Veel grote bedrijven hebben 5G al op de agenda staan

Een groot aantal Nederlandse bedrijven heeft 5G (zeer) hoog op de agenda staan. Bij de ondernemingen met meer dan 150 medewerkers is dit 20 procent. En bij 60 procent is er aandacht voor de komende generatie mobiele netwerken.

Dit blijkt uit een onderzoek dat Kantar in opdracht van KPN uitvoerde naar de status van 5G in Nederland binnen de zakelijke doelgroep. Ondervraagd werden degenen die beslissingen nemen of beïnvloeden als het gaat om telecom- of IT-zaken binnen hun organisatie.

Bemoedigend

Jos Berière, strategic business developer bij KPN, vindt de resultaten zeer bemoedigend. Zonder dat enige marketingcampagne is gevoerd, ziet al een substantieel aantal grotere bedrijven de kansen van 5G. ‘We hebben nog maar beperkt informatie gedeeld, maar toch leeft het al zo’, aldus Berière. 5G is er nog niet als dienst, maar velen zien er al brood in.


Technology book

Kom alles te weten over de laatste tech-trends die uw bedrijf en de samenleving veranderen. Download gratis het Technology Book van KPN

Download


Liefst 60 procent van de grote bedrijven heeft voor 5G al een plekje op de agenda gereserveerd, terwijl het midden- en kleinbedrijf daar nauwelijks voor onder doet. Zelfs de onderkant van de zakelijke markt begint zich bewust te worden van de potentie van 5G. Bij 40 procent van de zzp’ers en bedrijven in de categorie SoHo (small office/home office) leeft 5G: het staat al op de agenda.

Voorhoede

Berière beschouwt de 20 procent van de grotere bedrijven die prioriteit geeft aan 5G-toepassingen, als een voorhoede van pioniers en ‘early adopters’. Een dergelijk percentage is in lijn met de Gartner hype cycle, waarbij 5G nog in de eerste fase zit: die van ‘innovation trigger’. Berière spreekt van een klassiek beeld.

Dat de grotere bedrijven met meer dan 150 werknemers voorop liggen, is geen verrassing. Door hun omvang heeft deze groep vaak mensen in huis die in staat zijn vooruit te kijken. Als 5G echt beschikbaar komt, valt te verwachten dat het percentage van 20 snel omhoog gaat. Bij de 80 procent die 5G nu nog geen prioriteit geeft, is niet de vraag óf ze instappen, maar wanneer.

Prognoses

KPN staat niet alleen in zijn optimisme over 5G. In de nieuwe editie van Ericssons Mobility Report, die in juni uitkwam, constateerde het bedrijf dat 5G sneller wordt opgepikt dan was verwacht. De vaart zit er in deze vroege fase zo snel in en het enthousiasme voor 5G is zo groot dat Ericsson zijn prognoses naar boven bijstelt. In de november-editie van dit rapport werden nog 1,5 miljard 5G- abonnementen voor eind 2024 voorspeld. Thans is die prognose verhoogd naar 1,9 miljard. In een half jaar tijd is de prognose dus met liefst 400 miljoen abonnementen omhoog gegaan. Andere voorspellingen zijn ook aanzienlijk rooskleuriger geworden. Verwacht wordt dat 45 procent van de totale wereldbevolking eind 2024 leeft in een gebied met 5G-dekking. Tegen die tijd zullen 5G- netwerken 35 procent van het totale mobiele verkeer dragen.

Fredrik Jejdling, Ericssons Executive Vice President and Head of Networks, constateert dat 5G nu echt definitief van de grond komt en in een snel tempo. Zowel service providers als gebruikers zijn enthousiast over de nieuwe technologie. 5G heeft een positieve impact op iemands leven en op de zakenwereld, aldus Jejdling. De voordelen strekken verder dan het Internet of Things (IoT) en de Vierde Industriële Revolutie. De vruchten van 5G kunnen alleen worden geplukt als een solide ecosysteem tot stand komt waarin technologie, regelgeving, veiligheid en partners een rol spelen, opdat de nieuwe mogelijkheden de gehele maatschappij gaan dienen.

Brede doelgroep

Het onderzoek van KPN en Kantar toont aan dat zo’n ecosysteem in Nederland kansrijk is, gezien de interesse voor 5G. Het rapport 'De status van 5G; een eerste indicatie, onderscheidt zich niet alleen in de omvang (1.538 deelnemers) maar ook in de breedte van de doelgroep. Alle sectoren werden bestreken, dus niet alleen de industrie. Anders dan bij onderzoeken van onder andere Accenture en Cap Gemini is ook naar het mkb, zzp’ers en SoHo (small office, home office) gekeken.

Er is een duidelijk verschil tussen kleinere bedrijven en de grootzakelijke markt. Bij de grotere bedrijven (meer dan 150 medewerkers) is 81 procent (enigszins) bekend met 5G. Bij het mkb is dit 75 procent. En bij de segmenten zzp en SoHo rond de 65 procent. Gemiddeld is 73 procent (enigszins) bekend met 5G. 24 procent heeft er wel eens van gehoord maar weet niet wat het inhoudt. Deze resultaten liggen redelijk in lijn met een onderzoek dat Deloitte in Australië deed onder het bedrijfsleven, zij het dat de 5G-consumentendienst daar al beschikbaar is.

Benieuwd wat 5G-technologie voor uw organisatie kan betekenen?

Neem een vervolgstap in uw digitale transformatie, volg met uw bedrijf een maatwerksessie in de KPN Digital Dutch Xperience. In één dagdeel wordt helder gemaakt hoe uw organisatie (extra) kan profiteren van digitalisering. 

Meer informatie

Gerelateerde artikelen