iPhone 15: nieuwe functies en specs

Het is eindelijk zover! In september 2023 heeft Apple de langverwachte iPhone 15 onthuld, boordevol indrukwekkende nieuwe functies en specs die de verwachtingen van zelfs de meest veeleisende tech-liefhebbers overtreffen. Met de iPhone 15 heeft Apple opnieuw de grenzen verlegd en nieuwe standaarden gezet voor smartphones – maar over welke nieuwe iPhone 15 features gaat het dan precies? Dat ontdek je in deze blog!

Nieuwe kleuren iPhone 15

De iPhone 15 en iPhone 15 Pro hebben, net zoals bij de vorige edities, weer een mooi kleurenpalet om uit te kiezen. De standaard iPhone 15-kleuren bestaan uit Middernacht/zwart, Sterrenlicht, Koraalroze, Lichtblauw en Geel. De bekende (PRODUCT)RED kleur lijkt bij de iPhone 15-serie voorlopig te ontbreken. Voor de iPhone 15 Pro-modellen zijn er verfijnde keuzes beschikbaar, zoals het Titaniumblauw, Titaniumgrijs, Zilver en Spacezwart. Hoewel de geliefde goudtint verdwijnt, bieden deze kleuren voldoende keuze voor iedere iPhone-liefhebber. 

Welke kleur je ook voor je iPhone 15 of iPhone 15 Pro kiest – het kleuraanbod is divers en biedt voor elk wat wils. Deze nieuwe iPhone 15-serie combineert stijl en prestaties naadloos, zodat je kunt genieten van een smartphone die zowel visueel als functioneel indruk maakt. 

Het design van de iPhone 15

Het design van de iPhone 15-serie ondergaat een verfrissende transformatie in vergelijking met zijn voorganger. Waar Apple bij haar vorige generaties iPhone een tijd lang grotendeels vasthield aan hetzelfde ontwerp, komt daar nu verandering in. De meest opvallende verandering is de afgeronde vorm van de hoeken, die de gebruikers een nieuw gevoel van ergonomie bieden. In plaats van de platte zijkanten krijgen we bij het iPhone 15 design een subtiele ronding in het frame. Het schermdesign van de iPhone 15 wordt daarentegen gewoon plat gehouden. Dit stijlvolle ontwerp zal dan ook wat anders in de hand liggen dan we van de afgelopen generaties iPhone gewend zijn. Verder worden de standaard iPhone 15 en iPhone 15 Plus geleverd met een matglazen achterkant, waardoor vingerafdrukken minder zichtbaar zijn. Bovendien zullen de Pro-modellen de dunste schermranden ooit hebben, waardoor het schermoppervlak optimaal wordt benut.  

 

Ten slotte, als een ingrijpende verandering, maakt de iPhone 15-serie de overstap naar een usb-c-poort. Hiermee wordt er afscheid genomen van de vertrouwde Lightning-poort. Deze verandering leidt tot sneller opladen en een verbeterde dataoverdracht. Kortom, het design van de iPhone 15 biedt een perfecte balans tussen vernieuwing en verfijning. 

iPhone 15 Dynamic Island

Een belangrijke ontwikkeling in de wereld van de iPhone 15 is dat het befaamde Dynamic Island – voorheen exclusief voorbehouden aan de Pro-modellen – nu beschikbaar is op alle iPhone 15-modellen. Voorheen was het Dynamic Island een belangrijke reden om voor de Pro-varianten te kiezen, maar dit jaar beschikken dus ook de nieuwste varianten van Apple – de iPhone 15 en iPhone 15 Pro – over dit Dynamic Island. Dit betekent dat de notch, die voor het eerst werd geïntroduceerd in 2017, verdwijnt en plaatsmaakt voor een vernieuwd en gestroomlijnd schermontwerp met het oog op de toekomst.  

Het vernieuwde iPhone 15 Pro ProMotion-scherm

De ProMotion-display, oorspronkelijk geïntroduceerd op de iPhone 13 Pro (Max), maakt nu ook weer zijn opwachting bij de iPhone 15 Pro-modellen. Dit geavanceerde scherm past de verversingsgraad dynamisch aan, waardoor bewegingen op het scherm vloeiender en responsiever aanvoelen. Het scherm vernieuwt tot twee keer zo snel als traditionele schermen, wat resulteert in een nóg betere gebruikerservaring. Bovendien is de iPhone 15 ProMotion display energiezuinig, met de mogelijkheid om de verversingsgraad te verlagen bij inactiviteit. Helaas blijft deze ProMotion iPhone-technologie van Apple voorlopig exclusief voor de Pro-modellen. 

De verbeterde iPhone 15-camera

De iPhone 15-camera maakt opnieuw indruk met unieke specificaties, zoals we inmiddels natuurlijk gewend zijn bij de introductie van nieuwe iPhone-modellen. Zowel de standaardmodellen als de Pro-varianten van de iPhone 15 beschikken over een krachtige 48-megapixelcamera aan de achterkant, wat resulteert in scherpe en gedetailleerde foto's. Bovendien introduceert Apple een nieuwe sensor die beter licht kan vastleggen, waardoor foto's bij grote lichtverschillen flink in kwaliteit verbeteren. De iPhone 15 Pro Max beschikt zelfs over een periscopische camera, waarmee tot 6x optisch kan worden ingezoomd, met minimaal kwaliteitsverlies. Deze upgrade belooft een geweldige camera-ervaring voor iPhone-fotografen, wat de iPhone 15-camera de beste tot op heden maakt. 

De verwachte iPhone 15 ‘solid-state-knoppen’

Apple heeft voor haar nieuwe generatie iPhone de keuze gemaakt voor de traditionele en ‘indrukbare’ knoppen. Het oorspronkelijke plan om bij de iPhone 15 en iPhone 15 Plus modellen solid-state knoppen te implementeren – die geen fysieke beweging vereisen maar het klikgevoel simuleren door trillingen – is geschrapt vanwege technische complicaties. Deze knoppen zouden de fysieke knoppen vervangen en een geheel nieuwe gebruikerservaring bieden.  

Het gebruik van traditionele knoppen maakt de ontwikkeling gemakkelijker en heeft geen invloed op de productieplanning. Ondanks de afwezigheid van de solid-state buttons, beschikt de iPhone 15-serie wél over een geheel nieuwe programmeerbare actieknop, in plaats van de mute-button op de vorige generaties iPhone. Hiermee kunnen gebruikers snel bepaalde functies en instellingen activeren. Denk hierbij aan de (bestaande) stille modus, maar ook aan toepassingen zoals de camera, dictafoon, zaklamp of bepaalde shortcuts. 

Gerelateerde artikelen