
Productmanager Tsambiko Pusch van KPN geeft tien tips die vrij eenvoudig toe zijn te passen en waar u echt iets aan hebt. Als wifi-expert weet hij wat in de praktijk wel en niet goed werkt. Zo betwijfelt hij het nut van het draaien aan de antennes, Pusch heeft zelfs een voorkeur voor routers met ingebouwde antennes. Bij zo’n type router is de plaatsing van antennes geoptimaliseerd voor de meest voorkomende situaties.
Storingen
Heeft u een router met losse antennes aan de buitenkant, dan vergt het heel veel technische kennis om de juiste posities te bepalen. “Dat lukt zelfs mij niet”, bekent Pusch eerlijk. Maar je kunt toch experimenteren en kijken welke standen de beste resultaten geven? “Nee, dat werkt niet. Want eerst kan een signaal sterk zijn om even later enorm te verzwakken. De resultaten hangen namelijk af van de omstandigheden en die kunnen van het ene op het andere moment wijzigen. De storingen komen van buiten af. Iemand kan bijvoorbeeld een apparaat aanzetten waardoor het signaal zwak wordt, maar ook als er veel mensen door een kantoor lopen kan dat invloed hebben.”
Een verbinding moet niet alleen snel maar ook zeer stabiel zijn, dat laatste is eigenlijk nog het belangrijkste. Op internet circuleren ook filmpjes van mensen die een Cola-blikje openknippen en de halve cirkels vervolgens om het modem heen leggen, dat zou het bereik vergroten. Volgens Pusch is dat allemaal onzin.
Tip 1: plaatsing van de router
Begin ermee de router op de juiste plek te zetten. De reikwijdte en sterkte van het
Tip 2: verwijder storingsbronnen
Zet de router uit de buurt van storingsbronnen of verwijder die. Denk hierbij aan draadloze dect-telefoons, magnetrons, bluetooth-luidsprekers en draadloze beveiligingscamera’s. Ook tv’s en monitors kunnen het signaal hinderen, net als aquaria, boilers en andere met water gevulde voorwerpen. Ramen met een bepaalde coating en spiegels zijn evenmin goed voor het wifi-signaal.
Tip 3: gebruik 5 GHz
Moderne routers kunnen naast de traditionele 2,4 GHz-band ook de snellere en stabielere 5 GHz-band gebruiken. Bijkomend voordeel is een minder grote gevoeligheid voor storingen, maar daar staat een geringer bereik tegenover. Als in uw omgeving veel gebruikers op de 2,4 GHz-band zitten kan het zeker zin hebben om de andere band uit te proberen. Overigens wijzen de meeste routers aangesloten apparaten automatisch de juiste band toe. Let er dan wel op dat die automatische functie (bandsteering) aanstaat. Betrokken apparatuur moet uiteraard wel geschikt zijn voor de 5 GHz-band, laptops ouder dan vijf jaar zijn dat meestal niet.
Tip 4: actualiseer de firmware
Net als bij alle andere computerapparatuur moet u altijd de laatste versie van de besturingssoftware gebruiken, want fabrikanten blijven aan deze software sleutelen. Gaten in de veiligheid en andere fouten worden eruit gehaald. Vaak gaat die update automatisch, maar wanneer dat niet het geval is moet u dat klusje van tijd tot tijd zelf even klaren.
Tip 5: kijk ook naar de hardware
Windows-laptops krijgen een snellere internetverbinding als de juiste drivers worden geïnstalleerd. De laatste software van de routerfabrikant werkt doorgaans beter dan de drivers die bij Windows worden meegeleverd.
Tip 6: gebruik de laatste wifi-standaard
Kies voor de snelle 802.11ac-standaard. De oude en langzamere 802.11a/b/g-standaarden kunt u gerust ingeschakeld laten, tenzij u verouderde apparatuur hebt die niet op 802.11n of ac werkt.
Tip 7: verander de instellingen
KPN heeft een gratis online tool om de router beter in te stellen. De Wifi Manager helpt u het bereik en de snelheid te vergroten, dat is meestal slecht een kwartier werk. Technische kennis is niet nodig. Met een laptop, tablet of smartphone in de hand loopt u door het kantoor en meet u de internetsnelheid. Na het doorlopen van het stappenplan worden automatisch de
Tip 8: voeg een wifi-repeater toe
Leveren deze wijzigingen niet het gewenste resultaat op dan valt een wifi-repeater toe te voegen aan uw netwerk. Deze oplossing, ook wel
Tip 9: overweeg een Powerline adapter
Wie een alternatief zoekt voor ethernetkabels om langere afstanden te overbruggen kan Powerline-adapters overwegen. Ook als het wifi-signaal door een dikke muur of plafond moet is dit een geschikt alternatief. Deze adapters werken via het stroomnet, dus u hoeft er niet voor te boren.
Tip 10: mesh-functionaliteit
Nieuw is de mogelijkheid het