zodat je meteen door kunt met het lezen van de uitleg die voor jouw telefoon van toepassing is.

Hotspot maken met je iPhone

Een hotspot aanzetten op je iPhone doe je door via je ‘Instellingen’ naar ‘Persoonlijke hotspot’ te navigeren. Daar zie je een schuifje die je aan of uit kunt zetten. Op het moment dat je deze schuif omzet, staat de persoonlijke hotspot op je iPhone aan. Andere apparaten kunnen dan een internetverbinding maken en jij bent je mobiele data of wifi aan het delen via je iPhone. Voilá, zo kun je een hotspot maken op je iPhone!

Hotspot maken met een Android-telefoon

Zoals eerder beschreven gaat het aanmaken van een persoonlijke hotspot via een Android-telefoon net iets anders. Open de Instellingen van je telefoon en kies voor ‘Tethering en Mobiele hotspot’. Daar kies je uit de optie ‘WiFi hotspot instellen’ om je eigen verbinding een naam te geven en een wachtwoord in te stellen – je wil natuurlijk niet dat mensen zomaar jouw internet weg komen snoepen. Zet dan de mobiele WiFi hotspot aan en that’s it: je hebt je eigen mobiele hotspot.

Wat moet je doen als je hotspot op je iPhone niet werkt?

Heb je net lekker alles ingesteld, kom je erachter dat de hotspot van je iPhone niet werkt. Gelukkig zijn er een aantal dingen die je dan kunt doen.

  • Check of je de nieuwste versie van iOS op je telefoon hebt staan
  • Start je iPhone opnieuw op en zet ook het apparaat dat wil verbinden met de persoonlijke hotspot even uit en aan
  • Check of de persoonlijke hotspot op je iPhone ingeschakeld is
  • Een laatste stap die je kunt zetten is het herstellen van je netwerkinstellingen. Dit doe je door op je iPhone te gaan naar ‘Instellingen’ > ‘Algemeen’ > ‘Zet over of stel apparaat opnieuw in’ > ‘Stel opnieuw in’ en kies vervolgens op ‘Herstel netwerkinstellingen’.

Moeite met andere instellingen op je telefoon? Kijk of de toestelhulp van KPN je verder kan helpen.

Kosten mobiele hotspot

Aan het maken van een persoonlijke hotspot zijn geen kosten verbonden. De enige kosten die je maakt zijn die van je abonnement, omdat het internet wat gebruikt wordt van de bundel gaat die in je abonnement zit. Je maakt dus geen extra mobiele hotspot kosten en kunt samen met anderen genieten van je internetbundel.

Een nieuwe telefoon nodig om een goede mobiele hotspot te maken? Check het assortiment mobiele telefoons van KPN hier.

Gerelateerde artikelen