Android 12 update: nieuwe features, design en de release date

Een nieuwe versie van Android is in aantocht: Android 12. Dit najaar krijgen de eerste smartphones een update. Er gaat heel veel veranderen en het menu komt er helemaal anders uit te zien. Natuurlijk worden smartphones sneller en veiliger met deze update. Maar wat zijn de nieuwe features en mogelijkheden van Android 12? We zochten het voor je uit!

Grote visuele verandering: het design van Android 12

De belangrijkste verandering is het design: het menu en de instellingen veranderen, de knoppen zien er anders uit en het scrollen en de besturing voelt vloeiender aan. Google wil een persoonlijke ervaring bieden. Je kan in Android 12 meer aanpassen naar jouw smaak. En het systeem past zelfs zijn accentkleuren op aan op jouw wallpaper, zodat alles mooi bij elkaar past. 

Makkelijker privacy beheren

In Android 11 had privacy al een belangrijke plek. Met Android 12 is je privacy nóg beter en makkelijker te managen. Als een app gebruik maakt van je camera of microfoon, krijg je een icoontje te zien in je scherm. Zo kan er dus nooit stiekem een app meeluisteren. Bij de instellingen kun je overzichtelijk zien welke apps je locatie, microfoon of camera hebben gebruikt en wanneer dat was. En je kan in het snelmenu een knop toevoegen die je camera of microfoon helemaal uitschakelt. Geen enkele app kan er dan nog gebruik van maken. 

Locatiegegevens globaal delen

In de nieuwe versie van Android kun je ook kiezen of je je locatie wil delen met een app. Tot zover niets nieuws natuurlijk, maar je kunt nu ook kiezen of je je exacte locatie deelt, of alleen een globale locatie. Want je weer-app hoeft natuurlijk niet te weten onder welke boom je in het park zit om je te vertellen dat het gaat regenen. Zo lokaal kan een bui nou ook weer niet zijn. 

Extra lange screenshots

Een ander nieuwigheidje waar Android-gebruikers al lang op zitten te wachten, is de uitgebreide screenshot-functie. Je kunt in de nieuwe Android een screenshot maken, en vervolgens naar beneden scrollen om het screenshot groter te maken. Hoef je dus nooit meer 10 screenshots te maken van een artikel dat je wil bewaren of delen. 

Lees ook: Een screenshot maken op je Android smartphone doe je zo.

Automatisch roteren

Als je je smartphone op automatisch roteren hebt staan, herken je de worsteling misschien wel. Je ligt op de bank te scrollen en ineens is je scherm dwars. Precies niet leesbaar. Daar heeft Android nu een handigheidje voor: bij instellingen van de automatische rotatie, kun je ervoor kiezen om ‘gezichtsdetectie’ aan te zetten. Nu kijkt je smartphone eerst of je gezicht in dezelfde richting staat als het beeldscherm voordat hij roteert. 

Release date: wanneer krijg jij de nieuwe Android 12-update?

Wanneer jouw smartphone de update krijgt, is afhankelijk van het merk en type. De nieuwste Pixel telefoons (van Google) krijgen als eerst de nieuwe software. Dat is in september of oktober 2021. Daarna volgen de andere Google telefoons. 

Fabrikanten zoals OPPO en Samsung moeten na de release nog de software aanpassen naar hun toestellen. Daarom duurt het altijd even voor elke Android-telefoon de nieuwste versie heeft. Fabrikanten passen soms alleen de nieuwe software aan voor smartphones die nog veel worden gebruikt. Oudere modellen krijgen dan geen update. Is je smartphone jonger dan 2 jaar? Dan is de kans groot dat je hem krijgt. Net als deze nieuwste Samsung telefoons. Maar wanneer, dat is dus nog even afwachten.

Gerelateerde artikelen