Een fijne thuiswerkplek inrichten

Het was even wennen, maar ondertussen hebben de meeste kantoortijgers zich erbij neergelegd: thuiswerken blijft. Waarschijnlijk zitten we nooit meer vijf dagen per week met zijn allen op kantoor. Een goede werkplek is dan wel zo prettig. Maar hoe kun je het beste je thuiswerkplek inrichten? En hoe kun je thuiswerken met kinderen erbij?

De kinderen, de afwas, je collega’s en Whatsapp: alles vraag om aandacht. Als je thuis werkt is het soms lastig om geconcentreerd bezig te blijven, productief en gemotiveerd zijn. We hebben een paar tips op een rijtje gezet om fijner thuis te werken.

Inrichting thuiswerkplek

Begin bij het begin: richt een plek in om te werken. Het is beter om niet aan de keukentafel te zitten elke dag. Daar raak je snel afgeleid en zit je waarschijnlijk niet in een goede houding. Werk en privé zijn hier moeilijker te scheiden. Het is fijn om een aparte kamer of hoek in te richten waar je rustig kunt zitten. Een goede basis waar je je kunt concentreren.


Is het niet mogelijk om een aparte werkplek in te richten? Probeer er dan het beste van te maken. Zorg dat je op een goede stoel zit en let op je houding. Sommige werkgevers lenen bureaustoelen en beeldschermen uit. Vraag het na, want dat kan schelen in kosten en ook in rug- en nekklachten.

Aan het eind van de dag ruim je de werkplek op. Zo sluit je de dag af en wordt de keukentafel weer een keukentafel. En zo blijven werk en privé gescheiden en kun je ’s avonds beter tot rust komen.

Zorg voor goed internet thuis

Onmisbaar: snel en stabiel internet in huis. Zeker als je met meerdere mensen thuiswerkt (en ook nog gamende kinderen hebt) is het belangrijk dat je verbinding al dat internetverkeer aan kan. Een mailtje sturen zonder bijlage kost 1 megabit per seconde (mb/s). Videobellen met een paar collega’s tegelijk kost al snel 4 mb/s en een groot bestand downloaden maximaal 24 mb/s. Een kind dat vlogs kijkt op YouTube gebruikt zo’n 8 mb/s en een online game kan ook 25 mb/s kosten. 


Met een Teams-meeting, een Wetransfer, een Minecraft en een Enzo Knol zit je dan al op 61 mb/s. Kijk dus goed na welke snelheid je internetabonnement heeft en pas hem aan op de nieuwe situatie. Zo voorkom je een hoop haperende meetings en hoef je niet elke drie minuten te zeggen: ‘Sorry, je viel even weg. Wat zei je?’. En hoef je ook geen tierende kinderen te sussen als hun online game weer eens hapert.

Lees ook: Welke internetsnelheid heb ik thuis nodig?

Thuiswerken met een kind

Nu is thuiswerken voor iedereen een uitdaging, maar met een kind is die uitdaging nog groter. Hoe zorg je dat een werkdag soepel verloopt met kinderen in huis? Zorg voor een dagschema en maak dit visueel voor de kinderen. Bijvoorbeeld met een dagkalender: plaatjes van een boekje, een broodje, een rennend kindje, en dan weer een boekje. Zo weten ze: eerst ga ik aan schoolwerk, dan gaan we eten en spelen, en daarna is het weer tijd om aan het schoolwerk te gaan. Of knip het in nog kleine stukjes op: rekenen, danspauze, lezen, snack, enzovoorts. En vergeet niet om ze voldoende uit te laten razen! Even een rondje om het huis rennen, heel hard dansen of springen en dan kunnen ze er weer even tegenaan. Ook voor volwassenen trouwens een goed idee.


Zit je met het hele gezin om de keukentafel te werken? Spreek af dat er tijdens de schoolwerk-uurtjes niet gekletst wordt. Ook hier helpt het om het zichtbaar te maken: zet een zandloper neer, of een keukenwekker. Als je een belafspraak hebt, probeer dat dan in een andere kamer te doen. Dan is de kans dat je gestoord wordt iets kleiner. Natuurlijk is het niet te voorkomen dat je onder werktijd veel met je kinderen bezig bent. Wissel af met je partner, plan je meetings in op momenten die het meest rustig zijn en wees vooral niet te streng voor jezelf. 

Lees ook: Thuiswerken doe je zo

Gerelateerde artikelen