Op vakantie? Lees onze beveiligingstips

Heerlijk in het zonnetje op een terras en u wilt even snel uw e-mail checken op uw telefoon. Achter de bar staat op een krijtbord de naam van het netwerk en het wachtwoord ‘Welkom2024’. Of nog handiger: wifi zonder wachtwoord. Lekker makkelijk, maar ook erg onveilig.
Wat kan er misgaan?
Het belangrijkste gevaar van internetten via zo’n publiek netwerk is dat een hacker deze communicatie kan ‘afluisteren’. Net zoals dat ook zou kunnen met een gesprek dat u met iemand in diezelfde ruimte voert. Met speciale – maar eenvoudig te verkrijgen – software kan een hacker inbreken op het openbare netwerk en meekijken in de gegevens die u verzendt en ontvangt. Zoals e-mail. Maar nog vervelender wordt het als creditcardnummers, inlognamen en wachtwoorden in verkeerde handen komen en vervolgens bijvoorbeeld misbruikt worden voor identiteitsfraude.
Een ander gevaar is dat een hacker niet (alleen) gegevens steelt, maar ook malware installeert. En tot slot is er het risico van de optie bestanden delen, die zowel bij Macs als bij Windows-computers bestaat. Mogelijk heeft u die onbewust aanstaan, waardoor anderen bij uw bestanden kunnen komen.
Toch op publieke wifi?
Soms is de verleiding groot om tóch publieke wifi te gebruiken, of kan het echt niet anders. Bijvoorbeeld als je geen goed 4G/5G-bereik hebt. Neem dan in elk geval deze maatregelen:
- Installeer een VPN (virtual private network), dit geeft ook buiten openbare wifi extra veiligheid. Hiermee schermt u uw communicatie met/over internet af voor derden.
- Bezoek alleen neutrale sites waar u niet hoeft in te loggen en geen transacties plaatsvinden. Denk aan websites met informatie over nieuws, weer en verkeer, zoekmachines of YouTube. Ga niet internetbankieren, online winkelen of ergens inloggen met DigiD.
- Bezoek alleen websites met een https-adres.
- Check bij twijfel bij een medewerker of het netwerk dat u ziet, daadwerkelijk van bijvoorbeeld Starbucks of Schiphol is.
- Laat uw telefoon of computer niet automatisch verbinding maken met een wifinetwerk. En laat uw apparaat een dergelijk netwerk ‘vergeten’ zodra het niet meer wordt gebruikt.
- Zorg ervoor dat bestandsdeling is uitgeschakeld op uw apparaten.
- En ook erg belangrijk: zorg ervoor dat het besturingssysteem up-to-date is en installeer goede antivirus- en antimalwaresoftware.
Betere opties voor op vakantie en onderweg
Veiliger is het om helemaal weg te blijven van gratis wifi. Dat kan op de volgende manieren:
- Maak gebruik van uw mobiele databundel. Binnen de EU kan dat zonder extra kosten. Misschien is het handig om (tijdelijk) een grotere bundel aan te schaffen. Dat kan vaak voor een paar euro extra per maand en daarmee koopt u veel gemak en veiligheid. Buiten de EU kunnen providers hoge kosten in rekening brengen. Lees meer over bellen en internetten in het buitenland.
- Apps, bijvoorbeeld voor navigatie zoals Google Maps of HereWeGo, zijn ook offline te gebruiken. Maar ook entertainment is vaak offline te gebruiken, bijvoorbeeld via de apps van Netflix, Spotify of Storytel. Wel even vooraf de benodigde content downloaden vanuit huis!
4 extra tips voor een veilige en zorgeloze vakantie
1. De open deur: sterke wachtwoorden We kunnen het niet vaak genoeg zeggen: beveilig je accounts en apparaten met sterk en uniek wachtwoord. Of beter nog: log in twee stappen met
2. Blijf waakzaam voor phising Criminelen kunnen hun phishing-links verbergen tussen zoekresultaten, in e-mails, brochures en QR-codes. Wees dus voorzichtig bij het openen van links of het downloaden van bijlagen van onbekende bronnen. Met de
3. Internetcriminelen zitten ook op social media Veel mensen vinden het leuk om via social media vrienden en familie op de hoogte te houden van hun vakantieavonturen. Maar als uw socialmedia-accounts niet privé zijn, laat u inbrekers ook weten dat u niet thuis bent.
4. Ga voorzichtig om met QR-codes Het gebruik van QR-codes is de laatste jaren flink toegenomen. Steeds meer cafés en restaurants bieden hun menu's, prijzen en andere informatie aan via QR-codes. QR-codes kunnen ook verwijzen naar speciale acties voor bijvoorbeeld attracties. Maar bij het scannen van een onbekende QR-code is het terechtkomen op een nepwebsite ook goed mogelijk. De
Veilig op reis met de F-Secure Virusscanner
Bij uw internetabonnement is de F-Secure Virusscanner inbegrepen. Hiermee worden alle apparaten beveiligd die thuis met internet zijn verbonden. Gaat u de deur uit? Ook dan zijn tot 5 van uw apparaten beschermd door de virusscanner van F-Secure. Kost u niks extra's. U kunt de F-Secure Virusscanner downloaden in MijnKPN en de MijnKPN App. Kijk