De Philips Healthdot is een draagbare sensor waarmee patiënten 14 dagen binnen en buiten het ziekenhuis gemonitord kunnen worden. Dit betekent dat de patiënt na een ziekenhuisopname veilig in de eigen thuissituatie kan herstellen onder begeleiding van medische professionals. Deze zorginnovatie wordt ondersteund door het LoRa netwerk van KPN.

Vanuit huis verbonden met het ziekenhuis dankzij de Philips Healthdot

Binnen de zorgsector neemt de vraag naar monitoring op afstand sterk toe. Op die manier krijgen patiënten meer vrijheid, maar kun je toch een vinger aan de pols houden. Zorgprofessionals kunnen dan tijdig ingrijpen als de vitale waarden daar aanleiding toe geven. De Philips Healthdot maakt dit mogelijk. Bovendien ondersteunt de Healthdot de wens van ziekenhuizen om de zorg nog beter te maken in de eerste kritische dagen dat een patiënt weer thuis is. De draagbare sensor ondersteunt daarmee de transitie van ziekenhuiszorg naar thuissituatie.


Whitepaper: Aandachtspunten in connectiviteit

Download het whitepaper voor de 7 belangrijkste aandachtspunten om jouw connected product te laten slagen.

Download


Hoe werkt de Philips Healthdot?

Michael Heesemans, Venture Lead van de Philips Healthdot, legt uit: “De Healthdot is een sensor voor eenmalig gebruik. De sensor wordt op de onderste linkerrib van een patiënt geplaatst en registreert continu de hartslag, ademhalingsfrequentie, houding en activiteit van de patiënt. De gegevens worden op veilige wijze naar het ziekenhuis verstuurd, waar zorgverleners de waarden monitoren en kunnen ingrijpen als dat nodig is.” Het mooie van de Healthdot is dat patiënten thuis geen kastjes hoeven aan te sluiten of ingewikkelde bluetooth connecties hoeven te maken. De draagbare sensor stuurt de gegevens namelijk direct naar het ziekenhuis via het LoRa (Long Range Low Power) netwerk van KPN.

LoRa netwerk ondersteunt de Healthdot

De Healthdot is een samenkomst van de expertise van Philips op het gebied van zorginnovaties en de kennis van KPN op het gebied van IoT oplossingen en connectiviteit. Er is gekozen voor LoRa connectiviteit zodat de dienstverlening van Philips niet afhankelijk is van lokale instellingen. Zo weet je zeker dat de noodzakelijke medische data door de artsen op afstand gemonitord kan worden. Bovendien heeft LoRa andere voordelen. Michael: “LoRa is een essentiële technologie voor ons omdat we er kleine hoeveelheden informatie op een energiezuinige manier mee kunnen versturen. Dat maakt het mogelijk om met een hele kleine, draagbare, sensor te werken. We hopen hiermee bij te dragen aan het herstel van patiënten thuis, in de eigen vertrouwde omgeving.”

Carolien Nijhuis, Managing Director IoT & Dataservices bij KPN, zegt over de samenwerking: “De Philips Healthdot is een betrouwbare en makkelijk te gebruiken oplossing voor patiënt monitoring op afstand. Het is een prachtig voorbeeld van een digitale oplossing die het zorgsysteem ondersteunt, doordat het leven van patiënten makkelijker wordt gemaakt en de druk op zorgverleners wordt verlicht. We zijn als KPN trots dat we ons LoRa netwerk hiervoor kunnen inzetten.”

De Healthdot heeft de toekomst

De druk op ziekenhuizen was al groot en is door Corona alleen nog maar groter geworden. De ontwikkeling van de Healthdot is mede hierdoor in versneld tempo gerealiseerd. Dankzij de Healthdot sensor hoeven patiënten namelijk minder fysieke metingen aan het bed te doen. Voor de verpleegkundige scheelt dit enorm in werkdruk. Daarbij draagt de mogelijkheid van thuismonitoring ook bij aan het verlichten van de druk op de zorg. Thuismonitoring zal voor verschillende aandoeningen een rol gaan spelen, denk aan COPD, hartfalen, diabetes en ook COVID-19. Met de Philips Healthdot kan voor deze patiënten op afstand zorg worden verleend. Zo zijn ze thuis in de eigen vertrouwde omgeving toch verbonden met de zorgprofessionals in het ziekenhuis.

Gerelateerde klantcases