Hoe kun je Android updaten naar de nieuwste versie

Je krijgt een melding op je Android-telefoon: ‘update beschikbaar’. Het is niet verstandig om zo’n melding te negeren. Maar waarom zijn updates belangrijk en hoe kun je Android updaten naar de nieuwe versie op je smartphone of tablet? Lees het hier.

Hoe zie je welke versie van Android je hebt

Android is de software waar de meeste telefoons (behalve iPhones) op draaien. Je kunt bij instellingen zien welke versie je smartphone of tablet heeft. Ga daarvoor naar instellingen, en klik vervolgens op ‘Info telefoon’, of ‘Over mijn telefoon’, of ‘Systeem’. Het verschilt per merk. Hier kun je ook zien of er een nieuwe versie beschikbaar is. 

De nieuwste versie van Android is Android 12. Nog niet alle apparaten hebben deze update gehad. Dat komt doordat fabrikanten, zoals Samsung, eerst de software nog iets aanpassen zodat hij goed werkt op hun telefoons. Dat doen ze per model, dus je kunt je voorstellen dat het soms even duurt voor alle smartphone modellen een update hebben gehad. Daarnaast geven fabrikanten maar een beperkt aantal jaar de nieuwe software door. Nadat een smartphone model 2 of 3 updates heeft gehad, is het niet meer rendabel om Android aan te blijven passen. Veel fabrikanten geven na deze periode nog wel beveiligingsupdates.

Hoe update je je telefoon naar de nieuwste versie van Android?

Om je mobiele apparaat te updaten, kun je op de melding klikken die zegt dat er een update beschikbaar is. Je kunt ook naar instellingen gaan om te controleren of er updates beschikbaar zijn. Dat werkt zo:

  1. ga naar instellingen
  2. klik op ‘over mijn telefoon’ of ‘systeeminformatie’
  3. klik op ‘systeem updates’
  4. klik op ‘controleren op updates’
  5. je telefoon geeft nu aan of er een update beschikbaar is. Als er een update is, kun je die hier downloaden.

Voordat je een update downloadt, is het belangrijk om te controleren of je verbonden bent met wifi. Het kan namelijk een groot bestand zijn, en dat kost data. 

Als het bestand gedownload is, krijg je weer een melding. Je kunt de update meteen uitvoeren en soms ook inplannen. Voor je de update uitvoert, is het belangrijk dat je accu nog vol genoeg is. Je wilt niet dat je telefoon halverwege de update uitvalt, want dat kan problemen opleveren. Sluit je telefoon dus aan op de oplader, of zorg dat het batterijpercentage hoger is dan 60%. 

Waarom zijn Android updates belangrijk?

De software-updates zorgen niet alleen voor nieuwe functies of een ander uiterlijk van het menu. Het zorgt ook dat de beveiliging op orde blijft. Hackers vinden steeds nieuwe manieren om smartphones te kraken, en de software updates zorgen dat de zwakke plekken steeds worden gedicht. Veel fabrikanten geven nog beveiligingsupdates ook als ze geen Android-updates meer geven. Je krijgt dan niet de nieuwe functies, maar wel de betere beveiliging.  

Lees ook: Wat is malware en hoe voorkom je het?

Welke versies van Android worden nog ondersteund?

Het kan dus zijn dat je toestel nog een oude versie van Android heeft. Doordat de fabrikant geen updates meer geeft, of als je de updates niet installeert. Welke versies van Android worden nog ondersteund? In dit tabel zie je de verschillende versies die nog steeds ondersteund worden. 

Versie Uitgavedatum
Android 12 4 oktober 2021
Android 11 8 september 2020
Android 10 3 september 2019
Android 9 7 augustus 2018
Android 8.1 5 december 2017
Android 8 21 augustus 2017
Android 7.1 20 oktober 2016
Android 7 22 augustus 2016

Gerelateerde artikelen