Waarom iPhones zo populair zijn voor zakelijk gebruik

Waar Macs het in het bedrijfsleven afleggen tegen pc’s, domineren iPhones de zakelijke smartphonemarkt. Waarom zijn de Apple-telefoons zo geliefd onder zakelijke gebruikers? Tipje van de sluier: dat komt onder andere door de lange levensduur, veiligheid, gebruiksvriendelijkheid en slimme productiviteitstoepassingen.

Goed, IBM verkocht in 1994 al een ‘smartphone’ met een touchscreen die apps van externe partijen kon draaien. Maar de introductie van de iPhone in 2007 luidde het moderne smartphonetijdperk in. De rode draad bij alle iPhones die tot nu zin geproduceerd: een tien voor design, intuïtieve bediening, innovatieve functionaliteiten, krachtige hardware, een lange levensduur, veilig gebruik en voortreffelijke camera’s. Het zijn allemaal aspecten die worden gewaardeerd door zowel bedrijven als medewerkers.

iPhones hebben een lange levensduur

De langere levensduur van iPhones is deels te verklaren door de robuuste hardware. Belangrijker nog is dat Apple, vergeleken met fabrikanten van Android-smartphones, bijzonder lang updates van het besturingssysteem iOS blijft uitrollen. Zo is momenteel de nieuwste versie (iOS 13) ook beschikbaar voor de iPhone 6s, die dateert uit 2015. iPhones ontvangen doorgaans een jaar of vijf updates; bij veel Android-toestellen is dit slechts zo’n twee jaar. Zo bezien is het logisch dat de markt voor refurbished smartphones bijna uitsluitend bestaat uit iPhones.

iOS: gebruiksgemak en slimme functionaliteiten

Het besturingssysteem iOS voelt intuïtief aan, is voorzien van slimmigheden die zorgen voor efficiënt gebruik en heeft tal van functionaliteiten die perfect zijn voor zakelijk gebruik. We zoomen in op een aantal productiviteitsfuncties in iOS 13:

Herinneringen
Binnen de app Herinneringen kun je reminders op intelligente wijze creëren, organiseren en in de gaten houden. Zo kun je bijvoorbeeld automatisch reminders bundelen in slimme lijsten, herinneringen markeren als belangrijk of alleen de reminders voor vandaag tonen. Tijdens het chatten doet Siri automatisch suggesties voor mogelijke reminders.

Notities
De app Notities doet nauwelijks onder voor Evernote. Je kunt notities bijvoorbeeld zien als visuele miniatuurweergaven, waardoor je snel notities kunt vinden. Notities zijn ook te organiseren in mappen en submappen. Omdat mappen zijn te delen, kunnen je collega’s notities, bijlages of submappen toevoegen.

CarPlay
Met CarPlay kun je je iPhone veiliger gebruiken in de auto. Binnen iOS 13 is een nieuwe weergavemogelijkheid toegevoegd waarbij je één venster hebt voor Apple Kaarten, audiobediening én slimme Siri-suggesties. In lijn met de MONO-campagne van de overheid kun je de functie ‘Niet storen tijdens autorijden’ activeren, waardoor je onderweg geen notificaties ontvangt. De herontworpen Kalender-app geeft een snelle blik op de dag, waarbij je met één keer tikken bijvoorbeeld een routebeschrijving krijgt of inbelt in een meeting.

Kalender
Dankzij functies zoals drag-and-drop om gebeurtenissen te verzetten, het delen van gebeurtenissen met collega’s en het toevoegen van bijlages aan gebeurtenissen is de Kalender-app van iOS geoptimaliseerd voor gebruik in het bedrijfsleven.

Contacten
Een handige extra functie voor zakelijke gebruikers binnen de (toch al bijzonder uitgebreide) app Contacten is dat er honderden extra, specifiekere labels beschikbaar zijn voor je contacten. Denk bijvoorbeeld aan functietitel, afdeling of locatie.

Bestanden
Met de app Bestanden kun je al je documenten zoeken en organiseren vanuit één plek. Bestanden kunnen op alle mogelijke manieren worden weergegeven en georganiseerd, onder meer via drag-and-drop. De app ondersteunt externe cloud/diensten zoals Dropbox, Google Drive en OneDrive.

Kaarten
In Apple Kaarten kun je alvast virtueel rondkijken op de plaats van bestemming, zodat je nooit te laat komt voor een afspraak. Ook handig: deel je verwachte aankomsttijd via één tik met je collega’s of zakelijke relaties.

Siri
Siri is je persoonlijke virtuele assistent. Met Siri kun je bijvoorbeeld door stembediening notities en reminders opslaan, e-mails opstellen en de navigatie instellen. Siri herkent ook reminders in berichten en gebeurtenissen in apps van derden.

Productiviteitsapps
Naast Apple-applicaties als Keynote, FaceTime en Pages zijn er iOS-apps beschikbaar voor alle gangbare productiviteitstools, zoals Gmail, Slack en Microsoft Teams.

Lees meer informatie over zakelijk videobellen op je smartphone.

Bring your own device

Bring Your Own Device (BYOD) is fijn voor medewerkers, maar brengt ook uitdagingen met zich mee. De beheertool User Enrollment maakt het mogelijk om de privacy van gebruikers te bewaken, terwijl bedrijfsdata worden beschermd. Beheerde accounts, apps en data blijven via versleuteling gescheiden van de rest van het toestel.

Apple Business Manager

Apple Business Manager is een eenvoudig webportaal dat je kunt gebruiken om Apple ID’s te creëren en beheren voor je medewerkers, zodat ze daarna toegang hebben tot diensten als iCloud Drive en iCloud Notes.

Veiligheid boven alles

iPhones zijn over het algemeen veiligere apparaten dan Android-smartphones. iOS is namelijk ‘closed source’. Oftewel: de broncode is afgeschermd. Kwaadwillenden kunnen daardoor minder makkelijk misbruik maken van eventuele gaten in de beveiliging. Bovendien worden de apps in de App Store beter gescreend dan in de Google Play Store, al moet gezegd worden dat Google een enorme inhaalslag heeft gemaakt.

Feit blijft dat iPhones minder vaak last hebben van veiligheidsissues zoals malware. En dat wordt gewaardeerd door IT-afdelingen.

Lees meer over tips om veilig te internetten voor MKB.

Symbiose binnen het Apple-ecosysteem

Gebruik je meerdere apparaten binnen het Apple-ecosysteem, zoals iPhone, MacBook, iPad, Apple Watch en AirPods (2)? Dan profiteer je van symbiotische voordelen. Dankzij iCloud is namelijk alles feilloos gesynchroniseerd, waardoor je nooit gedoe hebt met gegevens overzetten. Bovendien beschik je over handige functies zoals het verzenden en ontvangen van tekstberichten op je Mac en de applicatie AirDrop om bestanden uit te wisselen met andere Apple-apparaten.

AirPods 2 zijn overigens de optimale aanvulling op een iPhone. Met deze true wireless oordopjes in, kun je Siri gemakkelijk stemcommando’s geven of binnenkomende notificaties laten voorlezen. Twee paar AirPods zijn bovendien te koppelen aan één iPhone. Handig wanneer je als duo een businesscall moet plegen in een luidruchtige omgeving waar de speakerfunctie niet gewenst is.

Solide hardware en voortreffelijke camera’s

Wat betreft hardwarespecificaties zoals processorsnelheid, opslag en werkgeheugen zitten iPhones altijd in het topsegment van de markt. Op cameravlak stonden iPhones jarenlang op eenzame hoogte, maar tegenwoordig moeten ze concurrentie dulden van onder meer Huawei en Google Pixel.

Met de iPhone 11 (Pro en Pro Max) blinkt Apple weer uit. Het twee- of driecamerasysteem beschikt over onder meer optische beeldstabilisatie, nachtmodus, 4K video, ultragroothoekfotografie en slow-motion selfies. En dat is niet alleen leuk voor alle privékiekjes, maar ook een pre voor ondernemers die (semi)professionele foto’s willen maken van bijvoorbeeld producten of evenementen.

Daarom een iPhone kopen

Heeft dit artikel je geholpen bij het bepalen van je keuzen voor een iPhone? Kijk bij ons zakelijk aanbod van iPhones voor de mogelijkheden.

Gerelateerde artikelen