Lag en cloud gaming: alles wat je moet weten

Cloud gamen: het is de nieuwste hype in Gameland. Daarmee stream je de tofste games naar bijvoorbeeld je PlayStation en mobiel. En dat allemaal zonder een dure pc of console én zonder dat je die peperdure games hoeft aan te schaffen. Alleen maar voordelen dus! Toch is er ook een nadeel: lag. Dan heb je vertraging in je spel. Gelukkig kun je dit makkelijk verbeteren. Ontdek hier alles over lag!

Wat te doen bij lag met cloud gaming

Wat is lag?

Lag komt van het Engelse woord ‘latency’. Dat heeft te maken met hoe goed je internetverbinding is met de server waar het spel op staat. Is er een merkbare vertraging tussen het moment dat je een knop op je controller indrukt en de actie op je beeldscherm? Dan heb je een hoge latency, oftewel: lag. Dat gamet natuurlijk helemaal niet zo lekker. Zeker als je een recordtijd denkt te zetten met een F1-game en je tegenstander je tóch heeft ingehaald. Bummer!

Hoe wordt lag veroorzaakt?

Lag kan komen door de je pc of controller, de server óf het netwerk. Hieronder een korte uitleg.

Lag door je pc of controller

Je kan last hebben van lag door je pc of controller, dit heet client lag. Dit komt vaak door een zwakke processor of te weinig RAM-geheugen. Maar we mogen een vreugdedansje doen: deze vorm van lag wordt verleden tijd met cloud gaming. Dat is nu nog een vrij nieuwe manier van gamen, maar over een paar jaar weten we niet anders!

Lag door de server

Lag kan ook komen door een server die jouw spel niet snel genoeg verwerkt, dit noemen we server lag. Hier kunnen verschillende redenen voor zijn. Zo kan een server te weinig rekenkracht hebben als veel mensen tegelijkertijd aan het cloud gamen zijn.

Lag door je internetverbinding

De grootste boosdoener voor lag is een slechte en instabiele internetverbinding, dat heet netwerk lag. Dat kan komen door een te lange afstand van de wifirouter, hoeveel mensen van de wifi gebruikmaken én hoeveel internetsnelheid jij hebt. Maar we hebben goed nieuws: deze vorm van lag kan je heel makkelijk zelf verbeteren. Daarover meer hieronder.

Netwerk lag verminderen? Verbeter je internetverbinding

Ervaar je lag bij het spelen van je favoriete game? En stream je die via Google Stadia of een andere cloud gaming dienst? Grote kans dat het aan je internetverbinding ligt. Die verbeter je zo:

Game dichtbij je wifimodem

Voor de allerbeste game-ervaring speel je jouw spel dichtbij de wifimodem. Hoe verder weg je zit van je modem, hoe zwakker je internetverbinding is en hoe trager de game. Wil je de allerbeste verbinding met de minste lag? Sluit je computer dan aan op een internetkabel.

Minimaliseer verkeer op je netwerk

Hoe meer internetverkeer op je netwerk, hoe hoger de kans op lag. Het liefst schop je daarom je daarom broer of zus van de PlayStation af wanneer je lag hebt – figuurlijk dan hè. Is dit geen optie? Ga dan eens naar de online instellingen van je router. Onder het tabje ‘Quality of Service’ (QoS) kun je aangeven welk apparaat de meeste voorrang krijgt op het internet. Klik hier je eigen pc aan en voilá! Jouw game heeft voortaan altijd voorrang op de online activiteiten van je familie.

Ga voor het razendsnelle Glasvezel Internet van KPN

Glasvezel heeft super veel voordelen! Het is razendsnel, heel erg betrouwbaar en wordt in de toekomst alleen nog maar sneller. Ook heb je met Glasvezel Internet veel minder kans op vertraging door je internetverbinding (= netwerk lag). Een paar interessante facts voor jou als gamer:

In de toekomst gamen zonder lag?

Razendsnel gamen zonder lag, daar gaat ieders hart sneller van kloppen. We zijn er nog niet met de technologie van dit moment, maar met glasvezel komen we al heel dicht in de buurt!  Ligt er al glasvezel op jouw adres? Bekijk snel alle plaatsen met glasvezel of doe de glasvezelcheck met jouw postcode.

Glasvezel abonnement vergelijken

Gerelateerde artikelen