Glas aan Koper uit: de toekomst is er nu al

IJburg in Amsterdam, Bergeijk, Bennekom, Eibergen, Eersel en Zwolle Stadshagen hadden samen de primeur. KPN heeft daar in mei 2021 op circa 40.000 adressen het kopernetwerk uitgezet. Nu wordt de volgende stap gezet. Vanaf februari 2023 zet KPN stap voor stap op alle adressen die glasvezel beschikbaar hebben het kopernetwerk uit. Jort Wever, bij KPN Programmadirecteur ‘Glas aan Koper uit’, vertelt erover in dit blog.

“KPN vervangt zijn vaste kopernetwerk voor een glasvezelnetwerk. Momenteel zijn we in meer dan 50 gemeenten actief. Met deze enorme operatie voorzien we het grootste deel van Nederland van glasvezel en dus het beste internet. Begin april 2021 zijn we gestart met het uitzetten van het kopernetwerk in zes proefgebieden.”

Waarom moet het kopernetwerk uit?

Jort: “Glasvezel biedt veel voordelen voor onze klanten: Glasvezelinternet is stabieler, duurzamer en klaar voor de toekomst. Het vergt minder onderhoud, de capaciteit is bijna oneindig, het neemt aanzienlijk minder plek in en het is veel energiezuiniger.”

Hoe zet je een kopernetwerk uit?

Jort: “De traditionele kopertelefooncentrales worden losgesneden van het KPN-netwerk, waardoor de stroom van het koper afgaat. Deze telefooncentrales zijn dan niet meer nodig, of er wordt slechts nog een klein stukje van gebruikt. KPN heeft ongeveer 1.300 van deze centrales. KPN mag de koperdraden in de grond laten liggen zolang de grond niet opnieuw geroerd wordt. Dus zodra er lokaal grondwerkzaamheden worden uitgevoerd, kan de gemeente ons verzoeken om daar de koperdraden weg te halen.”

Wat gebeurt er met die kopercentrales?

Jort: “De gebouwen waar ze inzitten worden verkocht, circulair ontmanteld en krijgen dan vaak een andere bestemming. In Zwolle Stadshagen komen er bijvoorbeeld woonhuizen voor in de plaats en in Amsterdam IJburg wordt een appartementencomplex gebouwd. Het gebouw in Eersel krijgt een zakelijke bestemming. Ervoor in de plaats komen 160 glasvezelcentrales, die nemen misschien een tiende van de ruimte in van een kopercentrale.”

‘In de zes proefgebieden alleen al besparen we ruim 440.000 kWh per jaar. Daar kan een gemiddelde straat in een woonwijk een jaar mee vooruit.’

Waarom is glasvezel energiezuiniger?

Jort “Door glasvezel gaat licht in plaats van stroom. Dat is niet alleen een veel compactere technologie, maar ook eentje die ook veel minder stroom verbruikt. In de zes proefgebieden alleen al besparen we ruim 440.000 kWh per jaar. Daar kan een gemiddelde straat in een woonwijk een jaar mee vooruit.”

Wat is de grootste uitdaging bij ‘Glas aan Koper uit’?

Jort: “Technisch is het nieuw wat we doen. We zijn natuurlijk vooral gewend om netwerken te bouwen en aan te sluiten, niet om ze uit te zetten. ‘Glas aan Koper uit’ luidt wat dat betreft een nieuw tijdperk in: het tijdperk van glasvezel. Het is heel belangrijk dat we onze klanten goed en op tijd informeren. Iedereen moet hierin mee, dat is een voorwaarde voor succes. In verreweg de meeste gevallen merken klanten weinig van het uitzetten, omdat ze al op glasvezel zitten. Maar het gaat hier om zulke grote aantallen, dat er altijd wel iets te herstellen valt. In de zes proefgebieden hebben we daar ervaring mee opgedaan. Dat is waardevol als we in 2023 het kopernetwerk bij 2,3 miljoen adressen uit gaan zetten.”

‘In het algemeen ervaart de klant glasvezel als een verbetering van zijn woning.’

Wat vinden klanten van glasvezel?

Jort: “In het algemeen ervaart de klant glasvezel als een verbetering van de woning, ook als de snelheid hetzelfde blijft. De klant is over het algemeen erg enthousiast over glasvezel. Het is de technologie van de toekomst.”

Hoe is het om aan het programma ‘Glas aan Koper uit’ te kunnen werken?

Jort: “Bijzonder, omdat we met ‘Glas aan Koper uit’ echt het digitale tijdperk betreden en het analoge tijdperk achter ons laten. Daarbij is het de combinatie van techniek en contact met onze klanten, waar ik elke dag weer enthousiast van word.”

Ambitie KPN met glasvezel

KPN heeft aangekondigd om in 2025 ongeveer 65% van de Nederlandse huishoudens op glasvezel aangesloten te hebben. Dit realiseert KPN door ongeveer 500.000 adressen per jaar op glasvezel aan te sluiten, met name in verstedelijkt gebied. Met de samenwerking met ABP worden de komende jaren daarbovenop ruim 900.000 adressen in dorpen en op bedrijventerreinen op glasvezel aangesloten. Hierdoor zal ongeveer 80% van de Nederlandse huishoudens eind 2026 een glasvezelverbinding in huis hebben van KPN of via de samenwerking met ABP.

Meer over glasvezel

Gerelateerde artikelen