Creëer met CO2-meters een gezond binnenklimaat

Goede ventilatie is cruciaal om de overdracht van luchtweginfecties zoals COVID-19 te minimaliseren. Met name bij organisaties waarbij groepen mensen binnen zitten, is het daarom belangrijk een gezond binnenklimaat te creëren. Bijvoorbeeld bij scholen, verzorgingstehuizen of kantoren. Met CO2-meters die zijn aangesloten op Internet of Things meet je continu de kwaliteit van het binnenklimaat.

Data kun je laten landen in je eigen dashboard of dat van een van onze vaste partners. Zo ontvang je een notificatie als kritieke waarden worden overschreden en kun je ingrijpen als dat nodig is.

CO2-meters voor scholen

Volgens de overheid moet elk klaslokaal een CO2-meter krijgen om een gezond leer- en werkklimaat te creëren op school. Hiervoor heeft het ministerie van OCW 17 miljoen euro beschikbaar gesteld. Heb jij al CO2-meters in al je klaslokalen? KPN staat klaar om je te helpen. Wij zorgen voor de beste CO2-meters voor jouw school, zodat je kunt zorgen voor een gezond binnenklimaat voor je leerlingen en docenten.

Hoe werkt CO2-monitoring?

Door het plaatsen van CO2-meters krijg je in één oogopslag inzicht in het binnenklimaat van al je ruimtes. Doordat de CO2 -meters zijn aangesloten op het Internet of Things worden je ruimtes namelijk continu gemonitord. De data wordt gepresenteerd in het gebouwbeheer overzicht van je bedrijf of als kant-en-klare oplossing geleverd door onze vaste partners. Je krijgt direct een notificatie als kritieke waarden worden overschreden. Zo hoef je alleen in te grijpen als dat nodig is, voorkom je dat onnodig ramen open staan en kun je met vertrouwen de deuren van jouw bedrijf, school of zorginstelling open houden.

Daarom CO2-monitoring met KPN

  • Door CO2 te meten kun je een gezonde én prettige leer-, werk- en leefomgeving creëren door op het juiste moment te ventileren, alleen als dat nodig is
  • De CO2-meters zijn gemakkelijk te gebruiken en je hebt in één oogopslag een digitale weergave van het huidige en historische binnenklimaat van al je ruimtes
  • Een snelle en eenvoudige plug-and-play installatie, eventueel geïntegreerd in het bestaande systeem van je installatiepartner
  • Je kunt vertrouwen op de bekende kwaliteit en service van KPN
mogelijkheden c02monitoring

CO2-monitoring in de praktijk

Scholengemeenschap CVO

Ton Bestebreur, bestuurder bij scholengemeenschap CVO, over hoe CO2-monitoring hem helpt veilig onderwijs te bieden op scholen.

KPN Real Estate Services

Erik Troost van KPN Real Estate Services legt uit hoe KPN via CO2-monitoring een veilige terugkeer naar kantoor biedt.

RTL Nieuws

RTL Nieuws toont de werking en het nut van de CO2-meter die een veilige terugkeer naar kantoor mogelijk maakt.

Ontdek ook de mogelijkheden van CO2 meten met KPN

KPN heeft de afgelopen jaren uitgebreide expertise opgebouwd op het gebied van IoT en CO2-meters. We bieden samen met partners verschillende oplossingen aan voor een optimaal binnenklimaat. Deze kant-en-klare partneroplossingen zijn elk uniek en geschikt voor verschillende toepassingen. Alle oplossingen maken gebruik van het KPN Things platform en je kunt altijd vertrouwen op de betrouwbare KPN connectiviteit. Wij helpen je graag aan de beste CO2-meters voor jouw situatie.

Ontvang persoonlijk advies



CO2 meter kopen bij KPN

KPN biedt verschillende CO2-meetsystemen aan. Elk systeem meet CO2, temperatuur, luchtvochtigheid en beweging. Ook heb je altijd inzicht in de actuele status van de luchtkwaliteit via een dashboard en krijg je een visuele alarmering indien bepaalde CO2 waarden worden overschreden. Alle systemen bieden bovendien ook een mobiele app en de mogelijkheid om data te exporteren en rapportages te maken. De verschillen in de systemen zitten in een mogelijke uitbreiding met een Smart Building (AI) platform, een QR-code scanner waarmee de CO2 status in een ruimte direct in te zien is, en de integratie met service management voor gebouwen. Wat je ook kiest, de CO2-meter is altijd verbonden met het betrouwbare KPN netwerk. Hierdoor kun je de CO2 waardes van al jouw CO2-meters centraal inzien en ben je in staat om altijd een optimaal binnenklimaat te creëren.

Luchtkwaliteit meten: dit moet je weten

Om luchtkwaliteit te meten wordt gekeken naar het CO2 gehalte in een ruimte. In een binnenruimte, waar geen personen in aanwezig zijn, is het CO2 gehalte ongeveer 420 ppm (parts per million). Tussen de 420 en 800 ppm is de ruimte goed geventileerd. Als het CO2 gehalte 800 ppm overstijgt, dient er te worden gestart met (extra) ventileren. Wanneer het CO2 niveau 1200 ppm overschrijdt, is ventileren noodzakelijk. Door de ramen en deuren tegen over elkaar open te zetten, kan het CO2 gehalte weer naar beneden worden gebracht.

Om het CO2 gehalte in een ruimte te meten is het van belang dat de CO2-meter op de juiste hoogte en juiste plaats hangt. De ideale hoogte is 1.60 m en de CO2-meter mag niet worden gemonteerd naast een ventilatierooster, raam of deur. Als je een CO2-meter aanschaft, wordt dit allemaal duidelijk aangegeven in de meegeleverde installatie instructies.



Monitor de luchtkwaliteit eenvoudig via een app

Middels een handige app heb je continu inzicht in de luchtkwaliteit. Wanneer de CO2 meter is gemonteerd, kun je deze in de applicatie aanmelden. Je kunt de CO2 meter(s) eventueel ook plaatsen op een plattegrond van je gebouw. Zo heb je in één oogopslag een overzicht van de CO2 waarde, temperatuur en luchtvochtigheid van iedere ruimte. Op deze manier kun je ook gemakkelijk rapportages draaien. Bovendien is er de mogelijkheid om alarmering in te stellen als de CO2 waarde in een ruimte wordt overschreden.


Goed om te weten over CO2-monitoring

Het CO2 niveau mag maximaal 1200 ppm zijn. Bij 800 ppm dien je al (beter) te ventileren.

In een binnenruimte, waar geen personen in aanwezig zijn, is het CO2 gehalte ongeveer 420 ppm (parts per million). Tussen de 420 en 800 ppm is de ruimte goed geventileerd. Als het CO2 gehalte 800 ppm overstijgt, dient er te worden gestart met (extra) ventileren. Wanneer het CO2 niveau 1200 ppm overschrijdt, is ventileren noodzakelijk. Door de ramen en deuren tegen over elkaar open te zetten, kan het CO2 gehalte weer naar beneden worden gebracht.

Dit kan door een gekalibreerde CO2 logger in dezelfde ruimte te plaatsen en dan de geregistreerde waardes van beide meters op hetzelfde tijdstip te vergelijken.

In Nederland is een CO2 meter niet verplicht. Wel wil de overheid dat elk klaslokaal een CO2 meter krijgt, om te zien of het nodig is om bijv. tussen de lessen door de ramen tegen elkaar open te zetten. Het ministerie van OCW stelt hier 17 miljoen euro voor ter beschikking.