Hoeveel data gebruikt mijn smartphone?

Krijg jij aan het einde van de maand altijd een sms’je dat je 100% van je mobiele internet verbruikt hebt? Of krijg je vaak van je puberkinderen te horen dat ze alweer door hun data heen zijn? Wij geven je graag tips om dit te voorkomen. Meestal gebruik je ongemerkt meer MB’s dan je denkt, bijna alles wat je op je smartphone doet kost namelijk data. Hieronder lees je hoe je het dataverbruik eenvoudig inzichtelijk kan maken.

Bits en Bytes

Het gebruik van apps, sociale media, of het bekijken van filmpjes, kosten MB’s. Om te voorkomen dat je de welbekende sms: ‘Beste klant, U heeft nu 80% van het internettegoed verbruikt’, krijgt, is het handig om te weten hoeveel een kB, MB of GB eigenlijk is en welke internetdienst het meeste verbruikt van je mobiele internet.

KiloByte is de volledige naam van een kB, MegaByte staat voor een MB en GB betekent GigaByte. Internetbundels worden meestal weergegeven in MB of GB. Eén GB is 1000 MB, en één MB is ongeveer 1000 kB.

Overigens moet je bovenstaande niet verwarren met de term bits. Dit kom je vaak tegen bij een internetabonnement, meestal weergegeven in (Mega)bits (Mb/s).

Dataverbruik per activiteit

Het blijkt dat veel mensen geen idee hebben hoeveel kB’s, MB’s of GB’s ze precies verbruiken tijdens het internetten. We zetten daarom de meest gebruikte diensten met daarbij het gemiddelde verbruik voor je op een rijtje:

• E-mail zonder afbeeldingen of bestanden openen: 0.01MB
• Internetpagina openen: van 0.2MB tot 0.6MB
• WhatsApp-bericht met tekst ontvangen of versturen: 0.001MB
• WhatsApp-bericht met afbeelding ontvangen of versturen: 0.1MB
• WhatsApp bellen: 1MB voor elke 4 minuten bellen.
• Facebook checken: 1MB tot 3MB
• Foto uploaden op Facebook: 1MB tot 5MB per foto
• Instagram verbruik per keer: 3,6MB
• Snapchat image: 0.03 tot 0.05MB
• Snapchat 10 sec video: 0.4 MB
• Youtube filmpje normale kwaliteit (480p): 200MB tot 400MB per uur
• Youtube filmpje HD-kwaliteit (1080p): 1.200MB tot 1.400MB per uur
• Spotify muziek streamen: 100MB tot 150MB per uur
• Netflix streamen in HD-kwaliteit (1080p): 2.000MB per uur

Let op: bovenstaande informatie geeft een realistisch beeld van het dataverbruik, maar blijft een schatting.

Maak ook eens gebruik van WiFi

Vlieg je door je mobiele internet heen, of klagen je kinderen dat hun mobiele data alweer op is halverwege de maand? Dan is het een goed idee om wat vaker gebruik te maken van de WiFi. Zeker thuis, waar je een vertrouwd draadloos netwerk hebt, is het verstandig altijd gebruik te maken van je draadloze internetverbinding. Op die manier maak je al meteen mooie stappen richting het besparen van je MB's.

MB's delen

Hebben meerdere mensen in jouw gezin een mobiel abonnement van KPN? Dan kan je ook  eenvoudig in de MijnKPN app wat MB’s delen met je gezin. Handig als je zelf wat over hebt, terwijl je een ander gezinslid MB’s tekort komt.

Hoe kan je het mobiele data verbruik bekijken

Zowel voor jezelf als de rest van het gezin is het handig om inzicht te hebben in het mobiele data verbruik. Dit kan vaak op je telefoon of via de app van KPN. 

iPhone & Android
Door het gebruik van een MB datateller kun je precies bijhouden wat je MB-verbruik is. Dit kan op een iPhone via Instellingen > Mobiel netwerk, op een Android toestel via Instellingen > Gegevensverbruik.

MijnKPN
Je kunt ook gebruik maken van MijnKPN. Met de introductie van de MijnKPN app krijg je nu ook inzicht in real-time dataverbruik via de smartphone.

Toch te weinig mobiel internet?

Hebben de bovenstaande tips je nog niet geholpen om je internetverbruik te beheersen? Dan hebben we nog een oplossing. Als je aan het einde van de maand alle data hebt gebruikt, dan kan je een Extra Bundel bestellen om gewoon weer door te kunnen surfen.

Extra bundel aanzetten

Gerelateerde artikelen