Verbrugge Terminals en KPN testen met 5G-verbonden voertuigen in de logistieke operatie

Geautomatiseerde, op afstand bestuurbare, voertuigen gaan de logistieke sector ingrijpend veranderen. In theorie kun je elk bewegend voertuig in een logistieke omgeving al op afstand bedienen vanuit een teleoperatiecentrum, mits je beschikt over de juiste connectiviteit. Samen met technologiepartners testten we de waarde van 5G-connectiviteit in de praktijk, met als doel het garanderen van veilige, betrouwbare en efficiënte logistieke toepassingen.

Veiliger en efficiënter werken

Bij Verbrugge Terminals in Vlissingen hebben we tests uitgevoerd met op afstand bestuurbare skid steers, ook wel bekend als schrankladers. Deze worden gebruikt om bulkladingen te verplaatsen in en naar magazijnen en binnenschepen. Verschillende skid steers worden realtime vanuit één teleoperatiecentrum op afstand bestuurd, waarbij de operator eenvoudig schakelt tussen de verschillende machines. Het op afstand besturen van machines en voertuigen maakt het werk veiliger en efficiënter. Operators hoeven zich namelijk niet meer van de ene machine naar de andere te verplaatsen en voorkomen daarmee blootstelling aan risicovolle omgevingen en materialen.

Volautomatisch first time right inparkeren

Een andere praktijkcase die we hebben getest is het autonoom achteruit inparkeren van vrachtwagens bij een terminal. Het docken van lange combinaties is vaak complex en brengt het risico op schade met zich mee. Met een volautomatisch dockingsysteem legt een onbemande, op afstand aangestuurde, vrachtwagen het laatste gedeelte naar het gewenste dockingpad geheel autonoom rijdend af met een nauwkeurigheid van 1-2 cm. Dit first time right inparkeren draagt bij aan een optimale logistieke operatie, waardoor je meer tijd en ruimte overhoudt en minder last hebt van schade en vertragingen.

De technologie achter het succes van de logistieke innovaties

Veilige en betrouwbare technologie speelt een cruciale rol bij het succes van deze voorbeelden. Waar private 5G in combinatie met lokalisatie zorgen voor de lage latency en exacte locatiebepaling, en draagt edge computing bij aan de besturing van de voertuigen door de razendsnelle dataverwerking en rekenkracht.

De haven is een uitdagende omgeving voor een telecommunicatie operator. Met veel staal en bewegingen van grote schepen komt het signaal niet altijd even goed door. Dit maakt het een perfecte testlocatie. De testresultaten zijn veelbelovend en bieden positieve vooruitzichten voor innovatieve toepassingen in de logistieke sector. Zo zet DHL 5G al in voor de aansturing van Automated Guided Vehicles (AGV’s) in hun logistieke centrum.

Meer weten?

Benieuwd welke andere technologische toepassingen mogelijk worden met 5G? Ontdek het tijdens ons gratis evenement ‘De kracht van private 5G’ op 28 november op de Brainport Industries Campus in Eindhoven. In één ochtend vertellen experts over de nieuwste technologische innovaties, zoals AR,  die vandaag de dag al worden ingezet bij organisaties en welke rol private 5G daarin speelt.

Deze tests vinden plaats binnen het project 5G-Blueprint en zijn uitgevoerd met een ecosysteem van technologiepartners, naast KPN en Verbrugge Terminals participeren V-tron, Roboauto en HAN University of Applied Sciences.

Gerelateerde artikelen