De geschiedenis van de console

In 1966 zag het allereerste computerspelletje het licht. Het duurde tot 1972 voordat het publiek warm liep voor deze geweldige en tijdloze uitvinding. In de gamewereld wordt er altijd gesproken over generaties.


Spelcomputers van toen naar nu


Eerste Generatie (1972-1980)

Zoals eerder gezegd liep het publiek pas in 1972 warm voor de eerste generatie spelcomputers. Dit was nog een simpele computer met analoge elektronica die kon worden aangesloten op de tv. Het duurde echter nog tot 1975 voordat Atari het spelletje Pong op de markt bracht. Dit was zo’n groot succes dat iedere andere grote elektronica ontwikkelaar hier markt in zag.

Tweede Generatie (1976-1984)

Nadat Atari het spelletje Pong lanceerde in 1975 kwam de gameontwikkelaar met een eigen spelconsole in 1977. Deze console kon 9 verschillende spelletjes aan en kreeg de naam Atari 2600. Philips kwam juist met de Philips G7000. Atari was en bleef echter marktleider. Nadat heel veel ontwikkelaars brood zagen in deze marktontwikkeling en brachten slechte spelconsoles uit en nog veel slechtere games. Dit had tot resultaat dat in 1983 de gehele markt instortte. Tijdens de Tweede Generatie werd ook het spel E.T. the Extra-Terrestrial gelanceerd. Deze game wordt tot op de dag van vandaag beschouwd als de slechtste game ooit. Tussen de 2,5 en 3,5 miljoen cartridges waren onverkocht en zij zouden in 1983 begraven zijn op het Atari-computerspelkerkhof in Alamogordo. Op 26 april 2014 kwam het bericht naar buiten dat het kerkhof daadwerkelijk bestond en de games werden opgegraven.

Derde Generatie (1983-1992)

Vanaf 1983 werd de Derde generatie gelanceerd. Dit was nadat de markt instortte en Nintendo bestormde de markt met de Nintendo Famicom in Japan en de tegenhanger Nintendo Entertainment System (NES) in de USA. Naast Nintendo namen de Sega en de Atari het andere deel in de markt. In deze generatie zag de side-scroller het licht en deze side-scroller kennen we vandaag de dag nog in de vorm van Super Mario Bros. en andere games die daarna zijn voorbeeld hebben gevolgd zoals LittleBigPlanet. 

Vierde Generatie (1987-1996)

Nintendo en Sega waren op dit moment de marktleiders en er kwamen ook kwalitatief steeds betere spellen uit zoals Pacman. De besturing van de spelcomputers werd ook steeds makkelijker en beter. Daarnaast was er een grafische vooruitgang te bespeuren en werd de 16-bit geïntroduceerd ten behoeve van de 10-bit. Hierdoor waren een aantal games makkelijker te hanteren.

Vijfde Generatie (1993-2000)

1993 was het geboortejaar van de allereerste PlayStation en dit was een kind van Sony. Tot dan toe had Sony nog geen console gelanceerd. De PlayStation was direct een denderend succes en veroverde direct de markt. Nintendo lanceerde de Game Boy. Tijdens de Vijfde Generatie kwamen er ook 3D spelletjes op de markt in plaats de gebruikelijke 2D (side-scrollers). Als gevolg van vele marketingblunders legden grondleggers, en voormalig marktleiders, Atari en Sega het af tegen de nieuwkomers. 

Zesde Generatie (1998-2004)

De Zesde Generatie werd ook wel het 128-bit tijdperk genoemd. Tijdens deze generatie bracht Sega de Dreamcast uit, kwam Sony met de Playstation 2 en kwam de eerste Xbox op de markt. Daarnaast bracht Nintendo de Gamecube uit. De Playstation 2 is de langst ondersteunende gameconsole ooit geweest. Van 2000 tot 2013 werden er spellen uitgebracht op deze console.

Zevende Generatie (2004-2010)

De Zevende Generatie kenmerkte zich vooral door grote technische ontwikkelingen. Zo was er grafisch een doorbraak bij de Playstation 3 van Sony door het gebruik van een Blu-Ray speler in tegenstelling tot een eerdere DVD-speler. Het geheugen op een Blu-Ray schijf was ongeveer 50 gigabytes in tegenstelling tot een DVD schijf van ongeveer 4 tot 5 gigabytes. Daarnaast bracht Microsoft de Xbox 360 uit die tevens werd gekenmerkt door de Red Ring of Death, waar vooral de eerste edities mee te maken hadden. Nintendo bracht tijdens deze periode de Nintendo Wii en de Nintendo DS uit, waarbij vooral de Nintendo DS veel succes kende met alle handheld games zoals Pokémon en Mario.

Achtste Generatie (2011-2017)

De Achtste Generatie kende vooral geweldige systemen waarbij Nintendo met de Switch de Wii U heeft gerevancheerd en het weer een echte doorbraak is geweest. Daarnaast hebben zij op de handheldmarkt ontzettend veel succes gehad met hun Nintendo 2- en 3DS. Microsoft heeft de Xbox One gelanceerd en zowel Sony als Microsoft hebben op dit moment hun eerste modulaire updates toegepast op hun consoles: Xbox One Scorpio en de Playstation Pro.

Negende Generatie (2017- heden)

In de huidige Negende Generatie consoles zijn er talloze superieure systemen ontwikkeld en spelcomputers uitgebracht. Zoals de Playstation 5 van Sony, de Xbox Series X door Microsoft. Zoekmachinegigant Google is ook begonnen in de gaming industrie met de Google Stadia. Stadia biedt de mogelijkheid om games te streamen zonder een console. Sony heeft in de afgelopen jaren Playstation Now gelanceerd, waarmee je ook games kunt streamen op je Playstation. De Nintendo Switch behoudt zijn succes door de extra mogelijkheid om overal te kunnen gamen wanneer je dat wil.


Gaming in de toekomst


De geschiedenis kunnen we wel vertellen, maar de toekomst kunnen we niet voorspellen! De huidige consoles hebben echter nog wel een ruime levensspan.

Gerelateerde artikelen