De bouwblokken van Internet of Things

Internet of Things (IoT) genereert een schat aan informatie waarmee u uw bedrijfsprocessen slimmer, sneller en efficiënter inricht, of nieuwe diensten en businessmodellen ontwikkelt. Maar een IoT-project opzetten is voor veel bedrijven een uitdaging. Onderstaande zes bouwblokken vormen de basis van een succesvolle IoT-oplossing. Ze bieden een overzichtelijke structuur waardoor iedereen er gemakkelijk mee aan de slag kan.

Organisatie

Het bouwblok ‘Organisatie’, dat bestaat uit personeel en/of systemen, staat aan de start en/of aan het einde van de keten. Zo is het startpunt voor een connected product vaak een probleem dat momenteel in de organisatie speelt, of is het juist een kans voor een nieuw verdienmodel. Na implementatie van een IoT-oplossing is het vaak ook nog nodig om te kijken naar dit onderwerp, omdat er vaak nog aanpassingen nodig zijn in uw organisatie. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het aanpassen van processen en werkzaamheden.

Hardware

De eerste stap in het connected maken van een product is technologie toevoegen aan het object. Met de IoT-hardware voert u metingen uit en genereert u data. De hardware kan worden geïntegreerd in het product, maar kan ook als apart device op een bestaand product worden toegevoegd.

Connectiviteit

De data gaat via een connectiviteitsvorm naar een verwerkingsplatform of database. De connectiviteitsvormen bieden elk andere mogelijkheden, bijvoorbeeld op het gebied van de batterijlevensduur, hoeveelheid data, snelheid van het netwerk en het aantal berichten dat u per uur kunt versturen.

Datamanagement

Met datamanagement kunt u data gemakkelijk verwerken, configureren, opslaan, verrijken en verzenden naar elk (cloud-)platform of eindpunt. Datamanagement bestaat uit verschillende onderdelen, zoals decoders en encoders, API’s en dataplugs. Alle onderdelen zijn zowel te combineren als los in te zetten. Tevens kan in het beheer van de verbinding worden voorzien.

Applicaties

Met applicaties maakt u het mogelijk om uw data te visualiseren in een dashboard, zodat u deze ook echt kunt gebruiken. Dit kan in aparte (stand alone) standaard- of maatwerkapplicaties, maar u kunt uw data ook laten landen in uw eigen (cloud) applicatie.

Security

Security is een onderdeel waar gedurende het hele traject naar moet worden gekeken. De data moet te allen tijde beschermd worden, zeker als het om privacygevoelige gegevens gaat. Maatregelen omvatten onder andere identiteitsmanagement om ongeoorloofde toegang te voorkomen, versleuteling van verbindingen en data, het plaatsen van firewalls en trainingen om het beveiligingsbewustzijn te bevorderen.

Ontdek hoe onze klanten IoT inzettenMedizon: Slimme AED’s verhogen de overlevingskans bij acuut hartfalen

Samen met KPN en Hartveilig Wonen maakt Medizon AED-kasten slim. Door sensoren op de kasten te verbinden met het LoRa-netwerk monitort Medizon apparatuur 24/7.

B Medical Systems: Slimme gekoelde opslag- en transportsystemen waarborgen kwaliteit van vaccins die beschermen tegen infectieziekten

Om de kwaliteit van vaccins te garanderen, zocht B Medical Systems een partner voor het tracken en tracen van koelsystemen door de wereldwijde toevoerketen.

Bouwbedrijf Afezo: Met de BouwTag altijd realtime inzicht waar bedrijfsmiddelen zich bevinden

Afezo B.V. is een civieltechnisch–bedrijf dat gespecialiseerd is in de aanleg van zowel ondergrondse als bovengrondse infrastructuur. Zij beschikken over bouwmaterieel en een groot eigen materieelpark, met onder andere: vrachtwagens, rupskranen, mobiele kranen, pompen en ketenpark

Is uw organisatie klaar voor IoT?Nieuwsgierig wat Internet of Things voor uw organisatie kan betekenen?
Onze IoT-experts beantwoorden graag uw vragen