The Digital Dutch: samenwerken sleutel tot succes

Samen versnellen, hoe we de handen ineen moeten slaan om het succes van zakelijk Nederland te vergroten. Die vraag stond centraal tijdens The Digital Dutch, het jaarlijkse evenement van KPN dat net als vorig jaar virtueel werd gehouden.

Vanuit The Digital Dutch-control room in de Jaarbeurs Utrecht nam presentator Jim Stolze, zelf ook ondernemer, de circa 5.000 kijkers mee langs de meest verrassende plekken in het netwerk van Nederland. Marieke Snoep, Chief Business Market en lid van de Raad van Bestuur van KPN, plaatste de nieuwste ontwikkelingen in perspectief.

Met drones over BV Nederland

Musicalster Tommie Christiaan stuurde een groep race-dronepiloten aan. Die vlogen naar onder meer Albert Heijn in Zaandam, het Solar Team Eindhoven en de cybercrime-teams bij de Nationale Politie in Amsterdam. Maar voordat de drones opstegen, deed marketinggoeroe Steven van Belleghem de aftrap van The Digital Dutch 2021. Sinds het uitbreken van de pandemie is de digitalisering versneld, aldus de Belgische expert op gebied van klantbeleving. COVID-19 heeft ons als een katapult de toekomst ingeschoten. E-commerce bijvoorbeeld maakte in acht weken meer groei door dan in de tien jaar daarvoor. Ook online entertainment brak door. Mensen gaan dit gedrag vasthouden, voorspelt Van Belleghem. Hij vergeleek de nieuwe situatie met bergen. “We hebben niet met een Matterhorn te maken waarbij het steil omhoog gaat naar de piek om vervolgens weer steil omlaag te gaan, maar met een Tafelberg. We hebben een nieuw plateau bereikt.”

dronepiloot


Minimumvoorwaarde voor succes is digitaal gebruiksgemak, maar de echte uitdagingen liggen op het menselijke vlak. Denk aan de menselijke maat in de digitale transformatie. Meer dan ooit komt het voor organisaties aan op compassie en empathie: snappen wat werkelijk van waarde is voor je klanten en je medewerkers. De derde belangrijke factor is de maatschappelijke rol die bedrijven spelen. Klanten verwachten dat bedrijven hun verantwoordelijkheid nemen en een steentje bijdragen aan een betere wereld. Ondernemers hebben dus nogal wat op hun bord liggen, concludeerde Van Belleghem.

AH’s data for breakfast

KPN signaleert dan ook een toenemende vraag naar oplossingen op het gebied van bedrijfscontinuïteit, (cyber)security en samenwerken. Op al die vlakken is al veel gerealiseerd. We zijn heel snel samen slimmer geworden. De coronacrisis versnelde dit alles. De eerste bestemming die de drones aandeden, was het geavanceerde distributiecentrum van Albert Heijn in Zaandam. Gerhard van der Bijl stond daar klaar om te laten zien hoe robots containers vullen. De Senior Vice President Tech schetste het belang van verdere mechanisatie en data. “Software is eating the world”, aldus Van der Bijl. In Zaandam worden tegenwoordig 'data for breakfast’ geserveerd.

Gerhard vd Bijl

Tech maakt het verschil, daar begint alle verbetering. Presentator Stolze vroeg welke les kleinere bedrijven uit de ervaringen van Albert Heijn kunnen leren. Volgens Van der Bijl is het belangrijkste inzicht dat een bedrijf niet meteen alles overhoop hoeft te gooien. Het ‘geheim’ van Albert Heijn, namelijk het bouwen van een digitale variant van een fysieke winkel, is kopieerbaar. Zijn advies: “Maak van elk onderdeel van je keten een 'digital twin', maar dan een slimmere versie omdat je er echt over kunt nadenken.”

Solar Team’s frisse ideeën

Na Zaandam was Eindhoven de volgende bestemming. Mobiliteitsexpert Carlo van de Weijer gaf een kijkje achter de schermen van het Solar Team 2021 en de Brainport Industries Campus. Het gevaar is niet zozeer dat robots slimmer worden dan mensen, maar dat mensen als robots gaan denken. Creativiteit wordt belangrijker. Gelukkig heeft Nederland relatief veel mensen ‘die buiten de lijntjes kleuren'. Het universitaire team dat aan de zonneauto bouwt, is daar een mooi voorbeeld van. De studenten hopen met frisse ideeën en een bak wilskracht de wereld daadwerkelijk te veranderen.

Marieke Snoep vond het heel inspirerend om te zien hoe het Solar Team een groot maatschappelijk probleem als CO2-uitstoot tackelt. Ook in de zorg kan technologie veel betekenen.

Digitalisering redt gezondheidszorg

Oud-politica Lea Bouwmeester, tegenwoordig consultant, hield een vlammend betoog over de kansen van de digitalisering in de gezondheidszorg. Het grootste probleem is een tekort aan personeel. Om het werken in de zorg aantrekkelijker te maken moeten we af van die enorme administratieve lastendruk. Zet technologie zoals stemherkenning in om gegevens gemakkelijker in systemen te krijgen. En zorg ervoor dat deze data maar één keer in systemen hoeven te worden ingevoerd in plaats van elke keer weer opnieuw.

Dan krijgen de zorgprofessionals weer plezier in hun werk. Ze kunnen dan ook meer aandacht aan de patiënt besteden. Veel toekomst is er voor de Chief Nursing Information Officer (CNIO). Bouwmeester riep een nieuw kabinet op de digitalisering in de zorg nu eens volop te omarmen.

Nederland best verbonden land

Babak Fouladi, Chief Technology & Digital Officer bij KPN, ziet het als zijn opdracht om van Nederland het best verbonden land ter wereld te maken. Sinds december 2020 is het netwerkverkeer alweer met 16 procent toegenomen. Er zijn geen grote pieken meer, de vraag is de hele (werk)dag op een hoog niveau, ook omdat steeds meer nieuwe apparatuur van het netwerk afhankelijk is. Ondernemer Bas Smit demonstreerde zijn snoepbox, een automaat waar je met een QR-code en een betaal-app iets uit kunt halen. Helemaal enthousiast werd Fouladi bij het aanschouwen van de Brekr, een e-brommer uit de Achterhoek. De drones eindigden hun reis op een geheime locatie waar de Nationale Politie aan wezig was. Cyberspecialiste Frederiek Burlage liet het publiek meekijken bij de digitale opsporing.

Frederiek


Marieke Snoep sloot The Digital Dutch af met de conclusie dat bij al deze projecten samenwerking de sleutel tot succes is.

Meer weten

Kijk de hele show terug op kpn.com/tdd2021. Daar kun je ook aanmelden voor een van de verdiepende webinars op 18, 19 of 20 mei.

Gerelateerde artikelen