Wat zijn de verschillen tussen Cisco Webex en Microsoft Teams?

Samenwerkingsplatforms zijn onmisbaar in ons dagelijkse werk. Als ondernemer wil je het platform dat het beste past bij jouw bedrijf. Wij legden twee ijzersterke namen naast elkaar: Cisco Webex en Microsoft Teams. Wat zijn de belangrijkste verschillen tussen de twee?

In het kort

Cisco Webex werd onder de naam WebEx opgericht in 1995 en groeide uit tot een bekende aanbieder van on demand samenwerkingstools. In 2007 nam netwerkgigant Cisco het bedrijf over en Cisco ontwikkelde Webex tot een breed platform voor bellen, chatten en videovergaderen. Eind vorig jaar maakten maandelijks maar liefst 600 miljoen mensen wereldwijd gebruik van Webex. De belangrijkste applicaties binnen Webex zijn Meetings en Teams.

Microsoft Teams is een communicatie- en samenwerkingsplatform dat in 2017 beschikbaar werd voor gebruikers. Teams is onderdeel van Microsoft 365 en was officieel bedoeld als opvolger van Skype for Business. Het aantal gebruikers nam een enorme vlucht tijdens de Corona-periode: eind vorig jaar waren dat er dagelijks 115 miljoen. Teams biedt alle diensten in één applicatie.

Cisco webex

De vergelijking

1. Video- en audiobellen

Bij Cisco Webex kan dit met de functies ‘Teams’ en ‘Meetings’. Die laatste functionaliteit heeft de meest uitgebreide mogelijkheden voor conferencing, dus het is het handigst om die te gebruiken. Meetings beschikt over een intuïtieve interface waarin makkelijk te vinden is hoe je een meeting plant, mensen uitnodigt en agendapunten toevoegt.

Het kiezen en testen van audio-devices gaat ook gemakkelijk. Verder heeft Webex een flinke slag gemaakt wat betreft de audiokwaliteit en ruisonderdrukking, live transcriptie en realtime vertaling. Ook biedt Webex verschillende keuzes in weergave van deelnemers aan een meeting. Ondertussen werkt Cisco aan de mogelijkheid om deelnemers die samen op één locatie zitten individueel te framen in een meeting, wat prettig is voor deelnemers die niet fysiek aanwezig zijn.

Videobellen is de bekendste feature van Microsoft Teams, en het platform heeft de laatste tijd op dit gebied veel verbeteringen doorgevoerd. Bijvoorbeeld in de weergave van deelnemers door middel van Dynamic View. Daarmee pas je de weergave aan je persoonlijke voorkeuren aan. MS Teams biedt voor geplande vergaderingen ook live transcriptie vanuit het Engels. Met behulp van Microsoft Translator kun je meetings in Teams live vertalen.

webex by cisco

2. Documenten delen en opslaan

Samenwerken in documenten en het opslaan en delen ervan zijn belangrijke functionaliteiten van beide platforms. In Cisco Webex kunnen gebruikers samenwerken via geïntegreerde applicaties, waarin ook files kunnen worden opgeslagen en gedeeld. 

Microsoft Teams biedt integratie met SharePoint en OneDrive. Van daaruit kunnen gebruikers documenten delen, ze opslaan en erin samenwerken.


Whitepaper: Hybride werken écht laten werken

Na 2 jaar volledig thuiswerken, zet Nederland nu een volgende stap: naar het hybride werken. Hoe laat je dat écht werken?

Download


3. Telefonie

Aan Cisco Webex zijn alle vaste en mobiele telefonieproducten binnen een onderneming, en zelfs telefooncentrales, in de cloud te koppelen via Webex Calling.

Of combineer telefonieproducten van KPN EEN MKB met Webex by Cisco. Hiermee sluit je jouw vaste en mobiele telefoniediensten naadloos op elkaar aan. Alle communicatie kan via Webex verlopen.

Microsoft Teams kan eveneens worden gekoppeld aan KPN EEN MKB, met een vast nummer voor elke gebruiker.

webex videobellen

4. Integratie

Meer dan 140 apps zijn inmiddels te gebruiken in Cisco Webex, en dat aantal groeit snel. Het gaat daarbij om apps rond productiviteit (Salesforce), samenwerking (Trello) en hybride werken (Prezi Video). Interne developers kunnen door middel van een REST API makkelijk eigen websites, applicaties en diensten in Webex integreren.

In Microsoft Teams kunnen gebruikers meer dan 600 geïntegreerde apps gebruiken. Via Microsoft Graph en het Teams developer-platform kunnen ondernemingen eigen applicaties bouwen om te gebruiken in Teams of functionaliteiten van Teams gebruiken in eigen applicaties.

5. Hardware

Cisco is zelf producent van succesvolle zakelijke hardware. Deze devices sluiten vanzelfsprekend naadloos aan op Cisco Webex, of het nu gaat om monitors in de Webex Desk-serie, camera’s, Webex Boards of IP-telefoons. Liever andere hardware? Cisco Webex wordt ondersteund door verschillende hardware aanbieders, zoals Yealink.

Microsoft Teams sluit aan bij hardware van talrijke aanbieders, zoals Logitech, Lenova en HP. Voor elk formaat onderneming is er een passende oplossing te vinden en zijn devices te integreren in het platform.

webex cisco conferencing

6. Security

Wat betreft security scoren beide platforms uitstekend, wat je uiteraard mag verwachten van beide moederbedrijven Microsoft en Cisco. Cisco Webex beschikt over nét wat meer security- en privacy-certificeringen. Cisco blijft werken aan betere security, om zo bijvoorbeeld te voorkomen dat er data verloren gaat. Bijvoorbeeld door, indien nodig, vertrouwelijke informatie automatisch te blokkeren. De verregaande security methoden maakt Cisco Webex de meest aantrekkelijke keuze voor bedrijven die aan bepaalde compliance en certificering moeten voldoen. Cisco Webex is daarom een veelgebruikte tool binnen de overheid, financiële sector, advocatuur, etc.

Microsoft Teams voldoet aan alle security-eisen die voor alle producten van Microsoft gelden. Voor Teams geldt dat IT-verantwoordelijken de governance zo veel mogelijk in eigen hand hebben. Zij beheren gebruikers in Azure Active Directory en bepalen zelf wie  bijvoorbeeld een team mag aanmaken, wat er gebeurt met data als een team niet meer bestaat en of er externen bij data mogen.

Gerelateerde artikelen