Outside-in innovatie

Jan-Kees de Jager over de kracht van samenwerking

Jan Kees de Jager, CFO van KPN We leven in een tijdperk gedreven door innovaties. De wereld wordt steeds slimmer en meer verbonden dankzij het Internet of Things. Daar krijgen wij bij KPN energie van. Wij innoveren en veranderen mee, zodat we zo goed mogelijk aansluiten op de wensen van de markt. Dat doen we niet alleen: we sturen de verandering ook door innovatie bij anderen te stimuleren.

Dat klinkt simpel, maar vraagt om een andere rol voor de afdeling Finance. Traditioneel gezien is het de taak van de Chief Financial Officer om voor een gezonde financiële huishouding te zorgen. Dat is nog steeds de fundamentele basis, maar het is onvoldoende voor een vooruitstrevend bedrijf als KPN. Waar we voorheen vooral terugblikten – waarom zijn de cijfers zoals ze zijn? – kijken we nu veel meer vooruit. We analyseren de markt en kijken welke ontwikkelingen interessant zijn voor ons én voor onze klanten. Daar spelen we vervolgens slim op in.

Een mooi voorbeeld van innovatie op het gebied van connectiviteit bij KPN is LoRa (Long Range Low Power netwerk gericht op Internet of Things). Zo zijn we wereldwijd een van de eerste bedrijven die het LoRa-netwerk uitrolt. Zo’n netwerk krijgt echter pas waarde door slimme toepassingen. Denk bijvoorbeeld aan sensoren in ‘slimme’ steden of in de gezondheidszorg. Die toepassingen bedenken we samen met klanten. Met KPN Ventures, het in 2015 geïntroduceerde investeringsfonds van KPN, stimuleren en ondersteunen we veelbelovende startups die onder andere met deze toepassingen bezig zijn. Financieel, maar ook met kennis en hulp op het gebied van marketing, sales en distributie. Een groot voordeel is bijvoorbeeld dat startups dan toegang krijgen tot onze gateways, zodat ze hun toepassingen in de praktijk kunnen testen. Kortom: we maken bij KPN serieus werk van outside-in-innovatie. Het leuke is dat startups ons hierdoor ook steeds beter weten te vinden. Door een spil voor innovatie te zijn, kunnen we onze rol als gids in de nieuwe wereld steeds beter invullen.

Gerelateerde artikelen