Wat is Samsung Knox en hoe werkt het?

Wereldwijd zijn al ruim één miljard apparaten voorzien van het beveiligingssysteem Samsung Knox. Als bedrijf kun je er mobiele apparaten makkelijk mee implementeren, beveiligen en beheren, terwijl het werknemers in staat stelt ongestoord, gedoevrij en veilig te werken. Maar wat is Samsung Knox precies? Wat heb je eraan? Hoe werkt het? En waarom is het zo geknipt voor zakelijke gebruikers?

Mobiele apparaten zoals smartphones en tablets zijn tegenwoordig onmisbaar voor bedrijven. Tegelijkertijd levert het gebruik ervan ook hoofdbrekens op. Mobiele apparaten verbinden bijvoorbeeld met veel verschillende (niet altijd even veilige) netwerken en worden vaak tevens privé gebruikt. Het beveiligingssysteem voor bedrijven Samsung Knox combineert een aantal beveiligingstechnologieën om bedrijfs- en persoonlijke data te beschermen tegen cyberrisico’s.

Wat is Samsung Knox?

Samsung Knox is een veiligheidsplatform voor mobiele Samsung-apparaten, dat bestaat uit zowel hardware- als softwareoplossingen. Het fundament eronder: geïntegreerde beveiliging op chipniveau. Daar bovenop zijn de Knox-oplossingen Configure, Mobile Enrollment, Manage en E-FOTA gebouwd. Met Knox is het onder andere mogelijk om zakelijke en privédata te scheiden.

Sinds de introductie in 2013 zijn er wereldwijd al meer dan een miljard smartphones, tablets, wearables en Internet of Things-apparaten met Samsung Knox beveiligd. Weetje van de dag: de naam van het platform is afgeleid van de vermaarde, op en top beveiligde Amerikaanse legerbasis Fort Knox, waar zo’n 4,5 miljoen kilo goud ligt opgeslagen.

Wat heb je aan Samsung Knox?

Simpel gezegd: Samsung Knox beschermt je data, zodat bedrijfsgegevens niet op straat komen te liggen.

Het beveiligingsplatform zorgt ervoor dat werknemers hun mobiele apparaten veilig en gedoevrij kunnen gebruiken. Aan de andere kant kunnen IT-beheerders op eenvoudige wijze alle apparaten implementeren, updaten en functioneel houden.

Hoe werkt Samsung Knox?

De beveiliging van Samsung Knox zit al ingebakken op chipniveau. De zogeheten TrustZone is een stukje compleet geïsoleerde hardware waar de versleutelingscodes in opgeslagen zijn. Volgens Samsung is dit een ondoordringbaar gebied. Bij ongeoorloofde toegang tot het apparaat gaat de Knox Workspace meteen op slot, waardoor bedrijfsgegevens versleuteld blijven.

De Knox Workspace is een apart compartiment (‘container’ in IT-jargon) waarmee bedrijfsgegevens worden afgezonderd, versleuteld en beschermd. Werknemers beschikken hierdoor over gescheiden werk- en privéomgevingen op hun telefoon. Bedrijven kunnen de werkomgeving op afstand beheren, maar hebben géén toegang tot persoonlijke data van medewerkers zoals foto’s en berichten. Samsung Knox beveiligt mobiele apparaten via de volgende vijf modules:

1.       Knox Mobile Enrollment

Met Knox Configure kun je als bedrijf op afstand een groot aantal apparaten configureren en customizen.

2.       Knox Mobile Enrollment

Knox Mobile Enrollment stelt je in staat om snel en simpel nieuwe toestellen uit te rollen, waarbij alle apparaten het juiste profiel meekrijgen en voldoen aan alle benodigde beveiligingsvereisten. Deze gegevens worden automatisch opnieuw ingesteld als de gebruiker zijn apparaat terugzet naar de fabrieksinstellingen.

3.       Knox Manage

De cloudgebaseerde Mobile Device Management (MDM)-oplossing Knox Manage maakt het mogelijk om apparaten op afstand te beheren. Zo kun je bijvoorbeeld apparaten wissen, applicaties pushen en profielen instellen.

4.       Knox E-FOTA

E-FOTA staat voor Enterprise Firmware over the Air. Met Samsung Knox E-FOTA houd je controle over de firmware-updates van alle apparaten, aangezien je ervoor kunt zorgen dat ieder toestel van dezelfde Android- en beveiligingsupdates is voorzien. Alle apparaten blijven op deze manier veilig, zonder dat gebruikers zelf aan de slag moeten met updates.

5.       Knox Platform for Enterprise

Knox Platform for Enterprise legt een extra beveiligingslaag onder het Knox-platform door zakelijke data te scheiden van privédata en vervolgens versleuteld op te slaan in een aparte container. Apps, e-mails en bestanden in Workspace zijn goed versleuteld zolang de container op slot zit.

Samsung Knox: ideaal voor zakelijk gebruik

Samsung Knox is speciaal ontworpen voor zakelijk gebruik. Om bedrijfsgegevens te kunnen beschermen, voegt het een extra beveiligingsdimensie toe aan besturingssysteem Android.

Dankzij Workspace zitten kritieke bedrijfsapplicaties en -gegevens achter slot en grendel, terwijl alle apparaten correct geconfigureerd en 24/7 geüpdatet zijn via Configure, Mobile Enrollment, Manage en E-FOTA. Werknemers hebben geen gedoe met updates, instellingen of een scheiding tussen werk- en privégebruik.

Enterprise Editions: best beveiligde smartphones

Samsung biedt voor de zakelijke markt Enterprise Editions van de Galaxy-toestellen S20, S10, S10e, S9, A40, XCover 4s, XCover Pro en Tab Active Pro aan. Enterprise Edition staat voor veilig gebruik, eenvoudig beheer én grip op je mobiele omgeving, onder andere door vier jaar security- en firmware-updates, E-FOTA on MDM en Knox Configure te garanderen.

Ruggedized en Samsung Galaxy S20

Bijzonder interessante mobiele apparaten voor bedrijven zijn de Galaxy S20 en ‘ruggedized’ XCover Pro en Galaxy Tab Active Pro. De Samsung Galaxy S20 5G staat bol van de premium functionaliteiten.

De ruggedized – oftewel extra robuuste – XCover Pro-telefoon en Galaxy Tab Active Pro-tablet zijn perfecte toestellen voor uitdagende werkomstandigheden. Denk aan veld- en fabriekswerk, de bouw en pakketbezorging. Zo zijn ze tot 1,5 meter waterproof, bestand tegen vuil en zand, schokbestendig en heb je altijd goede grip dankzij de antislipafwerking.

Gerelateerde artikelen