Heb je jouw digitale erfenis geregeld?

Iets waar je misschien liever niet bij stilstaat, maar weet je wat er na jouw overlijden gebeurt met jouw sociale media-accounts, e-mails en online fotoalbums? In deze blog bespreken we het digitaal nalatenschap en hoe je alles zo goed mogelijk regelt.

Digitaal nalatenschap omvat al je online spullen en accounts die je tijdens je leven maakt en beheert. Denk aan accounts op sociale media, e-mailaccounts, diensten voor het bewaren van bestanden in de cloud en digitale abonnementen. Vanuit een juridisch perspectief worden deze online sporen anders behandeld dan tastbare bezittingen. We stellen een testament op om onze fysieke bezittingen te verdelen, maar we vergeten vaak om over onze digitale erfenis te praten met de mensen dicht bij ons.

Je bent geen eigenaar van jouw accounts

Wist je dat je geen eigenaar bent van je digitale accounts? In de kleine lettertjes van de gebruiksregels staat meestal dat je geen recht hebt om een account aan je nabestaanden over te dragen. Als je komt te overlijden, wordt de gebruikersovereenkomst automatisch beëindigd en verlies je toegang tot je digitale nalatenschap.

Daarom is het belangrijk om je voor te bereiden en keuzes te maken over wat er met je online sporen moet gebeuren. Wil je dat je nabestaanden toegang hebben tot je e-mailaccounts om belangrijke e-mails af te handelen? Moeten ze je sociale media-accounts verwijderen of behouden als een online herdenkingsplaats?

Checklist met wensen

Neem de tijd om voorkeuren vast te leggen, contactpersonen aan te wijzen en te zorgen dat iedereen op de hoogte is. Zo houd je de controle over jouw digitale nalatenschap en zorg je dat deze respectvol wordt beheerd, zelfs na jouw overlijden.

Maak bijvoorbeeld een lijstje met specifieke wensen. Hier kun je een voorbeeld downloaden. Op zo'n lijst staat welke accounts je wilt overdragen, behouden of verwijderen. Zorg dat de mensen dicht bij je op de hoogte zijn van dit lijstje. Handige tip: wijs iemand die je vertrouwt aan als digitale executeur. Deze persoon krijgt de verantwoordelijkheid om je digitale erfenis te regelen zoals jij dat wilt.

Wat zou het fijn zijn als alle platforms jouw digitaal nalatenschap op dezelfde manier zouden regelen. Maar helaas. Bij sommige kun je zelfs helemaal niets vastleggen. We zetten de populairste platforms op een rijtje.

Google

Bij Google kun je 'inactiviteitsinstellingen' aanpassen. Hiermee kun je bepalen wat er met je Google-account gebeurt als het twee jaar inactief blijft. Je kunt kiezen om het account eerder te laten verwijderen of om toegang tot je gegevens te delen met iemand die je hebt aangewezen.

Pas hier je inactiviteitsinstellingen aan. Als je wilt dat iemand na je overlijden toegang krijgt tot je account, kan de aangewezen persoon dit formulier gebruiken.

Facebook

Bij Facebook kun je een contactpersoon aanwijzen voor het beheer van accounts met een herdenkingsstatus. Deze status krijgt een account zodra het overlijden is gemeld en bewezen. De contactpersoon kan een vastgezet bericht op het profiel plaatsen, de profiel- en omslagfoto bijwerken, het account laten verwijderen en eventueel een kopie van gedeelde berichten downloaden.

Je voegt de contactpersoon zo toe:

1. Log in bij Facebook en ga naar 'Accountcentrum'.

2. Selecteer 'Persoonlijke gegevens'.

3. Klik vervolgens op 'Eigendom en beheer van account' en dan 'Herdenkingsstatus'.

De contactpersoon kan hier de herdenkingsstatus aanvragen na jouw overlijden.
De contactpersoon kan op deze pagina vragen om jouw account na jouw overlijden te verwijderen.

Twitter

Bij Twitter is het niet mogelijk een specifieke persoon aan te wijzen om jouw account te beheren na jouw overlijden. Wel kunnen nabestaanden het platform benaderen om het overlijden te melden. Zijn de bewijsstukken in orde, dan deactiveert Twitter jouw account. Profielinformatie, berichten en media worden ook gewist.

Nabestaanden melden hier het overlijden van een Twitter-gebruiker.

Instagram en LinkedIn

Bij Instagram en LinkedIn is het niet mogelijk iemand aan te wijzen als beheerder van jouw account. Wel kunnen nabestaanden een herdenkingsstatus aanvragen. Het account wordt dan vergrendeld en er verschijnt een herdenkingspagina. Berichten en media die je in het verleden hebt gedeeld, blijven zichtbaar. Voor beide platforms geldt dat nabestaanden ook de mogelijkheid hebben om het account te laten verwijderen.

Nabestaanden vragen hier de Instagram-herdenkingsstatus aan. Op dezelfde pagina vind je een formulier waarmee nabestaanden een verzoek kunnen indienen om een account te laten verwijderen.

Op deze pagina vragen nabestaanden de herdenkingsstatus of permanente sluiting van een LinkedIn-account aan.

WhatsApp

WhatsApp verandert jouw account in de status inactief als je deze 120 dagen niet hebt gebruikt. Jouw profiel verdwijnt uit chatgroepen en de profielfoto verandert in een grijs silhouet. Nabestaanden hebben toegang tot jouw telefoon nodig om chats en media uit WhatsApp te exporteren en het account te verwijderen.

Op deze pagina vind je informatie over het exporteren van chats en media vanuit WhatsApp.
Zo verwijder je een WhatsApp-account.

Apple

Bij Apple kun je een erfeniscontact aanwijzen. Deze persoon krijgt na jouw overlijden toegang tot jouw iCloud-gegevens, zoals jouw e-mail, foto's en documenten. Hiervoor deel je een digitale toegangscode. Samen met jouw overlijdensakte en een kopie van jouw eigen identiteitsbewijs krijgt het erfeniscontact toegang tot jouw iCloud.

Klik hier voor meer informatie over erfeniscontacten.

Microsoft

Microsoft kent geen proces voor digitaal nalatenschap. Nabestaanden vragen de klantenservice om het account te laten sluiten. Voor toegang tot het account, inclusief Hotmail en de cloudomgeving OneDrive, is een dagvaarding of vonnis nodig. Microsoft bekijkt eerst of het verzoek voldoet aan lokale privacywetgeving.

Hier vind je informatie voor nabestaanden.

Gerelateerde artikelen