Toestelkrediet onder de 250,- = zonder BKR registratie

De Wet op het financieel toezicht (Wft) geldt per 1 mei 2017 ook voor het kopen van een mobiele toestel met een gespreide betaling. De overheid heeft bepaald dat als je gespreid wil betalen, je eigenlijk een vorm van krediet aangaat. Een lening dus. Wij zijn, bij een toestelkrediet van 250,- of meer, verplicht om het op te nemen in het BKR-register.

Alle telecomproviders moeten voldoen aan strengere regels.

Een mobiel toestel boven de 250,- bij je abonnement?

Je kan zelf kiezen hoe je je mobiele toestel betaalt: in één keer, iedere maand een deel, of een deel aan het begin én een deel iedere maand. Je betaalt géén rente als je gespreid betaalt. Als je je telefoon in delen betaalt, heb je eigenlijk een lening. Het krediet wordt bij BKR geregistreerd in het BKR-register. Het gaat hierbij om een positieve registratie. Er wordt vastgesteld dat je een krediet hebt afgesloten om een mobiel toestel te financieren. Betaal je dit altijd netjes op tijd terug dan sta je positief bekend.

  • Het maakt niet uit hoe je betaalt, de prijs voor je telefoon blijft altijd gelijk!

Wat verandert er voor jou?

Eigenlijk niet zo veel. Je kan nog steeds een telefoon in delen betalen bij je abonnement. Dit kan alléén niet als je al (te hoge) schulden hebt. De overheid wil met deze regels voorkomen dat consumenten hun schulden niet kunnen terugbetalen en in financiële problemen komen.

Om erachter te komen of je de lening kan terugbetalen, checken we je inkomsten, uitgaven en eventuele schulden. Dat doen we met de Inkomens- en lastentoets en de BKR-check.

Check 1: de Inkomens- en lastentoets

Geen zorgen, voor deze toets hoef je niet te studeren. We vragen je alleen een paar extra gegevens in te vullen tijdens je bestelling. De overheid wil namelijk dat alle telecomproviders toetsen of je voldoende bestedingsruimte hebt. Hiermee wil de overheid en KPN voorkomen dat je in financiële problemen komt, als je krediet voor je mobiele toestel hoger is dan 250,-.

Check 2: de BKR-check

Na de IL-toets voeren we een BKR-check uit. Bij deze check wordt gekeken of je nog lopende leningen hebt en of er geen betaalachterstanden zijn. Daarnaast wordt een krediet vanaf 250,- geregistreerd bij het BKR. Dit is een positieve registratie, net zoals de mogelijkheid om rood te staan bij de bank.

Wat als de resultaten uit de checks negatief zijn?

Op basis van jouw gegevens in de IL-toets en/of de BKR-check kan er een negatieve uitkomst worden geven. Dit betekent dat het niet mogelijk is het mobiele toestel en abonnement met het gekozen krediet te kopen. Dit kan verschillende oorzaken hebben:

  • De maandelijkse kosten van het abonnement zijn financieel niet verantwoord volgens de inkomens- en lastentoets.

  • Een negatieve BKR-registratie door bijvoorbeeld een betalingsachterstand.

KPN kan niet inzien wat de reden is van de negatieve registratie. Hiervoor moeten we je doorverwijzen naar de website van het BKR of je financieel adviseur.

TIPS bij een negatief advies, BKR check

Heb je de BKR-check of Inkomens- en lastentoets niet goed doorstaan? Geen zorgen. Je kan nog steeds een abonnement afsluiten:

1. Betaal eenmalig een groter bedrag. Hiermee verlaag je je maandelijkse toestelkosten en dus je krediet.

2. Betaal je telefoon in één keer. Dan heb je alleen abonnementskosten, geen toestelkrediet.

3. Bestel alleen een Sim Only. Kan je oude telefoon nog wel even mee? Kies dan voor een Sim Only abonnement.

4. Kies een goedkoper toestel. Misschien mag je wel een lager bedrag lenen. Of je kan een deel bijbetalen.

Toestelkrediet eerder aflossen

Heb je al een abonnement met telefoon en wil je van je kredietregistratie af? Je kan het bedrag dat je gespreid betaalt ook eerder aflossen. Dit kan bijvoorbeeld handig zijn als je een lening of hypotheek wil afsluiten. Zo werkt het:

Eerder aflossen dan eind van je contract

  • Het toestelkrediet is afgesloten op 1 mei 2017 of later

  • Vraag eerder aflossen aan via een webformulier

  • Betaal via een iDEAL-link het restbedrag

  • Je abonnement wordt omgezet naar een Sim Only abonnement

  • De lening wordt beëindigd binnen 5 werkdagen

  • Je kan alleen het totaal resterende bedrag aflossen, geen deel ervan

Toestelkrediet aflossen

Openstaand restbedrag

Benieuwd naar het restbedrag wat je nog hebt open staan voor je telefoon? Het restbedrag staat op je factuur vermeld bij Toestel per maand onder abonnementskosten.

Kredietwaarschuwing

Wanneer je jouw nieuwe mobiele toestel gespreid betaalt, ga je eigenlijk een vorm van krediet aan. Ook al vragen we geen rente, we zijn verplicht om de waarschuwing: "Let op! Geld lenen kost geld" te tonen.

Klachtenprocedure

Ben je niet tevreden over het krediet van je abonnement? Leg je klacht dan eerst voor aan de klantenservice van KPN.Ben je niet tevreden over de uitkomst? KPN Finance B.V. is aangesloten bij het Klachteninstituut Financiële Dienstverlening (Kifid). Als je niet tevreden bent over de afhandeling van je klacht, neem dan contact op met het Kifid. Hier kan je terecht met al je klachten over financiële producten. Kifid helpt je dan binnen de juridische mogelijkheden.

Zo dien je een klacht in

KPN Finance B.V.

Als je een abonnement met mobiel toestel wil afsluiten, kan je dat regelen bij een van onze winkels, callcenters, onze website of bij onze partners die namens KPN abonnementen verkopen. Je sluit dan een contract met KPN B.V. af.

Kies je ervoor om je mobiele toestel gespreid te betalen over meerdere maanden, dan ga je een kredietovereenkomst aan met KPN Finance B.V. Dit is een dochteronderneming van KPN B.V. en verleent de kredieten aan gebruikers van KPN.

Alle voorwaarden

Op de overeenkomst die je sluit met KPN Finance B.V. zijn de Algemene Voorwaarden en Aanvullende Voorwaarden van toepassing. Deze voorwaarden zijn te downloaden via www.kpn.com/voorwaarden. Ook kan je alles nog eens rustig nalezen in de brochure.

Extra informatie over toestelkrediet

Deze wet geeft regels en richtlijnen voor financiële producten zoals sparen, beleggen, verzekeren en lenen. Gespreid betalen voor een telefoon valt onder de categorie goederenkrediet, een soort lening. Dat betekent dat de regels en richtlijnen van de Wft ook gelden als je kiest voor gespreid betalen van je telefoon.

Mobiele telefoons worden vaak in combinatie met een telefoonabonnement aangeboden voor een vaste prijs per maand. De looptijd is meestal 12 of 24 maanden. Dit betekent dat de kosten van het mobiele toestel in deze periode worden afbetaald. Koop op afbetaling is een vorm van krediet. Bij het aangaan van een dergelijke kredietovereenkomst moeten consumenten worden beschermd door de eisen die daarvoor in de Wet op het financieel toezicht (Wft) zijn opgenomen.

In de tabel hieronder geven we een rekenvoorbeeld.

Totale toestelkosten

Eenmalige betaling

Totaal kredietbedrag

Termijnbedrag

Duur overeenkomst

Debetrentevoet / JKP

480,-

120,-

360,-

15,-

24 mnd

0%

Ja, ook voor verlengende klanten zijn we vanaf 1 mei 2017 verplicht om deze toets af te nemen. Dit omdat er net als bij nieuwe klanten, wettelijk getoetst moet worden wat jouw maximale toestelkrediet kan zijn.

KPN gaat altijd vertrouwelijk om met de gegevens die jij verstrekt. De gegevens worden opgeslagen in een systeem, maar nooit gedeeld met derde partijen. De persoonlijke gegevens die je invult, worden alleen gebruikt om jouw maximale toestelkrediet te berekenen. We zijn wettelijk verplicht om deze gegevens tot 5 jaar na het einde van je abonnement te bewaren. Zo moeten wij de AFM kunnen tonen dat we deze gegevens hebben uitgevraagd en getoetst op je maximale bestedingskrediet.

Aan je huidige contract verandert niets. Als je een nieuw abonnement afsluit of verlengt, ontvang je straks twee contracten:

  • Eén voor je abonnement

  • Eén voor je toestelkrediet

Na afloop van je kredietperiode van je telefoon, betaal je geen kosten meer voor je telefoon. Het abonnement blijft gewoon doorlopen, daar hoef je niets voor te doen.

Wij hebben je correcte geboortenaam nodig om je toestelkrediet te registreren bij BKR. Dit is de naam zoals je bekend staat bij de Gemeentelijke basisadministratie persoonsgegevens (GBA). Zonder BKR registratie zijn wij verplicht om de resterende termijnbetalingen in 1 keer in rekening brengen. Geef daarom zo snel mogelijk je geboortenaam door en bel gratis 0800-0402.