Digitaliseren in de zorg: begin bij een solide basis

Zorg dichterbij je patiënten of cliënten brengen, intensiever samenwerken met je ketenpartners, de werkdruk voor je medewerkers verlagen: als zorgorganisatie heb je er ongetwijfeld je handen vol aan. Digitalisering kan je er goed bij helpen. En dat begint bij een solide basisinfrastructuur. Zoals slimme verbindingen of een moderne online werkplek.

Hoe belangrijk zo’n solide basisinfrastructuur is, laat de praktijk wel zien. Zo komen we nog steeds veel organisaties in de zorg tegen die worstelen met verschillende systemen. Systemen die slecht op elkaar aansluiten, die verouderd zijn en daardoor samenwerking in de weg kunnen staan. Wij zijn overigens niet de enige die daarop wijzen. In de leidraad zorg-ICT stelt de Autoriteit Consument en Markt (ACM) dat digitalisering zo cruciaal is, dat systemen ‘interoperabel’ zouden moeten zijn en data ‘portabel’. Oftewel: software moet kunnen samenwerken en data moeten zonder problemen aan de eigenaar kunnen worden overgedragen. Wil je werkelijk de grote uitdagingen waar de zorg voor staat tackelen, dan kun je er dus niet omheen. Dan is het tijd om de mouwen op te stropen en de basisinfrastructuur goed op orde te brengen.

Dit is een goede basisinfrastructuur

Met een goede basisinfrastructuur weet je dat je altijd kunt rekenen op goede, veilige en flexibel functionerende ICT. Wanneer de basis op orde is, ontstaat bovendien de ruimte om vaker om je heen te kijken naar wat er op je afkomt. Naar de technologische mogelijkheden die zich aandienen om je zorgverlening verder te verbeteren.

Maar waar bestaat die solide basisinfrastructuur dan uit? Wij onderscheiden 4 belangrijke elementen.

1. Samen slimmer werken: een digitale werkplek

Je zorgmedewerkers staan op nummer één. Zij leveren de zorg, hun werkprocessen zijn leidend. Een moderne werkomgeving is voor hen cruciaal, met een online werkplek die ze in staat stelt overal bij relevante dossiers en informatie te kunnen. Een online werkplek die desnoods op één toestel past, waarop zowel alarmering binnenkomt als virtueel teamoverleg mogelijk is.

2. Helemaal veilig, zonder gedoe

Securitymaatregelen kunnen een hoop gedoe met zich meebrengen, met extra autorisaties en andere vertragende factoren. In de zorg wil je dat voorkomen. Daarom kun je beter werken met toepassingen die onder de motorkap al veilig zijn. Bijvoorbeeld met een netwerk dat het dataverkeer automatisch monitort. Of een speciale, extra beveiligde, cloudomgeving voor zorgorganisaties.

3. Data uitwisselen op een ‘neutraal’ platform

De meeste zorgorganisaties hebben binnen de eigen muren de data aardig op orde. Maar onderling data uitwisselen, tussen zorgorganisaties, blijft vaak complex. Vanwege wet- en regelgeving, om technische redenen of bescherming van de privacy. Dat vraagt om een neutraal platform – een dataplatform dat ervoor zorgt dat je de zeggenschap over je data behoudt.

4. Moderne connectiviteit

Je netwerk, je internetverbinding, je telefoonlijnen: allemaal vormen van connectiviteit. En die connectiviteit heeft de afgelopen jaren niet stil gestaan. Netwerken kunnen nu bijvoorbeeld op afstand worden aangezet, uitgebreid en ingekrompen. Je kunt je netwerk zelfs de beveiliging laten uitvoeren en live de verkeersstromen controleren. Belangrijk voor een solide basis dus.

Bij elkaar opgeteld: de 4 elementen van een solide basisinfrastructuur

Een moderne werkplek, de juiste set aan beveiligingsmaatregelen, een goed dataplatform en slimme connectiviteit: samen vormen ze je ICT-basisinfrastructuur. Al deze elementen kun je bij verschillende leveranciers afnemen of bij één grotere leverancier – wat jullie voorkeur heeft. Probeer alleen wel zoveel mogelijk gebruik te maken van marktstandaarden. Dat biedt de flexibiliteit om snel te kunnen reageren op nieuwe mogelijkheden. Tegelijk geeft dat meer veiligheid, omdat je updates en aanpassingen integraal kan laten doen: geen vergeten toepassingen meer die een veiligheidslek kunnen zijn. In een tijd dat technologie zich snel blijft ontwikkelen, geeft zo’n integrale benadering de gemoedsrust die je goed kunt gebruiken.

Meer weten

Wil je meer weten over een goede basisinfrastructuur? Hoe je dat als zorgorganisatie het beste kan aanpakken? Download dan onze whitepaper Digitaliseren in de zorg: begin bij een solide basis.

Gerelateerde artikelen