Al jaren achter elkaar behoort de Kooijman Autogroep tot de best presterende Toyota- en Kia-dealers wereldwijd. Bij het bedrijf, dat in 1959 startte in Vianen en inmiddels vijftien vestigingen heeft, staan kwaliteit en persoonlijke aandacht voorop.

Uniforme bedrijfscommunicatie dankzij KPN EEN MKB

Al jaren achter elkaar behoort de Kooijman Autogroep tot de best presterende Toyota- en Kia-dealers wereldwijd. Bij het bedrijf, dat in 1959 startte in Vianen en inmiddels vijftien vestigingen heeft, staan kwaliteit en persoonlijke aandacht voorop.

Voor autobedrijven worden de contactmomenten met de klanten schaarser, omdat steeds minder onderhoud nodig is. Daarom is het van het grootste belang dat tijdens die weinige directe contacten een goede indruk wordt achtergelaten. De klant wil snel naar de juiste medewerker worden doorverbonden. Ook aan de onderlinge communicatie worden hoge eisen gesteld.

Pluspunten KPN EEN MKB

Kooijman Groep heeft vijftien vestigingen, verschillende leveranciers, uiteenlopende providers en legio oplossingen waardoor het lastig was de onderlinge communicatie goed te managen. Daar kwam bij dat de telefooncentrales van verschillende merken en typen waren. Bij storingen was onduidelijk bij wie men terecht kon en het kostte moeite om de communicatie van alle vestigingen te stroomlijnen.

Overhoff Telecom & ICT uit Harderwijk inventariseerde de gehele telecominfrastructuur en zocht naar een oplossing. Uiteindelijk kwam KPN EEN MKB als winnaar uit de bus. Mobiel, vast bellen en internet zitten hierbij in één flexibel pakket. Alle locaties van Kooijman Autogroep hebben nu één systeem, één provider en één leverancier. De fysieke telefooncentrale heeft plaatsgemaakt voor een softwarematige oplossing in de cloud die onbeperkt schaalbaar is. Dat overstapproces werd mede door het verdwijnen van de isdn-lijnen in werking gezet.

Keuze uit vast of mobiel

Vooral intern wordt nu prettiger gewerkt. Telefoongesprekken van klanten kunnen snel naar de juiste medewerker worden doorgeleid. Van Wincoop: "Vrijwel elke vestiging heeft een receptioniste die via een bedienpost op de pc kan zien welke medewerkers beschikbaar zijn. Als een medewerker telefonisch in gesprek is of zijn toestel op 'niet storen' heeft gezet, gaat een rood lampje branden."

In de oplossing worden zowel vaste telefoons en dect-toestellen als mobiele telefoons meegenomen. Het systeem kent thans 110 kantoorprofielen met een vaste telefoon of dect-toestel, en vijftig mobiele profielen. Van Wincoop: "Sommige afdelingen houden graag vast aan een dect-telefoon. Ze vinden dat fijner in het gebruik. Intern doorschakelen gaat met een vaste telefoon of dect gemakkelijker dan met een mobiele telefoon. Een smartphone is ook duurder in het gebruik. Bovendien is het bereik in de garage en showroom niet altijd even goed.” Maar de directieleden en de autoverkopers die veel buiten zijn, geven de voorkeur aan een smartphone. Ook de medewerkers van het bergings- en transportbedrijf van Kooijman Autogroep werken alleen maar met een gsm. Takel & Berging is 24/7 bereikbaar, het hele jaar door.

Flexibiliteit voor ondernemers

KPN EEN MKB biedt ondernemers veel flexibiliteit. De capaciteit is gemakkelijk aanpasbaar. Als er een locatie bij komt, kunnen nieuwe medewerkers heel eenvoudig worden toegevoegd. Ook het tegenovergestelde geldt: afschalen gaat net zo makkelijk. Vast, mobiel en internet komen op één factuur. Onderling bellen gaat eenvoudig en is kosteloos. Vestigingen kunnen elkaar nu veel gemakkelijker bereiken.

Klaas van Ooijen, lid directieteam bij KV Invest waarvan Kooijman Groep een dochteronderneming is: “Als we nu met één call center zouden willen gaan werken zijn we daar wat betreft telefonie klaar voor. Alle telefoongesprekken van klanten komen dan centraal uit op één punt. Het blijft daarbij mogelijk op te nemen uit naam van de vestiging waarnaar wordt gebeld. Met KPN EEN MKB is dat goed te regelen.”

Verbeterd contact garage en klant

Een andere vernieuwing die de komende twee jaar zeker wordt doorgevoerd, is het gebruik van tablets door de monteurs in de garage. “Momenteel wordt nog gewerkt met papieren werkorders, maar digitalisering heeft voordelen”, aldus Van Ooijen. “Als tijdens keuring en onderhoud aan een auto mankementen worden ontdekt, zoals remschijven die aan vervanging toe zijn, is het handig hiervan foto- en videomateriaal naar de klant te sturen. Zo kunnen we laten zien wat er aan de hand is”, aldus Van Ooijen.

Een dergelijke service past ook in de traditie van het bedrijf de klant persoonlijke aandacht te geven en veel tijd uit te trekken voor een goed contact. Daarbij maakt het geen verschil of de klant komt voor een nieuw topmodel dan wel kiest voor een occasion, personenwagen of bedrijfswagen, privé of lease. 

Techniek volop in beweging

De in 1959 opgerichte Kooijman Autogroep is een echt familiebedrijf waar inmiddels drie generaties werken. De oprichter is 85 jaar, maar komt nog iedere dag naar het bedrijf. Het optimaal laten functioneren van de bergingsvoertuigen en vrachtwagens is zijn grote passie. De techniek ligt hem na aan het hart en het is die techniek die momenteel enorm in beweging is. Kooijman kijkt al reikhalzend uit naar de volgende generatie Toyota Mirai, de tweede generatie van de waterstofauto die in de eerste helft van 2021 in Nederland uitkomt. 

De groep kent in totaal 280 medewerkers. Daarmee zit men aan de bovenkant van de markt die KPN EEN MKB bedient. Maar dit totaalpakket helpt prima de doelstelling ‘de vertrouwde Kooijman-kwaliteit bieden’ te realiseren.