
Frederiek Burlage, verantwoordelijk voor de publiek-private samenwerkingen in de aanpak van cybercrime bij de Politie Amsterdam, liet zien hoe de politie barrières opwerpt tegen de cybercriminaliteit. De georganiseerde misdaad heeft zich namelijk volop gestort op het stelen en gijzelen van bedrijfsdata en andere belangrijke gegevens. “We worden met z'n allen steeds digitaler. Dat geldt helaas ook voor de internationale criminaliteit.”
Ransomware winstgevender dan inbraakje
“Ransomware is een stuk lucratiever dan een traditionele inbraak met een koevoet tussen de deur”, stelt politievrouw Burlage. De buit kan zoals bekend flink oplopen, terwijl de pakkans vrij klein is. Bovendien opereren de criminelen vaak uit het buitenland, met name vanuit landen waar Nederland geen uitleveringsverdrag mee heeft.
Kijk de video waarin Jim Stolze met Frederiek Burlage spreekt, live vanuit het data testcenter
Cybercriminelen beter georganiseerd
Hele bedrijfstak ondersteunt crimineel
ransomware-as-a-service Bovendien heb je nog specialisten voor de customer care. Ze helpen de slachtoffers te betalen en aan bitcoins te komen.” Burlage schetst een volledige service economie, compleet met chat-windows. In opkomst is . Op het dark web worden modules aangeboden om bedrijven mee af te persen. De aanbieders van zulke diensten hebben vaak zelfs een helpdesk waar alle mogelijke vragen gesteld kunnen worden. Criminelen in spe worden op hun wenken bediend. Zelfs weinig technisch onderlegde boeven kunnen dankzij deze klantvriendelijke diensten het cybercriminele pad op. Cybercriminelen blijken niet alleen technologisch voorop te lopen, maar staan ook qua marketing hun mannetje. “De cybercriminaliteit professionaliseert snel”, concludeerde Burlage. De criminele klandizie kan op een volwassen klantenservice rekenen, compleet met 24/7 helpdesk.
Professionalisering cybercrimeteams politie
Aan dit geavanceerde ecosysteem heeft de politie een behoorlijke kluif. Inmiddels hebben alle eenheden van de Nationale Politie eigen cybercrimeteams. Deze specialisten van de digitale opsporing werken nauw samen met hun collega's van de fysieke recherche. Tijdens
KPN politie’s beste vriend
KPN ondersteunt de Nationale Politie met moderne technologie. Hoekx: “Dit varieert van het archiveren, langdurig opslaan en beheren van digitaal bewijs tot het leveren van de basisvoorziening netwerken voor de politie tot aan het landelijke alarmnummer 112.” Ook wordt regelmatig kennis uitgewisseld, met name over het zoeken van criminelen op social media. KPN nam ook als eerste private partij deel aan een hackathon, waarin samen met Justitie, de FIOD, het OM en Defensie werd geprobeerd diverse cold cases op te lossen. Verder zit Hoekx in het Kernteam Sextortion, seksuele afpersing via internet. Verdere vernieuwing is een continu proces, stelt Hoekx. Zo zet het klantenteam van KPN bijvoorbeeld in op de