Start-ups bedenken 5G-toepassingen voor consumenten

5G gaat het bedrijfsleven enorme kansen bieden op het vlak van digitalisering en innovatie. Maar hoe gaan consumenten profiteren? Startups kwamen pitchen. Eind oktober organiseerden de KPN Zakelijke Markt, KPN Consumentenmarkt en KPN Liaison Team Startups en Scale-ups samen met een aantal partners (de Johan Cruijff Arena, Stad Amsterdam, Capgemini/Sogeti en de KvK) de 5G Consumer Challenge. Tijdens deze challenge daagden we startups uit om 5G-toepassingen voor consumenten te bedenken.

De startups die met oplossingen komen waar 5G technologie intrinsieke waarde toevoegt voor het welbevinden van consumenten, hebben een streep voor bij de jurering. Denk hierbij aan een pilot zoals binnen de gemeente Helmond: ‘GreenFlow for BlueLights’. Deze toepassing geeft nood- en hulpdiensten prioriteit op kruispunten, boven het andere ‘normale’ verkeer. Zo verliezen zij geen onnodige tijd op het moment dat iedere seconde telt.

‘Met dat veelbelovende goed doordachte idee in het achterhoofd, kijken we naar de pitches van de startups’, licht Jacob Groote toe. ‘En we zijn benieuwd of zij naast de reeds bedachte consumententoepassingen, zoals VR-gaming en automotive, met verrassende nieuwe ideeën komen!’Speeddates en pitches

Acht startups gingen de strijd aan tijdens een middag vol speeddates en pitches. De jury voor deze challenge werd voorgezeten door Jacob Groote. Bij de beoordeling van de pitches werd met name sterk gelet of het waarde toevoegt aan de beleving van mensen en of het idee maatschappelijke relevantie heeft. Maar ook: is het businessmodel toepasbaar? En kan het idee na tests in het FieldLab in Amsterdam ook landelijk uitgerold worden?

Twee pitches kwamen als winnaar naar voren. Zij mogen hun idee verder gaan ontwikkelen en worden daarbij geholpen door KPN en de partners van deze challenge. Wie weet zien we de toepassingen van de winnaars straks terug in ons dagelijkse leven!

Technology book

Kom alles te weten over de laatste tech-trends die uw bedrijf en de samenleving veranderen. Download gratis het Technology Book van KPN

Download

Gerelateerde artikelen