Nostalgie: KPN stopt met laatste inbelnummer

Met veel gepiep en gekraak maakten we vroeger verbinding met het internet. Voor de ene is het jeugdsentiment, of de eerste kennismaking met het internet, voor veel jongeren is het iets waar ze zich niets bij voor kunnen stellen… het geluid van het modem waarmee we vroeger inbelden. Na bijna 30 jaar is het tijd om te stoppen met internet via een inbelverbinding. Vanaf 1 oktober 2021 is het bij KPN niet meer mogelijk om via de analoge telefoonlijn in te bellen op het internet met het nummer 06760 12321. Door de komst van snel internet, bijvoorbeeld via glasvezel, werd het oude inbelnummer bijna niet meer gebruikt.

Even terug naar de jaren 90

De jaren negentig… kinderen speelden met knikkers in het zand in plaats van games op de computer, we luisterden muziek op een cassettebandje en maakten kennis met het internet. Als je in die jaren een computer bezat en de eerste stappen op het World Wide Web zette, moest je geduldig zijn. Met veel gepiep en gekraak kwam de verbinding met het internet tot stand, door met je modem in te bellen op het nummer van je provider. Omdat het downloaden van een plaatje best even duurde, bestond het internet in die tijd uit heel veel tekst met linkjes naar andere pagina’s.

Makkelijk even surfen was er nog niet bij, want het duurde nog een aantal jaren voordat diensten als de zoekmachine van Google of de videodienst YouTube het licht zagen. Toch hadden we dankzij het inbelnummer en het internet opeens de beschikking over een schat aan informatie en een nieuwe manier van communiceren met elkaar.

Internet werd steeds sneller en toegankelijker

KPN en vooral XS4ALL maakten begin jaren 90 het internet publiek toegankelijk, met behulp van inbelnummers. XS4ALL was in Amsterdam gevestigd en het inbellen ging in eerste instantie dan ook via een 020 nummer. In die tijd was binnen de regio bellen goedkoper dan daarbuiten. Daarom was het voor gebruikers in Groningen een dure aangelegenheid om elke keer via Amsterdam in te bellen. Uiteindelijk kwamen er regionale inbelnummers, zodat de kosten van de telefoontikken beperkt bleven. De snelheid van de inbelverbindingen was - vaak tot frustratie van de gebruikers - erg traag. Soms kon het tot een minuut duren voor een webpagina geladen was, uploaden ging nog veel langzamer.

Sinds de komst van breedbandinternet maakt het gelukkig niet meer uit hoe lang je het internet gebruikt, je betaalt immers geen telefoontikken meer, zoals in die begindagen van het internet. Dankzij het glasvezelnetwerk van KPN worden vandaag snelheden tot 1 Gigabit per seconde aangeboden, zowel in upload als downloadsnelheid.

Dankzij de ontwikkeling van de techniek is het internet volwassen geworden. Hierdoor kunnen we tegenwoordig gebruik maken van razendsnel internet en met gemak thuiswerken, gamen, netflixen en nog veel meer. Weliswaar moeten we het doen zonder het nostalgische modemgeluid, maar we zijn meer verbonden met de wereld om ons heen dan ooit tevoren.

Gerelateerde artikelen