Beter grip op het internetgedrag van je kinderen

Tegenwoordig krijgen kinderen op steeds jongere leeftijd een eigen smartphone. Je kunt het ze simpelweg verbieden of ze leren hier op een verantwoorde wijze mee om te gaan. Lees hier meer en ontdek de tips.

De Android- en Apple-smartphones die je op het schoolplein tegenkomt, zijn prima te configureren. Bij deze een aantal tips.

Stel een pincode of wachtwoord in

Het eerste dat je sowieso moet doen als je dat nog niet gedaan hebt is je toestel beveiligen tegen oneigenlijk gebruik. Er zijn tegenwoordig een groot aantal beveiligingsopties voor handen: pincode, wachtwoord, tekenpatroon, Smart Lock, vingerafdruksensor of Face ID.

Beperkingen inschakelen op een iPhone of iPad

Apple doet gelukkig steeds meer aan het actief toevoegen van functies in de optie Beperkingen. Deze vind je terug in de app Instellingen > Algemeen > Beperkingen. Door deze optie aan te zetten, wordt gevraagd om een beperkingscode aan te maken. Dit is de code die toegang geeft tot de instellingen in het beperkingenscherm. Je kunt het volgende aanpassen:

•Apps (Toegang toestaan of blokkeren)
•Toegestaan materiaal (Websites, muziek, leeftijdskeuring, apps)
•Privacy (Mag bijvoorbeeld de locatie van de telefoon gedeeld worden)
•Wijzigingen (Mogen accounts toegevoegd worden, of moet er een volumebegrenzing worden ingesteld)
•Game Center (Mag er online gespeeld worden met spelletjes)

Beperkte profielen aanmaken in Android

Ook Google’s Android heeft een soortgelijke functie waar er een extra gebruiker aangemaakt kan worden met beperkte functies die je zelf inregelt. Een beperkt profiel wordt beheerd door de hoofdbeheerder, die het profiel kan aanpassen of verwijderen. Maak een nieuwe gebruiker aan via Instellingen > Apparaat > Gebruikers. Kies voor Beperkt profiel. Geef vervolgens aan welke apps aan- of uitgezet moeten worden en welke instellingen wel- of niet aangepast mogen worden.

In-app aankopen beperken

Veel apps zijn gratis te downloaden in de Google Play Store en App Store. Ontwikkelaars verdienen hun geld met zogeheten in-app aankopen. Dat zijn items die je in een game kunt aanschaffen, maar wel geld kosten. In-app aankopen beperken kan zowel met Android als iOS. 

Android

Open de Google Play Store en selecteer Instellingen > Verificatie vereisen voor aankopen > Voor alle aankopen. Google vraagt om het wachtwoord van je Google account dat aan het toestel gekoppeld is om de keuze te bevestigen.

iOS

Ga naar Instellingen > Algemeen > Beperkingen en druk op de knop ‘Schakel beperkingen in’. Maak een viercijferige toegangscode aan (tip: niet je iPhone ontgrendelcode). Schakel nu de optie ‘Kopen vanuit apps’ uit. Alternatief: schakel bij Beperkingen de optie ‘Vereis wachtwoord’ in. 

KPN Veilig app bij je internet pakket

KPN Veilig kan geïnstalleerd worden op allerlei platformen, niet alleen op je tablet of smartphone. De app beschermt je kind tegen spyware, onveilige websites en zo houd je direct goed in de gaten wat er allemaal op de telefoon gebeurt.

Gerelateerde artikelen