De 7 belangrijkste digitale trends voor ondernemers in 2024

Ook het komende ondernemersjaar volgen nieuwe ontwikkelingen elkaar snel op. AI, data, de energietransitie en een stotterende economie blijven bepalende factoren. Hoe speel je daar als ondernemer op in? Hier zijn de 7 belangrijkste trends voor 2024.

1. AI is de hype voorbij

In het afgelopen jaar heeft generatieve AI zowel bedrijven als het dagelijks werk stormachtig veranderd. ChatGPT is het snelst groeiende online platform ooit en kreeg concurrentie van onder meer Google Bard. Talloze startups en bestaande bedrijven startten met AI-based dienstverlening en integreerden kunstmatige intelligentie in bestaande producten. De snelheid waarmee AI aan kracht toeneemt, is duizelingwekkend.

Er zijn nog steeds beperkingen aan wat AI volledig autonoom kan doen – en het is de vraag of dit altijd wenselijk is. Maar als ondersteuning kunnen AI-services goud waard zijn, zeker in combinatie met 5G-connectiviteit. Denk aan het verbeteren van je customer experience, het automatiseren van je processen of meedenken over nieuwe kansen voor je business. AI is here to stay, dus check de komende tijd zeker wat AI-tools voor jou kan betekenen.


eBook: 100 Websites voor ondernemers

Beter (samen)werken met 100 handige websites en clouddiensten voor ondernemers.

Download


2. Werving draait steeds meer om menselijke skills

Gevolg van steeds betere AI: skills die kunstmatige intelligentie goed onder de knie heeft, zullen bij mensen steeds minder belangrijk worden. En dat is van invloed op je vacaturebeleid.

Bij het aannemen van personeel is het essentieel om te letten op soft skills zoals communicatieve vaardigheden, probleemoplossing en strategisch denken. Ook flexibiliteit en het vermogen om nieuwe dingen te leren zijn belangrijke eigenschappen in de nieuwe realiteit die door AI en de digitale transformatie ontstaat.

3. Cybercriminelen gebruiken AI als breekijzer

AI is ook dé belangrijke ontwikkeling achter trends op het gebied van cybersecurity. Criminelen gebruiken AI bijvoorbeeld om foutloze phishingmails op te stellen of een stem geloofwaardig te imiteren.

Met AI, en in het bijzonder met quantum computing, is het mogelijk om steeds sneller wachtwoorden te kraken. Op het gebied van cyberveiligheid is het ook goed om in 2024 ‘cybercrime-as-a-service’, ‘hacktivisme’ en ‘quishing’ (hacken via QR-codes) in de gaten te houden. Lees hier meer over hoe je je tegen deze dreigingen kunt beschermen.


eBook: Gehackt!

Wat moet je doen bij hacks, phishing, ransomware of andere cybercrime? Wees voorbereid met ons eBook.

Download


4. Duurzaamheid wordt nóg belangrijker

Ondernemingen zijn al een aantal jaren bezig met vergroening, energiezuinigheid en klimaatvriendelijkheid. In 2024 blijven consumenten dit belangrijk vinden. Ook krijgen ze een steeds scherper oog voor greenwashing.

Of het nu gaat om milieuvriendelijk transport, sustainable productiemethoden, een lange bruikbaarheid en de mogelijkheid om te repareren. Of om weinig en duurzaam verpakkingsmateriaal en de mogelijkheid om te recyclen: het zijn allemaal manieren om ‘groener’ te opereren. Hoewel consumenten openstaan voor duurzaamheid, zijn ze in economisch onzekere tijden terughoudend met extra uitgaven. Daarin de juiste balans vinden blijft een belangrijke uitdaging voor ondernemers.

5. Krimpflatie blijft nog even hangen

Een trend tegen wil en dank die ook in 2024 zal aanhouden, is krimpflatie. Oftewel ‘minder waar voor hetzelfde geld’. Dit is voornamelijk merkbaar in sectoren zoals de horeca en foodretail: doordat energie, personeel en inkoop zoveel duurder zijn geworden, worden inhoud en porties kleiner.

Uit onderzoek van kassa- en betaalonderneming Lightspeed onder 1.000 Nederlandse consumenten blijkt dat tweederde met krimpflatie te maken heeft gehad. Van de ondervraagden is 66 procent zich ervan bewust dat horecazaken de porties kleiner maken vanwege de gevolgen van inflatie. En bijna 40 procent heeft dat liever dan meer te moeten betalen voor gerechten met dezelfde grootte als voorheen.


Bedrijf Starten Checklist

Met 17 belangrijke stappen voor de startende ondernemer.

Download


6. Geen onderscheid meer tussen online en offline

Zorg dat je je klant een naadloze shop-ervaring biedt. Dit geldt voor elke onderneming, maar zeker voor retail is omnichannel de afgelopen jaren een ijzeren wet geworden. De klant verwacht dat je fysieke winkel verweven is met je onlinekanalen, en vice versa.

Een consistente ervaring, servicekwaliteit en naadloos schakelen tussen online en offline: wanneer je klanten dit moeiteloos ervaren, heb je als ondernemer een strategische voorsprong.

7. Data en digitale transformatie: fundament van je onderneming

Het verzamelen en begrijpen van data over je klanten en je onderneming is key voor een omnichannel customer experience. Maar niet alleen daarvoor. Zeker in economisch onzekere tijden met problemen als personeelstekorten en hoge kosten, is het belangrijker dan ooit om data strategisch in te zetten.

De juist insights zorgen voor tevreden klanten, een efficiënt proces, betere automatisering en uiteindelijk een hogere omzet. AI en de beste connectiviteit helpen daarbij. ‘Waar sta ik in de digitale transformatie?’ is een vraag die elke ondernemer zichzelf in 2024 moet stellen. Een solide plan hiervoor maakt het realiseren van andere zakelijke doelen aanzienlijk eenvoudiger.

Gerelateerde artikelen