Verleng op tijd je eHerkenningsmiddel

Aangifte doen via Mijn Belastingdienst Zakelijk? Inloggen bij het UWV? voor veel overheidsinstellingen is een geldig eHerkenningsmiddel nodig. Met een verlopen middel kun je niet inloggen en riskeer je een boete. Hoelang is jouw eHerkenningsmiddel nog geldig?

Wat is dat ook alweer, eHerkenning?

In 2010 werd eHerkenning gelanceerd als de opvolger van 'DigiD voor ondernemers'. Het is een veilig inlogmiddel dat betrouwbare gegevensuitwisseling mogelijk maakt tussen het bedrijfsleven en (semi)overheidsinstellingen. Tegenwoordig biedt eHerkenning toegang tot de online diensten van meer dan vijfhonderd verschillende aanbieders, waaronder UWV, gemeenten, verzekeraars en de Belastingdienst.

Waarom moet ik juist nu de geldigheid van mijn middel controleren?

Sinds 1 januari 2022 geldt voor btw-aangifte de verplichting om in te loggen met eHerkenning op minimaal betrouwbaarheidsniveau 3 (EH3). In enkele gevallen is voor eenmanszaken inloggen met DigiD toegestaan. Veel ondernemers schaften toen een eHerkenningsmiddel met een looptijd van één jaar aan. Die termijn is nu verstreken.

Hoe controleer ik de geldigheid van mijn eHerkenningsmiddel?

De KPN User Portal is de cockpit waar je alles regelt rondom jouw eHerkenningsmiddel. Hier wijzig je gegevens, voer je upgrades uit, vraag je nieuwe middelen aan en regel je machtigingen. Ook de geldigheidsduur van de verstrekte middelen is hier in te zien.

Is het erg als mijn eHerkenningsmiddel is verlopen?

Een middel kun je in de meeste gevallen gewoon verlengen. Doe dit wel op tijd, want als je middel verloopt dan moet je een nieuwe aanvraag starten. Ben je te laat waardoor je de btw-aangifte niet op tijd kunt indienen, dan riskeer je een ‘verzuimboete’. Die bedraagt 3 procent van het te laat betaalde bedrag.

En wat als ik voor mijn btw-aangifte te laat ben met verlengen?

Neem dan onmiddellijk contact op met de Belastingdienst om te kijken wat de opties zijn. Misschien is het mogelijk om uitstel te krijgen voor het indienen van de btw-aangifte, of kun je tijdelijk een ander optie gebruiken om toegang te krijgen tot je aangifte. Onderneem in ieder geval direct actie.

Hoe verleng ik een eHerkenningsmiddel van KPN?

Machtigingenbeheerders en gebruikers met toestemming van de bevoegd vertegenwoordiger kunnen een eHerkenningsmiddel verlengen. De KPN User Portal is daarvoor altijd het startpunt.

Gebruikers gaan via 'Mijn account' en 'Mijn machtigingen' naar het paginamenu 'Machtigingen verlengen' en voltooien daar het aanvraagproces. Machtigingenbeheerders gaan naar 'Beheer' en 'Machtigingen' en selecteren de organisatie die de standaardmachtiging heeft verleend en de medewerker die een verlenging nodig heeft.

Voor welke looptijd kan ik bij verlenging het beste kiezen?

Daar is geen eenduidig antwoord op te geven. Hoe langer de looptijd, hoe lager de kosten per jaar. Is met je verlenging de totale bestaanstijd van je middel meer dan 5 jaar, dan is een nieuwe fysieke identificatie van de gebruiker noodzakelijk. De wetgever heeft namelijk bepaald dat het vaststellen van de identiteit eens in de vijf jaar moet gebeuren.

Waarom verlengen bij KPN?

Een keuze voor KPN is een keuze voor toekomstbestendigheid. De identity-markt verandert snel, onder andere door nieuwe wet- en regelgeving. KPN volgt die veranderingen op de voet zodat we ook over vijf, tien of vijftien jaar een betrouwbare dienstverlening kunnen bieden. Met altijd de garantie dat data in Nederland blijven, en beveiliging en privacybescherming gewaarborgd zijn.

Waar kan ik terecht voor meer informatie over verlengen?

De KPN eID Servicedesk helpt je graag. Deze servicedesk is te bereiken via chat, telefoon en mail. Voor meer info, kijk op: kpn.com/eherkenning

Gerelateerde artikelen