Toekomstvast met Managed Hybrid Cloud

De eerste website van Nederland, tegelijkertijd de derde ter wereld, was van het Nationaal instituut voor subatomaire fysica (NIKHEF). Deze website kwam in februari 1992 in de lucht. In 1993 gaf CERN de broncode van het World Wide Web vrij. Hiermee werd de start gegeven aan de explosieve groei van het internet.

De eerste reguliere Nederlandse websites ontstonden kort daarop vanaf 1994. Om een indicatie te geven van de groei sindsdien; in april 2017 staan er ruim 5,7 miljoen NL-domeinnamen geregistreerd (volgens Stichting Internet Domeinregistratie Nederland).

De website is inmiddels niet meer weg te denken in de communicatie tussen bedrijven en hun eindgebruikers. In 25 jaar tijd heeft de website zich ontwikkeld van digitaal visitekaartje tot interactief portaal in de digitale dienstverlening. Door deze verschuiving wordt het belang van de website steeds groter waardoor continuïteit, flexibiliteit en beveiliging hoger op de agenda staan.

Websites worden tegenwoordig steeds meer op basis van agile en incremental development ontwikkeld en onderhouden, dat wil zeggen de mogelijkheid om elke dag nieuwe functionaliteit toe te voegen en om diverse versies van een webpagina gelijktijdig geactiveerd te hebben waarna de meest succesvolle ingezet wordt. Met andere woorden: 'Speed is the new currency'.

Enterprise webhosting

KPN zelf heeft jarenlange ervaring met de hosting en het beheer van de eigen websites van de diverse labels. Deze ervaring wordt ingezet voor de dienst Enterprise Webhosting. Hiermee leveren we de volledige ontzorging van het beheer van de hosting en connectiviteit van websites en webportals. Enterprise Webhosting is onderdeel van Managed Hybrid Cloud en valt onder Cloud Managed Services.

Door de explosieve verandering van de rol van websites en webportals is het essentieel te innoveren op de onderliggende infrastructuur waar de diensten op draaien. Het huidige platform van KPN Enterprise Webhosting wordt gemigreerd naar een up-to-date platform binnen de Managed Hybrid Cloud, waarbij KPN klanten gebruik zullen gaan maken van de additionele voordelen op het gebied van flexibiliteit en security.

Van een interne infrastructuur naar een virtual private cloud omgeving

Net als voor veel andere bedrijven zijn dit zijn beslissende strategische keuzes in de digitale transitie van de dienstverlening. De totale Enterprise Webhosting omgeving gaat over naar CloudNL. Deze transitie speelt een cruciale rol in het wendbaar maken van de infrastructuur, maar vergt ook een intensieve samenwerking waarbij gebruik gemaakt wordt van de Agile methodiek.

Continue afstemming is van groot belang omdat deze migratie een gecombineerde inspanning is van meerdere afdelingen. Tijdens de sprintplanning wordt er bepaald wat er bereikt kan worden binnen een bepaalde cyclus (sprint) met als doel om gezamenlijk een functionaliteit op te kunnen leveren. Hierbij ligt de focus niet op deadlines halen, maar op snelheid creëren in het opleveren van diensten met toegevoegde waarde.

De Enterprise Webhosting migratie bestaat uit 5 hoofdonderdelen:

  • Gereedmaken van de cloudomgeving (verzameling van computerkracht);
  • Aanleggen van veilige koppelingen vanuit interne en externe netwerken;
  • Inrichten van generieke beheerapplicaties;
  • Inrichten van klantapplicaties;
  • Het migreren van de klantdata naar de klantapplicaties.

  Op dit moment zijn de voorbereidingen van deze migratie in volle gang, in het begin van het derde kwartaal zullen de eerste websites op het nieuwe platform live gezet worden. Met deze transitie zet Enterprise Webhosting van KPN de noodzakelijke stappen om gereed te zijn voor de toekomst, want het einde van de groei en het belang van websites en webportals zoals we die de afgelopen 25 jaar hebben gezien, is nog niet in zicht.

  Meer weten

  Wilt u meer weten over wat Managed Hybrid Cloud voor uw organisatie kan betekenen? Kijk op onze website

  Gerelateerde artikelen