Verken de wereld van augmented reality

De Pokémon GO-rage zal niemand ontgaan zijn: een mooi voorbeeld van een app die slim gebruik maakt van augmented reality (AR). De potentie van AR reikt echter véél verder dan puur amusement voor consumenten. Van zorginstellingen tot maakindustrie en van onderwijs tot retail: AR biedt volop mogelijkheden voor de zakelijke markt.

Augmented reality creëert een intelligente informatielaag op de werkelijkheid: het voegt tekst, geluid, beeld of andere virtuele aspecten toe aan onze omgeving. Dat kan via een smartphone, zoals Pokémon Go doet, maar ook via een slimme bril of een projector. Slimme sensoren en kunstmatige intelligentie interpreteren onze omgeving en verrijken deze met relevante, contextuele toevoegingen. Als dit goed wordt ingezet, maakt het ons efficiënter, sneller en zorgvuldiger.

Hoe snel merkt de zakelijke markt daar écht iets van?

Volgens Gartner bereikt augmented reality binnen 5 tot 10 jaar het ‘plateau van productiviteit’ op de Gartner Hype Cycle voor opkomende technologieën. Dat betekent niet dat AR tot die tijd nog in de fase van pure amusementstechnologie blijft hangen. Integendeel. De eerste zakelijke toepassingen van augmented reality hebben hun succes allang bewezen. Denk bijvoorbeeld aan een slimme bril voor medewerkers van een distributiecentrum, die barcodes van pakketten scant en de medewerker vervolgens naar de juiste sorteerbak leidt. Of aan tablets die naar de motor van een auto kijken en de monteur instructies geven over te vervangen onderdelen. Voor steeds meer organisaties is AR een nieuwe technologie om efficiënter of klantgerichter te werken.

Welke hobbels liggen er op de weg?

Augmented reality heeft nog een lange weg te gaan totdat het een onmisbaar onderdeel van ons leven wordt. De grootste hobbels zijn de technologie: waardevolle AR-applicaties ontwikkelen is kostbaar en ook de prijs van professionele AR-apparatuur schrikt veel bedrijven af. Daarnaast speelt privacy een rol. Hoe ga je bijvoorbeeld om met de privacy van medewerkers als alles in hun blikveld geregistreerd wordt? Ondanks dat zit de ontwikkeling van AR in een stroomversnelling. Nú onderzoeken wat AR voor jouw bedrijf kan betekenen, is dan ook bijzonder waardevol. En kan je een voorsprong opleveren.

Gerelateerde artikelen